PONOVLJENO SUĐENJE

‘Jako mi je žao, nisam ga htio ubiti‘: Dok u Glini služi za ubojstvo Domagoja, sude mu za pokušaj ubojstva

Robert Ivičić služi u glinskoj kaznionici 8 godina zatvora za ubojstvo Domagoja T. (31) iz listopada 2020.

Robert Ilija Ivičić

 Davor Pongracic/Cropix

Dok u glinskoj kaznionici služi osam godina zatvora za ubojstvo Domagoja T. (31) iz listopada 2020. na tržnici u zagrebačkom Vrapču, na Županijskom sudu u Zagrebu u ponovljenom suđenju za pokušaj ubojstva Ivana S., optuženi Robert Ilija Ivičić (50) rekao je da se ne smatra krivim. Obje žrtve su iz istog kaznenog djela, samo što je presuda za ubojstvo pravomoćna, dok u odnosu na pokušaj ubojstva treba raščistiti je li bilo prekoračenje nužne obrane s obzirom da je osumnjičeni, prije ubojstva, primio od pijanog golorukog Ivana pet udaraca dok je ležao na tlu.

- Neizmjerno mi je žao što se to dogodilo. Nijedna kazna nije dostatna za Domagojev život. Njegova smrt boli. Nisam imao namjeru ubiti, jer da jesam, mogao sam to učiniti odmah. Ubosti do kraja bajonetu i okrenuti ju. Namjera mi je bila odbiti ih od sebe, jer svatko normalan kad vidi nož, odustane. Nisam se nadao tolikoj njihovoj agresivnosti. Tog dana, nakon što sam popio s prijateljem piće, otišao sam kući i shvatio da mi nema novčanika. Vratio sam se do štanda na tržnicu gdje sam prethodno bio te vidio Domagoja i Ivana. Bilo je i drugih ljudi te sam ih pitao jesu li našli neki novčanik. Ivan mi je rekao da bi ga vratili da su ga našli. No, nakon nekog vremena, kad sam opet do tamo otišao, novčanik bez 150 kuna i suprugine bankovne kartice sam našao u kutiji od banana. Ona je preko mobilnog bankarstva vidjela da je kartica korištena u nekoliko transakcija pa i na Ini te smo otišli do benzinske se raspitati. Prodavačica je opisala korisnike kartice i da jedan ima crveno lijevo oko pa sam zaključio da su to Domagoj i Ivan – ispričao je u svoju obranu Ivičić koji je potom krađu otišao prijaviti u policiju. Na povratku kući, prošli su kraj tržnice te je partnerica izašla kupiti cigarete. Ivičić je, pak, čekajući je u autu, vidio da Domagoj i Ivan zazivaju njezino ime, a Ivan joj se, dodao je, unosio i u lice.

image

Robert Ilija ivičić

Davor Pongracic/Cropix

- Pomislio sam da bi je mogli fizički napasti pa sam uzeo bajonetu iz auta i stavio je u rukav. Otrčao sam do njih pitajući ih: ‘Dečki, u čemu je problem, nema razloga za galamu, znam što ste napravili‘. Supruga im je rekla i da smo bili na policiji koja će riješiti problem. Domagoj je škripao zubima te me udario šakom u bradu, a Ivan me udario u sljepoočnicu. Pokušao sam izvaditi bajonetu no nisam uspio a Ivan me udarao rukama i nogama. Pao sam na leđa na tlo, bio sam u nekoj polusvijesti i netko mi je pokušao oteti nož. Njih obojica su bila iznad mene, Ivan me držao za ruku, a Domagoj je nož primio za oštricu i vukao vrh prema meni. I prilikom tog natezanja Ivan se ozlijedio, a Domagoj se krenuo propinjati prema meni da bi u jednom trenu naletio na vrh oštrice - rekao je još Ivičić dodajući da se on borio za zrak te im je svima govorio da prestanu. Kazao je i da nije bježao nakon događaja već da se osjećao ugrožen pa je otišao s mjesta događaja samo kako ne bi bilo još više povrijeđenih.

Ivan S. je na suđenju, pak, kazao da se sat i pol prije sukoba sa optuženim, ne sjeća ničega osim nekih okolnosti u magli. Naglasio je da je bio pod utjecajem alkohola, da je puno popio, najmanje litru votke i sedam, osam piva. Isto je popio i njegov pokojni prijatelj Domagoj.

image

Robert Ilija Ivičić

Davor Pongracic/Cropix

- U magli se sjećam da sam gledao prema pekarni kad sam osjetio toplinu na vratu. Okrenuo sam se i vidio pokojnog Domagoja kako se objema rukama drži za abdomen i pada na tlo. U magli se sjećam natjerivanja s optuženim, on je rukom držao nož i mahao mi pred licem a ja sam se uzmicao nazad. Kad je prestao mahati nožem, krenuo sam mu ga uzeti. Ne znam jesam li uspio. Zadnje čega se sjećam je da sam pao ispred dućana, a optuženi je došao iznad mene i govorio mi: ‘Jel ti dosta, hoćeš još?‘ Pojavila se potom jedna žena, za koju sam kasnio doznao da je optuženikova, i koja je govorila da se makne, da bježi, a mislim da mi je ona spasila život – opisao je oštećeni Ivan S. kojem je policajac dao svoju kožnu jaknu i stavio mu je na vrat da zaustavi krvarenje. Domagoj je, dodao je dalje, ležao nepomično na tlu, a kad je došla Hitna netko je rekao da je Domagoj mrtav.

