AFERA BANKOMAT

Jedno od najduljih suđenja u Hrvatskoj ušlo u završnu fazu. Istraga protiv poznatog bankara otvorena je još 2009.

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas su počeli završni govori optužbe i obrane, a presuda se očekuje krajem travnja

Josip Protega

 Goran Mehkek/Cropix

Naime, iako se radi o predmetu koji je činjenično i pravno izrazito složen, suština inkriminacije je u osnovi vrlo jednostavna. Riječ je o organiziranom kriminalnom postupanju okrivljenika, suštinski kriminalnom kockanju tuđim novcem u korist pojedinih, privilegiranih klijenata, a s druge strane u sustavnom prikrivanju tog istog kockanja održavanjem stanja nereda u upravljanju poslovanjem Banke koje su okolnosti iskoristili kako bi rezultate poslovanja prikazali uspješnijima nego što su bili i na taj način osigurali neosnovano uvećane isplate bonusa u vlastitu korist, a sve na štetu Banke.

Zajedničko tim kreditima je i da je proces njihova odobravanja bio režiran, a da su privilegirani klijenti, izravno ili neizravno, dolazili uz preporuke trećih, visokopozicioniranih osoba. U pogledu vraćanja ovih kredita, sasvim je jasno da je njihov povrat bio omogućen odobravanjem novih privilegiranih kredita, mahom još rizičnijih za Banku, iz kojih su zatvarani dugovi po ranijim kreditima, ili su im opetovano odobravani prolongati.

Čime su u stvarnosti dugovi prema Banci bili podmirivani novcem same Banke ili je rok povrata opetovano odgađan, a što je sve u konačnici rezultiralo gubicima za Banku u iznosima od više stotina milijuna kuna." Ovako je danas tužitelj Saša Manojlović u svojemu završnom govoru opisao optužbe u predmetu Bankomat, u kojemu USKOK bivšega direktora Hrvatske poštanske banke Josipa Protegu te još osmoricu okrivljenika tereti da su odobravanjem štetnih kredita oštetili banku za 240 milijuna kuna, i da su si, krivotvoreći poslovne rezultate, odobravali isplatu bonusa.

Uhićenja 2009.

Jučerašnjim zaključenjem dokaznoga postupka, ovo suđenje, moguće jedno od najduljih u hrvatskoj povijesti, konačno je ušlo u svoju završnu fazu. Istraga protiv Protege i ostalih pokrenuta je krajem davne 2009., a samo suđenje počelo je 2014., no zbog promjene sudskoga vijeća, ali i niza isforsiranih odgoda i zahtjeva za izuzećem, nekoliko puta je počinjalo ispočetka, a krajem ovoga mjeseca ili početkom svibnja trebala bi biti objavljena i nepravomoćna presuda.

image
Damjan Tadić/CROPIX

USKOK je isprva teretio Protegu i ostale da su HPB oštetili za oko pola milijarde kuna štete, no nakon ponovljenoga vještačenja, USKOK je nedavno inkriminiranu štetu prepolovio. Svi okrivljenici pak poriču inkriminacije te tvrde da su krediti bili odobreni prema pravilima struke te da su imali adekvatne instrumente osiguranja.

Nategnute optužbe

"Optužba je već i od samog početka bila nategnuta, a bila je temeljena na krajnje nekompetentnom, nejasnom, paušalnom, pa čak i nonšalantnom vještačenju USKOK-ova vještaka Krkleca, koji na usmenom izlaganju nije uspio obraniti gotovo ni jedno slovo svoga nalaza.

Moguće je da se na optužnom vijeću moglo smatrati kako je tada postojao dovoljan stupanj osnovane sumnje za samo optuženje, ali nakon izrazito opsežnog i sadržajnog dokaznog postupka, nakon rijetko viđenog debakla vještaka na više održanih rasprava, ali i nakon novog vještačenja koje ni u jednom dijelu ne potvrđuje teze optužbe, obrana smatra da USKOK-ova optužba ostaje bez ijednog valjanog argumenta.

Zapravo, nema dokazane niti jedne jedine riječi iz opisane radnje izvršenja ili, pak, namjere okrivljenika", rekao je, pak, danas odvjetnik prvookrivljenoga Protege, Darko Maržić, u svojemu govoru.

Nakon što su danas završne govore održali odvjetnici Protege, Ivana Sladonje i Olivera Beidenegla, prekosutra bi završne govore trebali nastaviti iznositi i ostali okrivljenici.

Oslobođeni optužbe za kredit Glasu Istre i EMC-u

Protega i Sladonja inače su već prije nekoliko godina pravomoćno oslobođeni u postupku poznatome kao tzv. mali bankomat, u kojemu ih se teretilo što su odobrili da HPB Glasu Istre i Elektroničkom medijskom centru da 16 milijuna kuna neosiguranih kredita. Kako je sud zaključio, krediti koji su izdani bili su rizični, ali nadoknadivi, a u vrijeme kada su bili odobreni, Glas Istre je dobro stajao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:51