STRAVA U SESVETAMA

Izrečena kazna sinu koji je gedorom ubio oca pa nakon zločina bratu rekao jezivu rečenicu: ‘Ne može biti kriv‘

Dinko J. (38) prije osam mjeseci je u obiteljskoj kući ubio svog oca Damira J. (63)

Suđenje Dinku J. za ubojstvo

 Damjan Tadic/Cropix

Osam mjeseci nakon što je u obiteljskoj kući u sesvetskom kraju ubio u neubrojivom stanju s 20 udaraca metalnom gedorom dužine 40-ak centimetara svog oca Damira J. (63), na Županijskom sudu u Zagrebu suočio se s nepravomoćnim pravorijekom Dinko J. (38). Sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Željkom Skomeršić dosudilo mu je, prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, šest mjeseci prisilnog smještaja u psihijatrijskoj ustanovi, a njegovo zdravstveno stanje će se potom svakih pola godine revaluirati.

image
Damjan Tadic/Cropix

Troškovi kaznenog postupka koji uključuju niz provedenih vještačenja i troškove branitelja idu na teret proračunskih sredstava.

- Sud je utvrdio da ste ubili oca kako vam se optužnicom stavlja na teret. Psihijatrijskim vještačenjem je utvrđeno da ste u kritično vrijeme imali jače pogoršanje šizofrenije od koje bolujete godinama i upravo radi neuzimanja terapije počinili ste djelo u stanju neubrojivosti. Time su ispunjeni uvjeti za prisilni smještaj i da se maksimalno smanji rizik za počinjenje novog djela. Po zakonu neubrojiva osoba nije kriva. A posljedica je psihički poremećaj zbog kojeg ne možete rasuđivati kao zdrava osoba. Istražni zatvor vam je produžen jer biste zbog težih duševnih smetnji mogli počiniti teže kazneno djelo. Sukladno odluci upravitelja zatvora bit ćete dalje u zatvorskoj bolnici ili u psihijatrijskoj ustanovi - rekla je obrazlažući presudu sutkinja davši okrivljenom do znanja da na odluku suda ima pravo žalbe.

image
Damjan Tadic/Cropix

Podsjetimo, optuženi je jučer na početku suđenja priznao da je oca ubio ali da nije bio svjestan što čini zbog šizofrenije od koje boluje od 2005. godine. Naveo je i da je oca volio, da nisu ulazili u konflikte i da par dana prije ubojstva nije spavao i osjeća se vrlo loše. Krivnju je svalio na činjenicu da nije uzimao terapiju jer da je "bio normalan i da ga bolest nije natjerala, ocu ne bi učinio ništa nažao".

Oca je ubio pod okriljem noći lanjskog srpnja zadavši mu na terasi kuće udarce po cijelome tijelu a najteže su bile one na glavi pa je nesretni čovjek preminuo od višestrukih prijeloma, nagnječenja, podljeva i rana, a sin ga je nakon toga umotao u tepih i stavio pod stepenice i sve to zatim prekrio jastucima, poplunima i tepihom.

image
Damjan Tadic/Cropix

"Napravio sam nešto zbog čega ćeš se na mene sigurno ljutiti" – poruka je koju je poslao okrivljeni svojoj sestri nakon zločina. Bratu je na telefon, pak, rekao da je "nevjerojatno koliko čovjeku treba da umre dok u bolovima moli za pomoć i da je nakon dva sata i dalje živ."

Bili su to okidači da se u dvorištu obiteljske kuće pojave članovi obitelji, ali i policija. Netom prije toga, inače, Dinko J. je bio i kod susjede koja za ubojstvo susjeda Darka još nije znala. Tražio ju je rakiju da si ispere grlo od trovanja. Popio je rakiju pa se ispovraćao da bi joj zatim kazao: "Borio sam se kod kokošinjca s izvanzemaljcem koji mi je ubrizgao kokošji izmet u pluća".

U totalnom strahu susjeda ga je slušala i kad joj je na svom mobitelu pokazao video o rađanju vanzemaljaca. Dinko J. je inicijalno stoga završio u Zatvorskoj bolnici u kojoj se nalazi i proteklih mjesec dana, a većinu pritvorskog ‘staža‘ do sada je proveo u zatvoru.

Vještak psihijatar Darko Marčinko ustvrdio je da je ubojstvo posljedica jačeg pogoršanja psihičkih smetnji u okviru psihotičnog poremećaja povezana s neuzimanjem terapije i uporabom alkohola. Smatra i da su ispunjeni uvjeti za smještaj u forenzičnoj psihijatrijskoj ustanovi kako bi se stvorili povoljniji uvjeti liječenja te maksimalno smanjio rizik za eventualno počinjenje novog djela.

image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:37