PODIGNUTA OPTUŽNICA

'JA ĆU KRASTI, A TI ĆEŠ VOZITI' Mlada Splićanka i taksist iz Zagreba obišli 13 gradova i pokrali 250 parfema, u sefu im našli posebnu opremu

 
 Kzenon / Alamy / Alamy / Profimedia

Protiv 27-godišnjakinje iz Splita podignuta je optužnica zbog krađe 250 parfema u više gradova kroz koje je tijekom tri tjedna vozio zagrebački taksist, piše Slobodna Dalmacija. Obišli su 13 gradova u Dalmaciji, Istri i Slavoniji, a skupocjene mirise je prodavala dileru za crno tržište.

Prilikom uhićenja su u bankovnom sefu iznajmljenom na ime taksista našli posebno prerađenu ručnu torbu koja im je bila glavno pomagalo u krađi. Mladoj kradljivici je ovo 13. kazneni postupak protiv nje te za nju Općinsko državno odvjetništvo iz Splita traži tri godine zatvora. Okradene drogerije potražuju više od 100.000 kuna naknade štete.

Kako stoji u optužnom aktu, 27-godišnjakinja nema zanimanja već se još uvijek vodi kao učenica, rođena je u Splitu, ali joj je boravište u Zagrebu na adresi jednog salona za masažu i njegu tijela. Tamo je regrutirala svog suučesnika.

- Upoznao sam je preko svoje zaručnice s kojom je prijateljica. Čula je da sam vozio taksi te mi je ponudila 1000 kuna po danu, plus hrana i troškovi, da je vozim po Hrvatskoj u krađu parfema. Objasnila mi je kako će ona krasti, a da ću ja samo voziti. Povremeno ću, ako bude trebalo, glumiti da nešto kupujem u trgovini gdje ona bude krala. Ja nemam iskustva s kriminalom pa sam mislio da tako ne činim kazneno djelo. Nije me htjela upoznati s čovjekom kojem je u Zagrebu prodavala parfeme - izjavio je taksist koji je prigodno zaboravio da ima u dosjeu presudu na uvjetnu kaznu zbog krađe.

Glavna organizatorica se branila šutnjom, ali su je, osim izjave suučesnika, optužnice koštale i snimke nadzornih kamera iz trgovina. Od kraja siječnja do 20 veljače je lopovski par redom obišao: Makarsku, Split, Trogir, Šibenik, Imotski, Sinj , Slavonski Brod, Kutinu, Umag, Poreč, Pulu, Karlovac i Đakovo.

Usred dana su ulazili kao kupci u poznate drogerije iz kojih su odnosili od pet do 27 parfema, ovisno o prigodi. Uzimali su popularne mirise poznatih marki: Hugo Boss, Pacco Rabanne, Giorgio Armani, Calvin Klein, Yves Saint Laurent, Dolce Gabanna, Gucci i Davidoff.

Bočice je trpala u torbe prenamijenjene u svrhu krađe tako što ih je obložila aluminijskom folijom kako na izlazu iz trgovine senzor za zaštitu od krađe ne bi reagirao. Zajedno se terete za 4 krađe, dok je u ostalih 10 trgovina 27-godišnjakinja sama ulazila. Samo je u Slavonskom Brodu ušla u dvije trgovine u roku od pola sata, u ostalim gradovima bi pokrala samo po jednu drogeriju.

Do sada je osuđena 12 puta uglavnom zbog krađa te zbog oštećenja tuđe stvari i jednog prometnog prekršaja. Deset kazni su bile uvjetni zatvor, jedna bezuvjetna zatvorska kazna te još jedna kazna zatvora koja je zamijenjena radom za opće dobro. Splitsko tužiteljstvo sada za nju traži kaznu od tri godine, a za njega godinu dana bezuvjetnog zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:18