DETALJI ZLOČINA

Izrešetao ih s 37 hitaca: Napadač iz Šibenika žrtvama presudio ‘kineskim‘ kalašnjikovom

Nije bilo nikakvih naznaka da bi mogao napraviti ovaj sumanuti zločin. Nije ostavio niti oproštajno pismo
 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Sada je i službeno potvrđeno da je motiv četverostrukog ubojstva zbog kojeg je Branko Koloper (57), vlasnik šibenske pekarske tvrtke Matkol u stečaju krenuo u krvavi pohod pa presudio sebi prošle subote, stečajni postupak koji se vodio za njegov Matkol.

Rekao je to načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić na konferenciji za novinare, naglasivši da kriminalističko istraživanje ide u dva smjera. Jedan je dodatno utvrđivanje svih okolnosti događaja, vještačenja, a drugi je li bilo nekih kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta jer je policija u Koloperovoj kući našla opsežnu dokumentaciju vezanu za taj stečajni postupak i sada je proučava, a o tome će pitati i zadarski Trgovački sud.

Policija, međutim, nije imala nikakvu dojavu koja bi nagovještavala zločin, a ni Koloper nije ostavio oproštajno pismo u kojem bi objasnio svoje motive. Ali, da je bio odlučan u namjeri da ubije svjedoči i to da je unatoč riziku same nabave ilegalnog oružja to odlučio učiniti, da je to oružje u subotu ponio sa sobom na dogovoreni sastanak, da je imao veliku količinu streljiva i da je u žrtve ispucao veliku količinu metaka.

Kineska verzija

Primjerice, na mjestu ubojstva u poslovnoj hali u Ražinama nađeno je čak 16 čahura automatskog oružja, a oko Slamićeva automobila policija je našla čak 21 čahuru. U Škodi Karoq nađeno je 28 komada streljiva i lovačka patrona. Za krvavi pohod Koloper je koristio automatsko oružje kalibra 7,62 milimetra, odnosno kinesku verziju kalašnjikova. Policija je dosad utvrdila da je sastanak u Ražinama s Radojkom Danek i Tonijem Šparadom dogovoren u 10 sati, a da je zločin počinjen nešto prije 11 sati.

U subotu u 12.56 sati policija je zaprimila dojavu da je u Vodicama u Mercedesu šibenskih oznaka pokraj ceste pronađen mrtav muškarac i ustanovila da se radi o Tediju Slamiću (47), vlasniku Djela, koji je s Koloperom također bio u poslovnom odnosu. U 13.23 policija je dobila dojavu od Hitne pomoći o pronalasku tijela još tri osobe u industrijskoj zoni Ražine. Radilo se o 42-godišnjaku, 62-godišnjaku i 61-godišnjakinji, za koje je potvrđeno da su umrli nasilnom smrću te da su imali prostrjelne rane.

Za počiniteljem je raspisana tjeralica. Obaviještena je javnost da se traži vozilo Škoda Karoq sive boje i registarske oznake ŠI-959-HF. Bila je to SUV Marija Daneka, kojom se Koloper odvezao s mjesta trostrukog ubojstva. Uspostavljene su kontrolne točke.

"Za vrijeme očevida u 18.22 dobili smo dojavu da je na području Vodica viđeno traženo vozilo. Dojava je bila od građana i moram zahvaliti građanima na pomoći. U vozilu je bilo mrtvo tijelo sumnjičenog 57-godišnjaka. Utvrdili smo da je koristio automatsko oružje kalibra 7,62, kinesku verziju kalašnjikova", izjavio je načelnik.

Policija je, nastavio je, ustanovila da je Koloper, kad je došao u Vodice, Škodu parkirao ispred trgovine Djela. Ušao je u trgovinu i raspitao se gdje se nalazi vlasnik lanca. Vratio se u automobil i čekao. Nakon pola sata došao je poduzetnik. Ubojica je izašao iz automobila i zapucao prema njemu te ga usmrtio u njegovu Mercedesu.

Satima je trajala policijska potjera za Brankom Koloperom, da bi ga konačno iza 18 sati pronašli koji kilometar od Vodica, pokraj magistrale koja vodi prema Pirovcu, na bijelom putu koji vodi u lovište. Pronađen je mrtav pokraj svog automobila. Ubio se automatskim oružjem. Sve oružje poslano je na vještačenje. Osim tog automatskog oružja, posjedovao je pištolj, zračnu pušku s optikom i 302 komada streljiva. Istražuje se kako je, od koga i kada nabavio oružje.

Još oružja

U Koloperovu vozilu, VW Caddyju, policija je našla pištolj Crvena zastava i 125 komada streljiva, prigušivač za automatsku pušku i nož u futroli. "U Škodi smo našli automatsku pušku s 28 komada streljiva i lovačku patronu. U jednoj njegovoj kući nađeno je streljivo za pištolj, zračna puška s optikom, streljivo za lovačku pušku... U drugoj kući, a radi se o kući na Vidicima, nađena je stečajna dokumentacija koja je izuzeta", rečeno je presici.

Inače, u nedjelju smo čuli da je Koloper bio ogorčen zbog načina na koji je vođen stečajni postupak njegove tvrtke Matkol, činjenicom da je stečajna upraviteljica za to ispostavila trošak od 630.000 kuna, kao i time da se poslovna hala u Ražinama, po njegovom mišljenju, prodala ispod tržišne vrijednosti. No, s druge smo strane čuli i kako radnicima mjesecima nije isplaćivao plaće, odluku da ih otpušta poslao im je SMS-om, a pritom je bio sponzor brojnih manifestacija, ali i vlasnik vrijedne vile na Solitudu.

Policija mu je oduzela lovačko oružje najprije 2009., ali i 2018. godine

Na konferenciji za medije Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko-kninske, iznio je i kronologiju posjedovanja oružja Branka Kolopera i kako je ostajao bez tog oružja zbog prekršaja i prijava za kaznena djela.

Kao lovac je 2002. godine dobio odobrenje i nabavio ukupno četiri komada oružja - tri lovačke puške i pištolj za samilosni hitac.

Međutim, 2009. oružje mu je oduzeto zbog nasilničkog ponašanja u obitelji prema supruzi. Nakon što je rješenje 2010. postalo pravomoćno, više nije mogao doći do oružja sve do nastupa rehabilitacije, odnosno do 2014. godine.
Policija je potom utvrdila da su ispunjeni uvjeti da mu se vrati oružje.

Od supruge se razveo, procijenilo se da više ne bi mogao biti nasilan i povjerenstvo PU šibensko-kninske donosi odluku i vraća mu oduzeto oružje. No, 10. rujna 2018. policija Koloperu ponovo oduzima ranije vraćeno oružje, ovoga puta zbog prijavljenog kaznenog djela prijetnje, ali i zato što ga je držao na nepropisan način u kući, jer je oružje moralo biti nedostupno drugim ukućanima.

Policija to utvrđuje kad dolazi na pretragu po prijavi za prijetnju i podnosi i optužni prijedlog, a Prekršajni sud potvrđuje prijavu policije. Koloper se na oduzimanje oružja žalio i u tijeku je postupak na Visokom prekršajnom sudu. Elementi kaznenog djela prijetnje nisu bili potvrđeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:03