SRETAN EPILOG

Izbjegnuta tragedija u Osijeku, zahvaljujući brzoj reakciji roditelja dijete spašeno od trovanja monoksidom

Plinska trošila i trošila na tekuća goriva obavezno trebaju servisirati ovlašteni stručni serviseri, jer će se time povećati sigurnost

Zgrada Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Osijek

 Vlado Kos/Cropix

Djevojčica u dobi od nepune 3 godine primljenu je u srijedu u Klinički bolnički centar Osijek zbog sumnje u trovanje ugljičnim monoksidom prilikom kupanja u kupaonici, ali na sreću njezini su roditelji na vrijeme uočili da se nešto neobično događa, brzo su reagirali, odvezli je u bolnicu i epilog je da je dijete već u četvrtak otpušteno kući.

‘‘Djevojčica u dobi nepune 3 godine primljena je u Kliniku za pedijatriju zbog akutne intoksikacije ugljičnim monoksidom. Nakon učinjene obrade i kraće opservacije, otpuštena je kući dobrog općeg stanja i urednog statusa,‘‘ odgovorili su iz KBC-a Osijek na naš upit o tome u kakvom je stanju djevojčica, a nakon što je javnost o ovom događaju izvijestila PU osječko-baranjska.

Policija je, naime, u svom dnevnom priopćenju objavil kako su njihovi službenici Operativnog dežurstva I. policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin u srijedu u 20,50 sati zaprimili dojavu iz Kliničkog bolničkog centra Osijek da je u bolnici primljeno dijete u pratnji majke i da sumnjaju u trovanje ugljičnim monoksidom prilikom kupanja u kupaonici.

‘‘Policija provodi izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti navedenog događaja, a o čemu ćemo pravovremeno izvijestiti javnost‘‘, poručili su iz PU osječko-baranjske.

Neslužbeno smo doznali da je s djetetom u kupaonici bila i majka, koja je odmah primijetila da se događa nešto neuobičajeno, pa su ona i suprug istog trena s djetetom otišli u bolnicu, što se na kraju pokazalo sretnom okolnosti zbog koje je izbjegnuta potencijalna tragedija. Trovanja ugljičnim monoksidom često, na žalost, završavaju sa smrtnim ishodima, pa su iz policije još jednom ukazali i na mjere opreza koje treba poduzeti kako bi se spriječili ovakvi slučajevi. Navode da se ‘‘plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno trebaju servisirati i to od strane ovlaštenih stručnih servisera, jer će se time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva.‘‘ Jako je važno i poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala.

‘‘Preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba te provedite savjet dimnjačara bez odlaganja. redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice,‘‘ navodi se u savjetima i posebno sreće pozornost na činjenicu da su ‘‘današnje moderne nape velikog kapaciteta protoka zraka (do 700 kubičnih metara u minuti).‘‘

‘‘Ukoliko se trošila za grijanje na kruta ili plinovita goriva nalaze unutar stambenog prostora postoji mogućnost uslijed brze izmjene zraka unutar prostorije zbog rada nape povrat plinova u prostoriju a koji nastaju izgaranjem goriva u trošilu. Stoga preporučamo za vrijeme rada nape držati otvoren prozor.‘‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:53