POTENCIJALNI MOTIV

Je li navodni obračun u zatvoru s kraja prošle godine povezan s eksplozijom na Laništu?

Ovakvom motivu istražitelji iz više hrvatskih sigurnosnih službi trenutno posvećuju najviše pozornosti
Eksplozija u Laništu
 Srđan Vrančić/Cropix

Je li navodni fizički obračun Lea Zdenjaka i Tomislava Sučića, koji se dogodio krajem prošle godine u zatvoru u Remetincu, nekome bio povod da postavi eksplozivnu napravu ispred stana Sučićeve obitelji na Laništu? To svakako nije mogao biti sam Zdenjak s obzirom na to da od listopada prošle godine nije napuštao zatvor, u kojem se nalazi i danas.

Česta situacija

Premda bi, ako bi to bilo istina, bila riječ o potpuno bizarnom povodu za podmetanje eksploziva, ovakav potencijalni motiv onaj je kojem istražitelji iz više hrvatskih sigurnosnih službi trenutno posvećuju najviše pažnje. Naime, kako neslužbeno doznajemo, krajem prošle godine Sučić, koji se u Remetincu nalazio u istražnome zatvoru u sklopu USKOK-ove istrage u predmetu Tebra, te Zdenjak, koji je tada bio u istražnom zatvoru zbog iznude nad jednim zadarskim poduzetnikom, ozbiljno su se porječkali, a navodno i fizički sukobili. Riječ je o jednoj od čestih situacija koje se znaju dogoditi među zatvorenicima te su ih u kratkom roku razdvojili.

Međutim, nakon ovog okršaja dvojica su okrivljenika, navodno, razmijenila i jako ozbiljne prijetnje. O navodnom sukobu u Remetincu jučer smo službenu informaciju pokušali dobiti iz Uprave za zatvorski sustav Ministarstva uprave i pravosuđa, međutim, do zaključenja ovoga broja nisu odgovorili na naš upit. Je li informaciju o sukobu s policijom podijelio i sam Sučić, jer ga je odmah nakon eksplozije policija došla ispitati u Remetinec, nismo uspjeli doznati. Nismo uspjeli doznati ni je li o sukobu sa Zdenjakom kao mogućem motivu napada progovorio netko od članova Sučićeve obitelji, s kojima su policajci također razgovarali.

Nedostupan pravosuđu

Činjenica je jest, međutim, da je policija, nakon što je obavila prvi krug obavijesnih razgovora kada je prije nekoliko dana eksplodirala naprava na Laništu, prilično brzo, kako neslužbeno doznajemo, došla do informacije o sukobu u zatvoru kao mogućem motivu napada.

image
Policija istražuje što je nekome bio povod da postavi eksplozivnu napravu ispred stana Sučićeve obitelji na Laništu u velikoj stambenoj zgradi

Premda se razrađivalo više mogućih motiva, nakon nekoliko dana kriminalističkoga istraživanja najveći dio svojih resursa policija je usmjerila isključivo na to. Upravo u tom kontekstu treba razmotriti činjenicu i da je policija samo dva nakon eksplozije iznenada dovršila kriminalističko istraživanje zbog jednog sličnog događaja starog devet mjeseci, a za njega je osumnjičen Zdenjak. Riječ je o podmetanju eksplozivne naprave ispred lokala na Travnom u rujnu prošle godine. Osim protiv Zdenjaka, policija je za miniranje lokala osumnjičila i Zdenjakova poznanika Milana Ninkovića, državljanina Srbije, koji je trenutno nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Iznuđivanje

Ninković je, pak, u listopadu bio uhićen sa Zdenjakom zbog iznuđivanja zadarskoga poduzetnika, no za razliku od Zdenjaka i njegova kuma Viktora Milakovića, Ninković je bio pušten nakon ispitivanja te protiv njega nikada nije pokrenut kazneni postupak zbog te iznude. Zdenjak i Milaković su, pak, na Općinskom sudu u Novom Zagrebu nakon priznanja krivnje osuđeni na zatvorske kazne, a Zdenjaku je pri izricanju presude produljen i istražni zatvor, u kojemu se nalazi do sada, odnosno ubrzo je upućen na izdržavanje kazne.

Također treba imati na umu da policijske sumnje ne znače automatski i pravu istinu. Tko stoji iza brutalnog čina postavljanja eksploziva u hodnik velike stambene zgrade, pri čemu je moglo stradati puno nevinih ljudi, policija u ovom trenutku još pokušava utvrditi. Dakle, ima li taj događaj ikakve veze sa Zdenjakom koji se u vrijeme eksplozije nalazio iza rešetaka, ne tvrdimo niti želimo tvrditi. Međutim, činjenica jest da je riječ o varijanti mogućeg motiva kojoj policija trenutno posvećuje maksimalnu pozornost. Ako bi ta tučnjava i bila motiv, ona ne znači nužno da iza nje stoji Zdenjak. Moguće da je netko blizak njemu nešto takvo napravio na svoju ruku, bez Zdenjakova znanja.

image
Sličan se događaj dogodio prije devet mjeseci, kada je podmetnuta eksplozivna naprava ispred lokala u Travnom
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:17