MUĆKE U CARITASU

Jeleni Brajši blaža kazna za utaju poreza

Bivša je ravnateljica za utaju 5,7 mil. kuna dobila 11 mjeseci zatvora uz 4 godine 'uvjetno', a kazna je inače 1 do 8 godina zatvora

ZAGREB - Ako sam što sagriješila, nije bilo namjerno. Cijelo sam vrijeme imala čovjeka pred sobom i nisam nikome svjesno učinila zlo. Teško mi je što pod stare dane dobivam bičem po leđima - u suzama je danas na Općinskom kaznenom sudu iznosila obranu bivša ravnateljica Caritasa Jelena Brajša (74).

Kazna od jedne godine

No, iako je tvrdila da nije namjerno zgriješila, sutkinja Tanja Pavelin Borzić nepravomoćno ju je proglasila krivom jer je od 2001. do 2004. izbjegavala plaćati porez i doprinose za zaposlenike Caritasa, čime je za tu ustanovu pribavila ilegalnu dobit od čak 5,7 milijuna kuna. Prema nepravomoćnoj presudi, Caritas mora vratiti navedeni iznos.

Za to je kazneno djelo inače predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina, no sutkinja ju je osudila na 11 mjeseci uvjetno uz rok kušnje od četiri godine. Zbog niza olakotnih okolnosti, sutkinja je primijenila institut ublažavanja kazne.

- Majka ste šestero djece, brinete se o nemoćnima, nekažnjavani ste, a olakotne okolnosti su i vaša visoka životna dob te zdravstveno stanje. Zatvorska kazna ne bi imala svrhe - obrazložila je svoju odluku sutkinja Pavelin Borzić. Brajšin odvjetnik Silvije Degen najavio je žalbu na osuđujuću presudu, a njezina kći se suktinji.

Plaće dobivali u gotovini

- Glavno da ćemo mi mamu imati doma. Ne znam kako bi nas šestero to podnijeli - komentirala je.

Tužiteljstvo je Brajšu teretilo da je kao ravnateljica Caritasa uspostavila takav način isplate plaća zaposlenicima da im je isplaćivala plaće u gotovini, i to u većem neto iznosu od onog koji je iskazan u obračunu plaća. Zaposlenicima, s kojima nije bio zaključen ugovor o radu, isplaćivana je plaća bez obračuna obveza za porez na dohodak i bez doprinosa. Iako je obrana tvrdila da Brajša nije izbjegavala plaćanje poreza i doprinosa, sutkinja je ustvrdila suprotno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:16