- Bio sam u šoku kad sam to čuo i počeo sam u nevjerici vikati i govoriti: ‘Brate, digni se‘. Zatim su me odvezli u bolnicu. Od tog dana više nisam ista osoba. Imam noćne more, dva, tri puta dnevno se sjetim događaja pa se isključim i gledam u prazno – otkrio je još Ivan S. Na upit sjeća li se nekog novčanika od tog kobnog dana, odgovorio je potvrdno. Kad su našli novčanik bez novca ali s karticama, a bilo je to nakon što ih je optuženi pitao jesu li vidjeli ikakav novčanik, krenuli su ga tražiti po tržnici. Ali kako ga nisu pronašli, nastavili su dalje konzumirati alkohol i marihuanu, a kad im je ponestalo novca i alkohola, odlučili su koristiti karticu osumnjičenikove partnerice.

- Na benzinskoj smo kupili dvije kutije Marlbora i dvije votke za 90 kuna zbog limita na kartici. Zatim smo na Tisku kupili bombice votke za 100 kuna koje smo hodajući popili... Išli smo i do Glavnog kolodvora nakon čega mi se gubi film i ne znam kako smo se uopće vratili u Vrapče. Ne sjećam se da sam toga dana razgovarao sa optuženikovom partnericom, niti da sam njega udario, ali znam da jesam jer sam vidio snimku na kojoj se vidi da je optuženi prvi udario Domagoja a ja sam reagirao da ga zaštitim - zaključio je oštećeni.

image

Očevid ubojstva na Vrapču 2020.

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Prema nalazu vještakinje psihijatra Suzane Kos, optuženi je tempore criminis imao strah za vlastiti život koji se može, s jedne strane pripisati njegovu ponašanju koje su opisali razni svjedoci, dok s druge strane i osjećaju vlastite insuficijentnosti zbog bolesti pluća radi koje nije u stanju, po vlastitom dojmu, adekvatno se postaviti u fizičkom smislu. S obzirom na način na koji je mahao nožem i kako su ozljede nanesene, i da je optuženi bio ubrojiv, sud je zaključio, među ostalim, da je postupao s izravnom namjerom da ubije.

Podsjetimo, nemile scene odvijale su se pred ljudima oko 21.55 sati 27. listopada 2020. nakon što je optuženi izgubio novčanik u kojem je bila kreditna kartica njegove supruge. Naime, provjeravajući troškove korištenja kartice na internetu koja je ‘peglana‘ po trgovinama i benzinskim crpkama u kvartu, osumnjičeni je sa suprugom krenuo tim tragom iz prve ruke provjeriti tko je plaćao nestalom kreditnom karticom. Nakon što su dobili od jednog trgovca opis korisnika kartice, sa suprugom je odmah krađu prijavio policiji, a kad je na zidiću ugledao Domagoja T. i Ivana S., posumnjao je u njih da su prisvojili njegov novčanik.

image

Očevid ubojstva na Vrapču 2020.

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Izbio je verbalni sukob, naguravanje je preraslo u fizički obračun u kojem je Ivan udario Ivičića šakom u glavu pa se hodajući unazad spotaknuo i pao te je dobio još tri udarca u glavu, a potom nogom još jedan. Ubijeni je imao preko 3,5 promila alkohola u krvi kad mu je Ivičić zadao bajonetom dužine oštrice 24,5cm ubodne rane u abdomen i u prsište, dok je Ivan imao 2,37 promila kad je zadobio rezno-ubodnu ranu vrata ispod brade.

Na idućoj raspravi u sudnici će se pregledati snimke videonadzora s kafića na mjestu događaja, a Ivičićev odvjetnik Damir Uroić je predložio i da se ponovno sasluša, sad već bivša optuženikova partnerica na okolnost, a što proizlazi iz drugostupanjske odluke, je li optuženi mogao vidjeti sukob nje i oštećenih kao i da se raščisti tko je točno započeo verbalnu prepirku.

- Ovdje se radilo o nužnoj obrani. Predlažem ponovno pregledati snimke iz kafića jer se radilo o pet brutalnih udaraca šakom u glavu koje je Ivan uputio okrivljenom dok je ležao na tlu, a ne, kako se to navodi u izmjenjenom činjeničnom opisu, o tri udarca slabijeg intenziteta – rekao je odvjetnik Uroić ukazujući da je drugostupanjska odluka na tragu nužne obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 16:04