NESREĆA KOD JASENOVCA

'JA SAM NAPUC'O MIGRANTA!' Donosimo nove detalje nesreće kod Jasenovca: Muškarca koji se krio u grmlju propucao je lovac iz Zagreba

 
 Facebook, CROPIX

- Ja sam napuc’o migranta - bila je prva reakcija lovca i profesionalnog fotografa, 57-godišnjeg Zagrepčanina Igora Ilića, u utorak oko 2 sata nakon što je čuo jauke nakon hica koji je ispalio iz lovačkog karabina.

Prvo je nazvao Zdravka Bijelića, predsjednika jasenovačkog Lovačkog društva Patak, a za nekoliko minuta dojurio je do njega automobilom. Nazvali su policiju i Hitnu pomoć koji su brzo došli i ustanovili da je, uz čaglja, Ilić propucao migranta koji je sa skupinom ilegalaca, nakon što su prešli granicu, ležao u grmlju vjerojatno čekajući prijevoz.

Hitna i policija

Što se događalo u utorak noću na području županijskog lovišta nedaleko od Jasenovca, oko dva kilometra zračne linije od granice s BiH, ispričao nam je Bijelić.

- Ovo je prvi put da je netko nastradao u našem lovištu. Bilo je još lovaca, ali Ilić je sam išao na čeku i kad se vraćao, uočio je čaglja nedaleko od mjesta gdje je nekad bilo odlagalište. Bio mu je na udaljenosti od 60-70 metara. Izišao je iz automobila, nanišanio i opalio, udaljenost je bila možda oko 200 metara. I potom je čuo jauk iz grmlja, vrisku.

Prišao je bliže, posvijetlio baterijom i ugledao skupinu ljudi. Neki su govorili na engleskom, neki na njemu nepoznatim jezicima. Odmah me obavijestio što se dogodilo i brzo je došao do moje kuće. Brzo su stigle i Hitna pomoć i policija te su ranjenog muškarca prevezli u bolnicu - prepričao nam je predsjednik LD-a Patak.

Razgovarali smo s njim nakon što je došao iz policijske postaje u Novskoj gdje je dao iskaz, a gdje je na obradi bio još uvijek Igor Ilić koji je u međuvremenu angažirao i odvjetnika iz Zagreba.

Kretanje uz cestu

Bijelić nam je rekao kako je Ilić i prije lovio u njihovu lovištu te povremeno dolazi u lov.

Facebook
Igor Ilić

Što se točno dogodilo i kako je fotograf koji je pasionirani lovac i otac policajca napucao migranta, koji s obzirom na blizinu granice često prelaze Savu na području lovišta, tek se treba ustanoviti. Bijelić tvrdi da ne vidi ništa sporno u Ilićevu postupanju, no to tek treba ustanoviti policija.

- Šume na ovom području pune su migranata koji često prelaze granicu. To je postala prava pošast. Znate kako, nije mu bilo svejedno, bio je potresen - rekao nam je Bijelić.

Policijska uprava sisačko-moslavačka službeno je priopćila da je 57-godišnji lovac, koji je bio u prijavljenom i dopuštenom lovu na divlje svinje i čagljeve, iz lovačke puške pogodio stranog državljanina koji je bio iza živice uz cestu. Prostrijeljenom muškarcu je prvu pomoć pružio lovac koji je pozvao hitnu medicinsku pomoć i izvijestio policiju o nesreći. Stradali stranac prevezen je u Opću bolnicu u Pakracu odakle je zbog težine ozljede i jakog krvarenja prevezen u KBC Zagreb.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o migrantu s Bliskog istoka koji je nezakonito ušao na područje Hrvatske iz BiH. S njim je bilo više migranata, njih petnaestak, među kojima je, kako doznajemo, bilo i djece. Neslužbeno, lovac je iz automobila primijetio kretanje uz cestu, izašao i ispalio hitac misleći da puca na divlje svinje ili štetočine, zbog čega je i bio u lovu u 2 sata nakon ponoći. Nakon pucnja čuo je jauk te pritrčao i pomogao unesrećenom. Srećom, brza liječnička intervencija bila je presudna jer je lovačko streljivo rasprskavajuće.

Lovi i snima

Policija, kako ističe glasnogovornica PU sisačko-moslavačke Natalija Mezak Dolenčić, istražuje sve okolnosti ovog incidenta.

- Lovom se smatra aktivnost dva sata prije izlaska sunca i dva sata nakon zalaska sunca. Ovo nije bilo na našem području, nego na području drugog lovačkog društva, ali točno se znaju pravila lova i ovo se nikako ne bi moglo podvesti pod pravila lova - rekao nam je Franjo Rukavina, predsjednik Lovačkog društva Jelen iz Novske.

I neki naši sugovornici koji su bili aktivni u Lovačkom savezu Hrvatske kažu kako je to što je lovac izišao iz automobila i, misleći da je divljač, pucao pa pogodio čovjeka nedvojbeno kazneno djelo te se nikako ne može smatrati organiziranim lovom.

Ilić na svom Facebook profilu ima mnogo fotografija i videozapisa iz lova i profesionalno snima lov te iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u lovu i fotografiji.

Igor Ilić Facebook
Igor Ilić

Kaznena prijava protiv lovca

Sisačko-moslovačka policija priopćila je u srijedu kako je istragom utvrdila da je 57-godišnjak oko 1.30 sati u noći, u lovištu kojim gospodari lovačko društvo iz Jasenovca, za vrijeme zakonitog lova i temeljem dopuštenja za lov divljači u namjeri da ustrijeli čaglja ispalio hitac iz lovačke puške, ne uvjerivši se prethodno da u smjeru pucanja nema nijedne osobe.

Protiv 57-godišnjeg lovca bit će sisačkom Općinskom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz nehaja.

Potvrđeno je ipak kako je lovac bio u organiziranom lovu na divlje svinje i čagljeve, te da je ranjenome prvi pružio pomoć i pozvao Hitnu. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:49