‘OTROV‘ U ZAGREBU

Jedan od najtraženijih bjegunaca deportiran u Hrvatsku: Dočekali ga specijalci ATJ Lučko, pogledajte video

Kolumbijski mediji pisali su o Vuliću kao članu međunarodne organizacije u kojoj je više Hrvata
 Screenshot/Youtube

Airbusom A-319 u srijedu navečer, pod visokim mjerama osiguranja i u pratnji pripadnika ATJ Lučko i Uprave kriminalističke policije u zagrebačku zračnu luku Franjo Tuđman sletio je Manuel Vulić (37) kojem je temeljem imigracijskih zakona Republike Kolumbije izrečen izgon iz te zemlje zbog prijetnje nacionalnoj sigurnosti. Iz Kolumbije je stigao preko Španjolske.

Kao što smo nedavno pisali Vulić znan po nadimku Veneno - Otrov, jedan je od najtraženijih hrvatskih bjegunaca. Uhićen je u akciji kolumbijske policije i Interpola.

Imao je slovenske dokumente, tri godine živio je u Kolumbiji predstavljajući se kao međunarodni policajac pod imenom Borut Mozgan. Kolumbijski mediji pisali su o Vuliću kao članu međunarodne organizacije u kojoj je više Hrvata i koja se bavi krijumčarenjem kokaina iz Kolumbije u Europu.

Agencija iz SAD-a obavijestila je Kolumbiju da se Vulić nalazi u njihovoj zemlji. Uhićen je u gradu Pereiri na zapadu Kolumbije. Kolumbijski mediji navode da je Vulić član međunarodne organizacije koju čini nekoliko hrvatskih državljana, a koja se navodno bavi krijumčarenjem kokaina iz Kolumbije u Europu.

Ovaj 37-godišnjak, poznat pod nadimkom ‘Otrov‘, rodom je iz Zagreba, a USKOK ga je tražio zbog kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i krijumčarenje droge uz sudjelovanje u zločinačkom udruženju, teška ubojstva i nezakonitu nabavu oružju i eksplozivnih tvari, rekao je istražitelj za kolumbijski portal Semana nakon Vulićeva uhićenja početkom svibnja.

Manuel Vulić nećak je bivšeg specijalca Petra Ćosića, "poduzetnik" iz Praga koji je poslovao preko tvrtke PZM u kojoj je udjele kasnije prenio na Zrinku Žaju, suprugu Miljenka Žaje Krojfa, kojem se svojedobno sudilo i kao pripadniku zločinačke organizacije i koji je također boravio u Češkoj. On je bio dio međunarodne grupe krijumčara kokainom koja je razbijena u svibnju 2011. godine koju je predvodio njegov rođak Petar Ćosić zvani Šarac.

Protiv Ćosića i navedene skupine u kojoj je bio i Vulić USKOK je polovicom svibnja 2012. godine podigao optužnicu zbog krijumčarenja najmanje 339 kilograma kokaina iz Brazila vrijednog 12,8 milijuna eura.

Vulić je inače radio i za balkanskog narkobossa, ‘srpskog Escobara‘ Darka Šarića koji je uhićen 14. travnja prošle godine u akciji USKOK-a.

Protiv Ćosića i navedene skupine u kojoj je bio i Vulić USKOK je polovicom svibnja 2012. godine podigao optužnicu zbog krijumčarenja najmanje 339 kilograma kokaina iz Brazila vrijednog 12,8 milijuna eura. Nedavno je USKOK podigao i novu optužnicu kojom Petra Ćosića tereti da je bio organizator kriminalne skupine koja je od 2019. naovamo prošvercala iz Južne Amerike u Europu niz pošiljki kokaina u količinama i od po više stotina kilograma. Dio kokaina je i zaplijenjen.

Nabava kokaina

Petar Ćosić bivši je specijalac, koji je slovio kao čovjek od povjerenja balkanskog narkobossa Darka Šarića - "srpskog Escobara". Njihovo prijateljstvo sezalo je još iz JNA.

Prema optužbi USKOK-a, Ćosić je zajedno s Vulićem, na traženje Darka Šarića, organizirao likvidaciju njegova glavnog operativca u Ekvadoru Milana Milovca.

