NAJVEĆA MEDIJSKA AFERA U HRVATSKOJ

'JA I VLADIMIR TE VOLIMO. NAJVAŽNIJE JE DA MI UZMEMO LOVU! NJIH SVE KO J...' SMS prepiska Dijane Čuljak i Softića

Poruka iz 2005. godine potvrđuje da Čuljak ne samo da je znala što se događa s poslovima njezina supruga i Softića, nego im je i naređivala što da rade
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Dijana Čuljak od prošlog je tjedna novo ime na listi osumnjičenika u aferi Core Media. HTV-ova zvijezda je u dosadašnjem postupku, koji se vodi protiv njezinog bivšeg supruga Vladimira Šelebaja i još četvorice osumnjičenih, bila samo svjedok, a sada se tereti da je, uz Šelebaja, bila stvarni voditelj poslovanja tvrtki Core Media i Media Spot, te da su zajedno izvukli ukupno 16 milijuna, a utajili oko tri milijuna kuna poreza.

Jutarnji list je u posjedu SMS prepiske, koja je dio zapisnika Županijskog državnog odvjetništva iz istrage u aferi. Radi se o više od 400-tinjak poruka koje su od rujna 2004. do ožujka 2007. godine razmijenili Čuljak i Edvin Softić, tadašnji prijatelj koji je s parom Čuljak-Šelebaj ušao u poslovnu suradnju. Softić je imao ideje za zabavne emisije, brojna poznanstva u televizijskim krugovima, a Čuljak ga je, ispričao je kasnije Softić, potaknula da krenu u biznis. Naknadno je u sve uključila i Šelebaja, za kojeg je tvrdila da će voditi financije. Čuljak je u to vrijeme radila na HRT-u, pa se nije smjela javno eksponirati, kako se ne bi našla u sukobu interesa. Tvrdila je da je to tvrtka njezina supruga, iako se iz ugovora o suvlasništvu vidi suprotno. No, iz sjene je Čuljak, čini se, vodila sve. To su dosad na sudu izjavili i Softić, i Šelebaj, a iz ove SMS prepiske može se iščitati da je Čuljak bila upoznata sa svim poslovima Core Medije.

Sukob zbog HTV-a

“Bravo Edvin. Core media d.o.o., Gundulićeva 55, Zagreb, MB 1862472...”, pohvalila je Dijana Čuljak u SMS poruci krajem 2004. godine Softića, nakon što je osnovana njihova tvrtka. Tada je, čini se, bila sretna jer je Core Media registrirana, iako danas tvrdi da s njezinim poslovanjem nije imala nikakve veze. No, tog dana, nastavlja dopisivanje sa Softićem: “...Ja i Vladimir te volimo! Njih sve ko j...!”.

“I ja vas volim!”, vraća im Softić te nastavlja: “Drago mi je da sam upoznao Vladimira (Šelebaja), on je predivan čovjek!”. Čuljak odgovara: “Malo zaje..., ali dobar! Najvažnije je da mi uzmemo lovu!”.

Poruka iz 2005. godine potvrđuje da Čuljak ne samo da je znala što se događa s poslovima njezina supruga i Softića, nego im je i naređivala što da rade. Od Softića je tada, doznajemo, zatražila da na pregovore oko novih emisija s HTV-om povede Šelebaja. Softić se tada, doznajemo, trebao sastati s Marijom Nemčić, a Čuljak je zatražila da s njim bude i Šelebaj. Softić je to pokušao izbjeći jer su u kuloarima počele priče njezinom sukobu interesa. No, Čuljak, čini se, to tada nije brinulo, pa je Softiću poslala poruku:

“Pa gle, bilo bi mi draže da mi govoriš sve, baš sve, jer ja tebi govorim sve. Sve drugo je manipulacija! Sve je nastalo na mojoj ideji, Šelebajevim novcima i tvojim vezama. Nezamislivo mi je da M. (Marija Nemčić) pred L. (pretpostavljamo da je riječ o Miroslavu Liliću) ne pošalješ večeras u k., nego tvrdiš da je prezentacija nevažna, bez da kažeš da tamo ne ideš bez Šelebaja. Sada je jedino važno napraviti dobre emisije, a za to ne trebamo ni P. (pretpostavljamo da je riječ o Pupi, Lilićevoj supruzi), ni L. Stvarno me boli k. za njihove probleme. I još nešto, P. kad pljuje Šelebaja, zapravo pljuje tebe, imaj to na umu! A mene ak’ pljuje zaboli me k...”.

I u vrijeme kad na HTV-u od Softića traže da potpiše ugovor kako njegova tvrtka ne bi bila u sukobu interesa s javnom televizijskom kućom, Dijana Čuljak mu sugerira što da kaže novinarima. “Ti ćeš ovo reći novinarima: 1. ti si u poslovnoj u Gundulićevoj privremeno iznajmio prostor, sad se seliš u svoj prostor u knez Mutimira! 2. ti si vlasnik firme i tu nema nikakvog sukoba 3. pitaj Lilića tko je točno na Vijeću drkao!”.

Lobiranje za Ivu Gačić

A u jesen 2004. na početku suradnje Čuljak - Softić, bivšu HRT-ovu zvijezdu povrijedilo je to što je Softić pomogao Ivi Gačić da bude primljena na intervju za posao za direktoricu Informativnog programa Nove TV. Napisala mu je tada da nema ništa protiv toga da lobira za prijateljicu Gačić, ali da je njoj kao prijateljici to mogao reći kad je počeo lobirati, a ne kad je posao dovršio.

