ŠOKANTNA ODLUKA

JAKELIĆ DOBIO OTPREMNINU OD HUP-a 'Priznao je da je seksualno uznemiravao djelatnice i za to je sada dobio novac'

 
Bernard Jakelić
 Darko Tomaš / CROPIX

- Ovo je potencijalna medijska bomba - rekao je Boris Antunović, na videokonferencijskom sastanku Izvršnog odbora HUP-a, Udruge malih i srednjih poduzetnika, u srijedu 8. travnja, na kojem je 5. točka dnevnog reda bio “slučaj Jakelić”, nakon što je doznao da je Bernardu Jakeliću, zamjeniku direktora te institucije, uz sporazumni raskid radnog odnosa zbog seksualnog uznemiravanja djelatnica isplaćena i otpremnina.

Suspenzija

Jutarnji list je u posjedu zapisnika s tog sastanka na kojem je jedna od točki dnevnog reda i Bernard Jakelić i afera za seksualno uznemiravanje djelatnica HUP-a, iz kojeg se vidi da je mnogim članovima bio dvojben sporazumni raskid radnog odnosa, a posebno isplaćena otpremnina, čiju visinu nisu ni znali.

- Otpremnina je dana, ne znamo iznos, ali je to učinjeno na preporuku revizora i pravnika koji su konzultirani. O tome nisu odlučivala tijela HUP-a, ali je Izvršnom odboru dato razumijevanje da je sporazumni prekid radnog odnosa, ujedno i brzi raskid ugovora o radu, bolje rješenje nego suspenzija ili jednostrani otkaz te da je to bolje rješenje za HUP. Mislim da je ovo dobra odluka, da je to kompromisno rješenje za HUP...

U pravilnicima možemo vidjeti koliko je plaća isplaćeno, ali ne možemo znati kolika je njemu plaća jer je to tajni podatak ugovora o radu - objašnjavao je predsjednik Izvršnog odbora Ivan Bračić, ujedno i vlasnik tvrtke PIP. S njim smo razgovarali neposredno nakon izbijanja afere i otkaza B. Jakeliću i on je tada oštro osudio njegovo ponašanje prema zaposlenicama HUP-a, a učinio je to i te srijede. Bračić je bio taj koji je i ostale članove Izvršnog odbora upoznao s time da je Jakelić financijski obeštećen.

Teške optužbe

- Unutar tvrtke svatko može minimizirati rizike. No, u HUP-u, koji nije privatna tvrtka, to ne može biti slučaj. Tu baš treba jasno i transparentno provesti cijeli postupak, s obzirom na to da je dobio sudski epilog, da je trebalo sačekati s otkazom do pravorijeka, uz privremenu suspenziju Jakelića radi težine optužbi. Zamislimo da se ovako nešto dogodilo u Vladi. Kako bismo reagirali kao poduzetnici ili kao građani. Svi bi to osudili, pogotovo kad krenu priče o isplaćenoj otpremnini - primijetila je članica Izvršnog odbora Mira Hajdić.

- Ne znam detalje, ali me ipak zanima kako to da se 15 žena obratilo pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a da se nije razgovaralo s direktorom HUP-a. To otvara pitanje zašto se nisu obratile njemu. To je pitanje manjka povjerenja, na koje mora odgovoriti glavni direktor - komentirao je Antunović.

- Po zakonu nema predviđene otpremnine ako je riječ o sporazumnom raskidu ugovora. Ugovor se može raskinuti sporazumno i bez otpremnine, to stručno tvrdim. Otpremnina se može ugovoriti ugovorom o radu, ali to nije zakonska obaveza - kazala je Hajdić.

- Dajem svoju nesebičnu podršku djelatnicama HUP-a. Pitam se je li možda Bernard Jakelić taj koji je bio odgovoran za izmjene Statuta. Bernard Jakelić je priznao krivicu prihvativši sporazumni raskid i nagrađen je otpremninom. Hoće li HUP tužiti Bernarda Jakelića jednog dana, da vrati primljene novce i obešteti HUP, jer djelatnice nitko neće moći obeštetiti? - pita se Josip Adžić, još jedan od članova Izvršnog odbora.

- Prema Statutu, financije HUP-a moraju biti javne. Tko je potpisao sporazumni raskid ugovora? - pitao je Mario Sekulić.

- Davor Majetić je to potpisao u svojoj nadležnosti - odgovorio mu je Bračić.

I Danko Sučević, još jedan član Izvršnog odbora HUP-a, primijetio je na sastanku da kod sporazumnog raskida radnog odnosa otpremnina nije zakonski propisana, tj. nije obavezna za poslodavca, te da to treba jasno reći.

- Meni nije prihvatljivo objašnjenje da nitko ništa nije znao, a Bernard Jakelić je odmah otišao, što samo potvrđuje činjenicu da se znalo i istinitost optužbi. Jedina prihvatljiva opcija je suspenzija bez ikakvih prava dok se proces ne provede. Podilaženje na način da se išla spriječiti buduća šteta nije mi prihvatljivo i zbog mogućeg Jakelićeva povratka u HUP - bio je jasan član Izvršnog odbora HUP-a Igor Škrgatić u svojoj diskusiji na temu “slučaj Jakelić”.

- Fraza da institucije trebaju raditi svoj posao, a istovremeno ostavljati nedorečenu i jasnu osudu nasilničkog ponašanja prema zaposlenicama HUP-a, od kojih gotovo sve poznajemo, je vrijeđanje tih djelatnica.

Ja vjerujem da se to događalo ako se trećina zaposlenica odlučila za prijavu - primijetio je Sadmir Hošić, također član Izvršnog odbora. Za razliku od njega, neki su članovi IO s rezervom primili optužbe protiv B. Jakelića, napomenuvši da to prije svega trebaju utvrditi DORH i druga nadležna tijela, no svi su se složili da je isplaćivanje otpremnine Jakeliću nešto što nikako nije dobro za HUP.

Upravo u srijedu, kad je održana sjednica Izvršnog odbora HUP-a, glasnogovornici su uputili mail u kojem su tražili očitovanje na mišljenje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da je sporazumni raskid ugovora o radu s B. Jakelićem krajnje neetičan i da je na taj način poslao poruku ženama da muškarci na pozicijama moći štite jedan drugog, na što su se iz HUP-a očitovali da su poduzeli sve u skladu sa zakonom.

Na naše izričito pitanje je li Bernardu Jakeliću isplaćena otpremnina nismo dobili odgovor, a nije ga dobila ni pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:47