AKCIJA SPAŠAVANJA

Jedriličara koji je pao u more već dva dana traže brodovi i avion

Mohamad Al-Alavi pao je u more na putu na regatu u Trst i nije na sebi imao prsluk za spašavanje
Zadar, 150711.Na predstavljanju novog policijskog 25 metarskog broda Mile Blazevic Cadjo u zadarskom kanalu doslo je do sudara istoimenog broda i broda Skabrnja u kojem su se nalazila 4 fotoreportera i dva pripadnika pomorske policije.Na fotografiji : policijski brod Mile Blazevic Cadjo neposredno prije sudara.Foto : Andrija Lucic / cropix
 Andrija Lucic / cropix

Obalna straža i Lučka kapetanija Rijeka s brodovima OB-03 i “Vid” te avionom Pilatus već dva dana pretražuju područje južno od otoka Suska u potrazi za Mohamadom Al-Alavijem (26) koji je u srijedu na tom području pao u more s jedrilice “Musandam Oman Sail”.

Jedrilica je bila na putu prema Trstu kako bi sudjelovala u jednoj od najvećih svjetskih jedriličarskih regata Barcolani. O nesreći prvi je u službenoj izjavi izvijestio skiper Sidney Gavignet koji je ustvrdio da su u potrazi za Al-Alavijem hrvatska i talijanska obalna straža.

Prema neslužbenim informacijama, Omanac prilikom pada u more nije imao prsluk za spašavanje. U more je pao zbog jakog udara vala u brod, koji se jako zaljuljao. Posadu su, osim skipera i nestalog Al-Alavija, činile još četiri osobe. Prema tvrdnjama naših sugovornika nije neuobičajeno da članovi posade padnu u more s trimarana. Naime, ove jedrilice postižu puno veće brzine nego obični brodovi te su vrlo nestabilne u slučaju jakog vjetra i uzburkanog mora. S obzirom na loše vrijeme i uzburkano more u trenutku nesreće, nije čudno da je udar mora Omanca bacio u more. No, ono što je čudno je da nestali član posade u tom trenutku na sebi nije imao pojas za spašavanje.

Tijekom srijede brod obalne straže OB-03 punih je dvanaest sati pretraživao područje oko otoka Suska, dok je Pilatus u nekoliko navrata po nekoliko sati nadlijetao to područje. Potraga je u srijedu zbog mraka i lošeg vremena obustavljena te je jučer nastavljena, ali bez rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:06