NESREĆA

'JA SAM USPIO ODSKOČITI, ALI BRATA JE POKLOPIO BETON...' Dvojica braće pala s 3 m visine, jedan je teško ozlijeđen, prizori s gradilišta su šokantni

 

Stavljanje glazure na balkonu na gotovo tri metra visine na kući u varaždinskoj Jurkovićevoj ulici zamalo je bilo kobno za dvojicu radnika jedne sesvetske građevinske tvrtke jer je u jednom trenu balkon propao te prikliještio jednog od dvojice braće.

Ahmet K. (24) je 28. kolovoza prošle godine završio u varaždinskoj bolnici s višestrukim prijelomom lumbalne kralježnice i zdjelice, operiran je te su mu ugrađeni vijak od devet centimetara i dvije metalne pločice. I dalje je na bolovanju i teško se kreće. Za tu nesreću na radu optužen je Varaždinac Mladen B. (48), poslovođa i ovlaštenik poslodavca jer nije u ime te tvrtke kao izvođača radova osigurao stabilnost i čvrstoću nosive konstrukcije i sastavnih dijelova na privremenom gradilištu gdje se odvijala rekonstrukcija obiteljske kuće u vlasništvu Slavena I. Stoga je iz nehaja, kako stoji u optužnici, postupajući protivno propisima, izazvao opasnost za ljude.

Prema optužnici, radovi su se odvijali od lipnja pa do 28. kolovoza prošle godine, a u sklopu građevinskih radova sagradio se i balkon na visini od dva i pol metra, no nije osigurana stabilnost konstrukcije kako bi se izbjeglo nepredviđeno ili nekontrolirano pomicanje cijelog balkona. Za tužiteljstvo je stoga Mladen B. postupio protivno odredbama čl. 44 st. 1 Zakona o zaštiti na radu te Odjeljka II. toč. 1.1.1. Pravilnika o zaštiti na radu na privremenim gradilištima, olako smatrajući da do nesreće neće doći. No, nesreća se dogodila, i to kad su radnici sesvetske tvrtke, braća Ahmet i Pashtrik K., počeli s nanošenjem glazure na nosive podloge katnog dijela građevine i sagrađenog balkona. Kad se balkon počeo odvajati, Pashtrik je uspio skočiti s balkona na vanjsku terasu, a Ahmet je zbog urušavanja balkona pao te ga je betonski blok zbog rotacije poklopio i prikliještio mu kralješnicu i nogu.

Osim Hitne pomoći, na mjesto nesreće došli su policija i Državni inspektorat.

Varaždinsko tužiteljstvo je nakon podignute optužnice pred Općinskim sudom stavilo prijedlog da se protiv Mladena B. izda kazneni nalog koji je sud prihvatio te nepravomoćno osudio Mladena B. na sedam mjeseci zatvora s jednogodišnjim rokom kušnje zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Na tu odluku Mladen B. ima pravo žalbe.

No, nikakva kazna za Ahmeta K., oca jednogodišnjeg djeteta, ne može biti dostatna jer je u Hrvatsku kao fakultetski obrazovan došao trbuhom za kruhom. Njegov brat Pashtrik je prije toga već nekoliko godina radio za hrvatskog poslodavca pa je bratu sugerirao da mu se pridruži, no nakon što mu je balkon zamalo brata ubio, kaje se zbog dana kad ga je pozvao.

- Sekunde su bile u pitanju kad je balkon počeo padati. Ja sam uspio nekako odskočiti, a brat je pao na tlo te ga je beton poklopio. S još dvojicom sam ga išao oslobađati pod ruševinama. Plakao je od bola, ali, srećom, nije gubio svijest. Nije se mogao micati. Hitna je došla za pet, šest minuta. I danas brata sve jako boli. Na bolovanju je, slabo se kreće uz pomoć štapa. Naš gazda je učinio sve da mu pomogne i da bude uz nas obojicu. Mene i dalje bole leđa od krivog doskoka, ali moram raditi. Kad se samo sjetim da sam mogao izgubiti brata, tresem se - priča za Jutarnji list Pashtrik K.

Iz sesvetske tvrtke, u kojoj su obojica zaposlena, doznajemo da je riječ o vrhunskim radnicima.

- Dečki su vrijedni i od prvoga dana kad smo ih zaposlili, pokazali su predanost poslu. Ne znam kako će dalje Ahmet nastaviti s radom jer kod nas se rade fizički zahtjevni poslovi. Čekamo da do kraja odradi rehabilitaciju koja je zbog korone trenutačno stopirana pa da bude procjena njegova invaliditeta. Operacija je trajala satima. Ugradili su mu šaraf i pločice. Spašen je u posljednji čas da ne ostane prikovan za krevet. Liječnici su rekli da će možda s vremenom još morati operirat kuk. Taj mladić, nažalost, nikad više neće moći, kako se ono kaže, u težake - rekli su za Jutarnji list u sesvetskoj tvrtki u čijem poslovanju inspekcija rada nije našla niti jednu mrlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:04