LEŠ IZ ŠKRINJE

IZVOR UPUĆEN U ISTRAGU ZAGONETNOG ZLOČINA 'Lani smo bili na korak do rješenja misterija, dobili smo dojavu da je tijelo u septičkoj jami...'

Željko Hajdinjak, Dušan Miljuš / CROPIX

Smiljanu Srnec dovode na sud (lijevo), septička jama u dvorištu obitelji Dominić (u sredini), pretres kuće obitelji Dominić nakon dojave o pronalasku leša

 

Smiljanu Srnec, osumnjičenu za ubojstvo sestre Jasmine Dominić, jutros u 7.30h iz prostorija PU Međimurske dovezli su policijskom 'maricom' na ispitivanje u varaždinski Županijski sud gdje joj je sutkinja istrage Biserka Plesničar odredila istražni zatvor u trajanju od 30 dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecanja na svjedoke. Opširnije o tome pročitajte OVDJE

I dok se mnogi pitaju kako je moguće da nitko nije otkrio da je tijelo u zamrzivaču i da policiji ništa nije bilo sumnjivo, Jutarnji list došao je do nekih ljudi koji su radili na slučaju nestanka Jasmine Dominić koji su nam, uz uvjet da ostanu anonimni, pojasnili što je policija sve poduzimala.

- Najbliže tome da riješimo misterij nestanka bili smo prošle godine. Dobili smo jednu dojavu da bi tijelo moglo biti u septičkoj jami, ali nismo mogli dobiti i formalni nalog za pretragu. Ali, policija je na temelju svojih ovlasti uspjela napraviti radnju pretrage i uvjerili smo se da nema tijela. Kad smo je 2014. godine prijavili za lažno prijavljivanje kaznenog djela razbojstva, od tada je fokus istrage nestanka Jasmine Dominić bio usmjeren prema njoj - kaže naš izvor upućen u istragu.

Sumnjali na sestru

Policija je i prije formalne prijave nestanka 16. kolovoza 2005. godine, kada je nestanak došla prijaviti Katarina Dominić, majka nestale Jasmine, došla do saznanja o glasinama koje kruže Palovcem.

Naime, Fredi, kako su zvali oca dviju djevojaka, kad bi popio čašicu više u krčmi otvorio bi dušu i govorio kako sumnja da Smiljana ima veze s Jacinim nestankom, kako je zvao Jasminu. No, kad bi policajci došli i formalno s njim obaviti razgovor, on te sumnje nikad nije ponovio, kaže naš izvor.

Policija je i sa Smiljanom obavljala razgovore. Ona je jednom policiji otkrila ime djevojke iz Zagreba s kojom Jasmina studira, s kojom se druži i koje su se, prema Smiljaninoj priči, posjećivale. Policija je odmah obavila razgovor s tom djevojkom i Smiljanine tvrdnje nisu se potvrdile.

Željko Puhovski / Hanza Media

Kuća u kojoj je pronađeno žensko tijelo u zamrzivaču i Jasmina Dominić u kutu

 

- Ali kad bi nakon nekih pogovora došli u Palovec razgovarati ili s obitelji ili s mještanima, ti naši posjeti i razgovori često su bili popraćeni vrlo negativno. Policija je nakon prijave nestanka razgovarala s roditeljima, rodbinom, provjeravala glasine, a 2006. godine, nakon što je utvrđeno da Jasmina nije u Hrvatskoj, a obitelj tvrdila da je ona u inozemstvu, raspisana je i potraga za njom u sustavu Interpola - kaže naš izvor upućen u istragu.

Jučer smo preko posrednika došli i do policajke koja je zaprimila prijavu o Jasmininu nestanku, koja je obavljala i terenske provjere. Ona je sada u mirovini, ali poručila nam je da ne želi ništa govoriti o svom radu na tom slučaju.

Kako nam je pak rekao jedan drugi izvor upućen u potragu za Jasminom Dominić, Smiljana je pristala i na “detektor laži”. Međutim, u nekoliko navrata ispitivač je morao prekinuti ispitivanje jer je bila nepodobna za testiranje zato što je konzumirala lijekove.

Zatvorena škrinja

Tajnu tijela u zamrzivaču Smiljana je uspješno skrivala sve do prošle subote. Odlazak u trgovinu i s kćerima na vjeronauk bilo je dovoljan da zaručnik njezine 23-godišnje izvanbračne kćeri izvuče škrinju iz prostora ispod stepenica jer su namjeravali urediti taj dio kuće. Jedino taj dio prizemlja ispod škrinje nije bio popločan i Smiljana se protivila tome, iako joj je 51-godišnji suprug Ivica bio keramičar. Guma na obodu poklopca škrinje bila se toliko “zapekla”, jer nikad nije bila otvarana, da su je morali presjeći.

A nitko nije sumnjao da će u njoj zateći tijelo, već je zamrzivač zbog starosti “gutao” električnu energiju. Kad je jedan od ukućana otvorio zamrzivač, prvo je dojavio to policajcu, koji je odmah pozvao svoje kolege, a ubrzo je stigla i Hitna pomoć jer je kćeri Smiljane Dominić pozlilo.

Klupko jednog od najzagonetnijih nestanaka u novijoj hrvatskoj povijesti počelo se odmotavati. U Palovcu, ali i u policiji, mnogima se odmah posložio mozaik nestanka, koji je sada formaliziran i kao ubojstvo. I to jedno od najintrigantnijih ubojstava u povijesti hrvatske kriminalistike, ali i u europskim i svjetskim razmjerima.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo