AFERA AGRAM

'JE'L TI ŽELIŠ BITI PROČELNIK? ŽELIŠ BITI PROČELNIK!?' Na suđenju u aferi Agram puštene tajno snimljene snimke Milana Bandića i njegovih suradnika

 
 Hanza Media

Ni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ni bivši šef Zagrebačkog Holdinga Slobodan Ljubičić kao ni bilo tko od ostalih optuženih u aferi Agram nije se pojavio na nastavku suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu.

No, suđenje je, što je u ovom predmetu postalo dostao uobičajeno, nastavljeno u njihovoj odsutnosti i to preslušavanjem snimki tajno snimljenih telefonskih razgovora koji su prethodili akciji uhićenja 2014. godine.

Danas su prvenstveno prezentirani razgovori kojima USKOK pokušava potkrijepiti optužbe za nezakonito zapošljavanje niza osoba u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama.

U razgovorima koje su mahom vodili pročelnici i šefovi gradski tvrtki međusobno ili s trećim osobama, bilo je puno govora o zapošljavanjima novih ljudi, prebacivanju na nova, čak i nepostojeća radna mjesta, o povećanjima koeficijenata radi većih plaća i slično. Pritom pojedine nadzirane osobe s jedne strane čiatju "direktive" o zabrani zapošljavanja, čak i studenata i na ugovor o djelu, dok s druge strane govore kako je "šef zaposlio pola stožera" i cijelu vojsku rođaka.

Šefov, odnosno Bandićev kadar, bila je i Zrinka Majerović, kojoj je, kako su u snimljenim razgovorima navodili Bandićevi suradnici, trebalo osigurati radno mjesto posebnog savjetnika za ljudske resurse. To što to radno mjesto nije postojalo, nije ih previše brinulo.

-To ćemo izmisliti... Smislit ćemo nešto - rekao je sugovorniku tadašnji pročelnik Vidoje Bulum. Pritom se razgovaralo i o povećanjima koeficijenata, pa se mogla čuti i računica da bi određenoj osobi tako podigli plaću s oko 10.000 kuna na blizu 15.000 kuna.

Snimljen je i razgovor sada pokojnog hotelijera Anđelka Leke i Milana Bandića, a posebno je zanimljiv bio Badićev razgovor s Bulumom u kojemu mu je očitao bukvicu i brutalno ga izvrijeđao. Razlog je bio taj što je Bulum jednu "Bandićevu" zaposlenicu, koja je prethodno obavljala pomoćne poslove, kako kažu "kuhala kavu", nakon stručnog osposobljavanja prebacio na bolju poziciju, ali bez povećanja plaće.

Nakon petominutnog ribanja tijekom kojega je optuženi Bandić dosta i prostačio, a Bulum je jedva uspio nešto reći, Bandić je organizirao hitni sastanak s tom zaposlenicom kako bi se "popravila nepravda".

Malo bolje prošao je pročelnik njegova ureda Miro Laco, koji očito također nije dobro shvatio ranije dobivene upute je je zaposlenika s visokom stručnom spremom stavio "u garažu".

- Je'l ti želiš biti pročelnik? Želiš bit pročelnik? Onda radi svoj posao i informiraj me što si napravio - odriješt je bio Bandić. No, pojedini razgovori pokazuju da optuženi Bandić ima i nježniju stranu.

U komunikaciji sa svojom novom šeficom kabineta Pavlom Šušković Bandić nastupa puno opuštenije, pokušava biti prisan i humorističan, a u jednom dijelu koji se očito odnosio na treće osobe, razgovaraju i o osjećajima, zaljubljivanju, pri čemu Bandić navodi kako je lijepo osjećati leptirčeke u trbuhu.

Treba napomenuti da je sudsko vijeće prihvatilo prijedloge obrane da se dio snimljenih razgovora presluša iza zatvorenih vrata, jer se na njima mogu čuti privatne i obiteljske prilike okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:15