“U vrijeme kad su me ljudi sve manje zvali...”, odgovara joj Softić te nastavlja: “...i kad sam shvatio da nisam toliko interesantan jer me nema na nikakvim društvenim ljestvicama i pozicijama, ona me je zvala i pokazala se OK! Ja to cijenim i poštujem. Ne vidim da sam zato pogriješio!”.

Ali Čuljak se to nije svidjelo. Ljuti se jer je to skrivao od nje. U jesen 2004. godine Čuljak i Softić dopisuju se i na temu hoće li Nova TV otkupiti njihov projekt “U sridu”. Navodno se toj kupnji na jednom sastanku usprotivila upravo Iva Gačić, a Čuljak je to, čini se, opet naljutilo.

“Prvo, shvati da sve što uđe u našu zajedničku firmu, tebi je novac u džepu. Drugo, kako bi se ti osjećao da Vladimir pred tvojim očima izje.. L. (Softićevu suradnicu), a ja kažem to sa mnom nema veze jer to nije u paketu, pa kaj bi ti meni rekao? Treće, te d... mi je pun k. Tvoja lojalnost Ivi očito isključuje lojalnost prema meni. Samo znaš, ja sam njoj u životu samo pomogla, a ona mene već dva puta sjeb...”.

Upravo ovu poruku istražitelji drže zanimljivom jer reakcija Čuljak dokazuje da je otpočetka sudjelovala u poslovanju Core Medije. Isto tako, i poruke s kraja 2004. odnose se na njezino aktivno sudjelovanje u kreiranju emisije “1 na 1”: Čuljak se zbog Alke Vuice posvađala sa Šelebajem. Vuica nije napravila nešto kako je pisalo u scenariju, pa se Čuljak zato požalila Softiću: “Nemam riječi. Ti njoj (Alki) moraš reći da taj isti Svilan zove Vladimira i govori da je emisija za k. i da ne vrti njezine jinglove! Nije njoj Vladimir (Šelebaj) neprijatelj, a ti joj objasni koliko Čakarmiš (bivši direktor Nove TV) drži do Svilana. On je k... i o njemu ćemo posebno s posebnom taktikom! Kako se ona drži? Daj joj molim te, objasni (Alki) da ja zbog njenog drkanja ne mislim u montaži provoditi osam sati...”.

Prve Softićeve sumnje

Iz te poruke vidi se da je Čuljak, čak, i montiarala navedenu emisiju, iako je tada još uvijek radila na HTV-u.

U sljedećim porukama Čuljak traži od Softića da urgira kako novi direktor Nove TV ne bi ukinuo njihove emisije. Dotadašnji direktor Branko Čakarmiš je otišao, a naslijedio ga je Marijan Jurenac. Ali Softić, pak, u neformalnom druženju s novim direktorom doznaje da je Core Media koštala Novu preko milijun eura. Softića je to iznenadilo. Pitao je Čuljak je li to istina, a ona mu u ljeto 2005. godine, kad i počinju Softićeve sumnje u dobre namjere svojih poslovnih partnera, odgovara:

“Stvarno ne razumijem, smisao te poruke je otprilike da smo mi uzeli milijun eura??? I naravno još tebe zajebali?! Ko se tu drogira? Čekaj, objasni mi smisao, ona tebe upozorava da sjedi s J. (Jurenac) i da smo mi lopovi koji su uzeli milijun eura i tebe nagu...?! Je li to pisac želio reći? Gle, stvarno mi je pun k. pametnih generala poslije bitke koji te upozoravaju sa svim zlom ovog svijeta. Drugo, milijun eura je takva budalaština, neću ni komentirat. Treće, od prvog dana znaš sve oko love, zarada je na sridi, na žalost. Četvrto, postoje kod Šelebaja svi papiri, lijepo sjedneš, on ti objasni i ti sve sam vidiš”.

Softić je kasnije tvrdio da mu Šelebaj nikad nije pokazao te papire o kojima je Čuljak govorila te da su ga već tada supružnici počeli izguravati iz posla, a još jedna poruka koju je Softiću tih dana poslala Čuljak dokazuje da je u poslovanju bila i više nego aktivna.

Siniša (Svilan) opet nešto kemija, a trebaš nam pomoći nešto i oko Sride...”.

Čuljak tražila da se Hloverki odbije honorar: Nije ju trebalo ni primiti, žestoko me nervira...

Dokaz da je D. Čuljak sudjelovala i u dogovorima oko honorara sa suradnicima na Novoj TV vidi se iz poruke iz 2006. godine. Softić je ispričao istražiteljima da je Čuljak tada htjela prekinuti suradnju s Hloverkom Novak-Srzić, što je zanimljivo jer upravo su njih dvije na nacionalnoj televiziji slovile za nerazdvojne kolegice, pa i prijateljice. Tražila je tada, doznajmo, da se Novak-Srzić više ne isplaćuje honorar za emisiju “U sridu” te je smatrala kako više ne treba biti angažirana na osmišljavanju same emisije. “Reci L. (Softićeva suradnica) da ju N. uopće nije trebala primiti. Neka joj kaže da Hlo pljuje po njoj di stigne, objasni da je se hoćemo riješiti, neka nam ona savjetuje kako da je skinemo s k... Pa jel L. kuži da nam ona žestoko ide na k..., pogotovo meni”, piše Čuljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:12