NESREĆE NA MORU

Jedna osoba ozlijeđena prilikom udara brodice u obalu, bračni par iz Austrije nasukao se na stijene

Bilo je problema i u prolazu Mali Ždrelac, gdje su katamaran i jedrilica udarili u konstrukciju istoimenog mosta

Pomorske nesreće u Kukljici i kod mjesta Klimno

 Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Uspješno je okončana koordinirana akcija traganja za bračnim parom iz Austrije i njihova spašavanja, izvijestila je u nedjelju Lučka Kapetanija Rijeka. Akcija je, kažu, pokrenuta u 7.41 sati, nakon što je u MRCC Rijeka zaprimljena dojava o njihovu nestanku.

image

Brodica bračnog para iz Austrije nasukala se na obalne stijene u uvali Poružinj kod mjesta Klimno

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Nedugo nakon početka koordiniranog traganja, u 9.50 sati u MRCC Rijeka dojavljeno je kako su spomenuti brodolomci pronađeni kod mjesta Klimno, u uvali Poružinj, gdje su zatečeni na brodici nasukanoj na obalne stijene. Muškarac je u nesreći pretrpio lakše tjelesne ozljede te je odbio ponuđeni medicinski prijevoz, dok njegova supruga u nesreći nije ozlijeđena.

Na poziciji nesreće, osim štete ne brodici, nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. Preliminarnim očevidom ustanovljeno je da je nasukana brodica austrijske zastave, duljine 5,6 metara, u vlasništvu druge osobe, također austrijskog državljanina, kojemu je iz nadležnosti riječke Kapetanije izdan nalog za odsukavanje i tegalj, dok je austrijski bračni par izjavio kako se nesreća dogodila uslijed iznenadnog nevremena na moru, koje ih je odbacilo na stijene.

Nakon dovršetka očevida, bračni par je spasilačkim brodom "Vid" prevezen u mjesto Šilo.

image

Brodica bračnog para iz Austrije nasukala se na obalne stijene u uvali Poružinj kod mjesta Klimno

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Lučka Kapetanija Zadar izvijestila je pak o dvije pomorske nezgode u prolazu Mali Ždrelac. Prva se dogodila 27. srpnja, kad je katamaran udario u konstrukciju istoimenog mosta. S obzirom na to da plovilo nije pretrpjelo kritična oštećenja zbog kojih bi postojala opasnost od potonuća, voditelju katamarana izdan je nalog za uklanjanje plovila, što je uspješno izvršeno istoga dana te je prolaz ponovno oslobođen za pomorski promet. Točan uzrok ove nezgode Lučka kapetanija Zadar utvrdit će daljnjim inspekcijskim nadzorom.

Druga nesreća na istoj poziciji dogodila se u subotu, kad je jedrilica imena "Cosimo" također udarila u konstrukciju mosta Mali Ždrelac i pritom slomila jarbol. Na plovilu francuske zastave boravilo je pet osoba, uključujući voditelja, svi iz Italije. S obzirom na to da nije bilo ozlijeđenih niti onečišćenja mora, proveden je inspekcijski nadzor te je kao uzrok nezgode utvrđena nedovoljna pozornost voditelja brodice.

image

U nesreći brodice u luci Kukljica lakše je ozlijeđena jedna osoba

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Također u subotu, u 19.20 sati, brodica "Iris" hrvatske zastave, u vlasništvu domaće charter tvrtke, prilikom pristajanja krmom na gat u luci Kukljica udarila je u obalu, pri čemu je jedna osoba na plovilu lakše ozlijeđena.

U trenutku udara u obalu na brodici se nalazilo pet osoba, uključujući ozlijeđenu, od kojih su četvero njemački državljani, a jedan je Španjolac. Ozlijeđena osoba je nakon pregleda djelatnika Hitne medicinske pomoći Kali upućena u daljnju medicinsku obradu prema zadarskoj Općoj bolnici.

Pregledom brodice uočena su manja oštećenja na krmenoj platformi, iznad razine mora, bez onečišćenja mora i morskog okoliša.

image

U nesreći brodice u luci Kukljica lakše je ozlijeđena jedna osoba

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:36