Milovac je bio zadužen za nabavu kokaina u Južnoj i Srednjoj Americi, ali je Darko Šarić dulje vrijeme bio nezadovoljan zato što Milovac radi mimo njegova znanja i dozvola, što mu je prekinuo kontakte s dobavljačima te zbog načina na koji se odnosi prema drugim članovima skupine. Ćosić je Šariću cinkao Milovca i prenosio mu sve što on negativno govori o njemu. Šarić je donio odluku, i to najkasnije, kako tvrdi USKOK, 15. veljače 2020. godine - Milovca će likvidirati.

Za organizaciju te likvidacije odabrao je Ćosića, Manuela Vulića i još nekoliko nepoznatih osoba. Vulićev je zadatak bio provjeriti gdje Milovac boravi te pronaći one koji će ga svakodnevno pratiti i osobe koje će ga za novčanu naknadu, a Šarić nije žalio novca, likvidirati.

Neki od angažiranih imali su kodne nadimke jer su koristili aplikaciju Sky pa je tako "Cronos" bio zadužen za isplate, a s "Corleoneom" se dogovorila transakcija i on je bio zadužen za "killere". Od 19. listopada do 13. studenoga 2020. godine Vulića se svakodnevno obavještavalo o Milovčevu kretanju, da svakodnevno provodi dio dana u teretani, a dobio je i registarsku oznaku terenca koji koristi.

I konačno, došao je dan egzekucije, 13. studenoga popodne. Oko 14.30 sati u bijelom Ford Exploreru oznake GTB-7521 Milovac je došao do raskrižja Aurora Samborondón u Samborondónu, gradu istoimenog ekvadorskog kantona. Pred njega je izletio motocikl s dvojicom nepoznatih napadača koji su zapucali prema vozaču. Jedan ga je metak pogodio u vrat u visini lijevog ramena. Ipak, Milovac ostaje živ, ali paraliziran.

Plan likvidacije

Teško ranjenog prevoze ga u Kliniku Kennedy. Policajci koji su stigli na mjesto zločina pola sata nakon dojave u 15.02, zatekli su Milovčev Explorer u jarku, izrešetanog vjetrobranskog stakla. Bočni zračni jastuk koji se aktivirao bio je krvav, a nedaleko od trgovačkog centra Plaza Satan zatekli su parkirani motocikl marke Bajaj koji su koristili egzekutori. Svjedoci su ispričali kako su vidjeli dvojac na motociklu koji je pucao u Explorer. Tri dana nakon neuspjele egzekucije bolnica je zatražila 24-satnu zaštitu za Milovca i pred bolničku sobu je postavljena policijska zaštita.

Međutim, to nije spriječilo Šarića, Ćosića i Vulića da nastave s planom njegove likvidacije. Šarić je komentirao kako nema ništa gore nego da Milovac ostane nepokretan te da neće brzo izaći iz bolnice i da oni imaju vremena te da Džib - što je bio jedan od nadimaka Petra Ćosića na aplikaciji Sky - mora dobro "fulirati" članovima Milovčeve obitelji.

"Ako ga ne riješimo, treba ga prijaviti da koristi lažni identitet, pa nek‘ trune u zatvoru", komentirao je Ćosić Milovčevu poziciju. Naime, Milan Milovac bio je u bijegu od srbijanskog pravosuđa više od deset godina i koristio se lažnim identitetom Marko Patricio Markovic Gomez.

Mreža čiji je Vulić član bavi i ubojstvima te kupnjom, prodajom i proizvodnjom oružja i eksploziva iz BiH. Paralelno s pokretanjem ekstradicijskog postupka, 37-godišnjaku je temeljem imigracijskih zakona Republike Kolumbije izrečen izgon iz zemlje radi prijetnje nacionalnoj sigurnosti, a deportacija je provedena u suradnji s nadležnom imigracijskom službom Republike Kolumbije. Manuel Vuliće već je smješten u ćeliju u remetinečkom zatvoru a obzirom da se radi o zatvoreniku visokog sigurnosnog rizika sigurno će biti smješten u samicu ili ako to budu sigurnosni razlozi nalagali premješten u neki drugi zatvor u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:31