UŽAS NA PREGLEDU

‘Jesi li se opustila?‘: Hrvatski ginekolog (64) dobio tešku kaznu zbog iživljavanja nad 37-godišnjom pacijenticom

Žrtva, danas 39-godišnja žena, došla je 9. listopada 2021. godine na rutinski pregled u bolnicu

Liječnik, ilustracija

 Tek Image/Sciencephoto/Profimedia/Profimedia

Na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine zbog spolnog odnošaja bez pristanka i bludnih radnji nad pacijenticom nepravomoćno je osuđen 64-godišnji liječnik iz istočne Hrvatske.

Žrtva, danas 39-godišnja žena, došla je 9. listopada 2021. godine na rutinski ginekološki pregled u bolnicu, gdje ju primio sada nepravomoćno osuđeni liječnik, a pokazat će se ubrzo da je to za ženu bio pregled iz noćne more.

Prema njezinu svjedočenju, nakon što je ušla u ordinaciju, liječnik je zaključao vrata te je, pod izlikom da će joj umanjiti strah i nelagodu od predstojećeg pregleda, jednom rukom zagrlio oko ramena i privukao k sebi, a drugom je rukom dodirivao po grudima i stražnjici preko odjeće.

Nakon što je žena legla na ginekološki stol, liječnik ju je prvo prstima dodirivao po spolovilu pitajući je: "Je li se opustila?", a onda je s ultrazvučnom sondom obavio vaginalni pregled. Potom joj je rekao da se okrene na trbuh i malo podigne stražnjicu te je ponovno obavio pregled sa sondom, a potom i pregled prstima.

Nakon toga joj je rekao da se još malo povuče unatrag, a onda je na svoje spolovilo stavio prezervativ te više puta svoje spolovilo stavio u njezino spolovilo. Žena je nakon toga skočila sa stola u upitala ga što je to bilo, na što joj je on odgovorio da se smiri, da je riječ o pregledu s dva prsta i da se ništa nije dogodilo, no vidjela je da je mahinalno povukao hlače prema gore.

Odmah je rekla da će ga prijaviti policiji, a on joj je, prema njezinu iskazu, odgovorio da mu je to hvala za sve što je učinio za nju i da se on jedini brinuo za njeno zdravlje. Nakon što je izašla iz ordinacije, sve je ispričala svome dečku, a onda su otišli na policiju i sve prijavili. U policiji je ispričala i kako je u dva ranija navrata tijekom pregleda 22. veljače i 14. lipnja 2021. godine, liječnik također u zaključanoj ordinaciji dodirivao po grudima i stražnjici preko odjeće, a onda i prstima prelazio preko njezinog spolovila uz isto pitanje: ‘je li se sada opustila?‘.

Liječnik je u svojoj obrani tijekom istrage odbacio sve tvrdnje pacijentice, ističući kako se poznaju unazad pet godina te da joj je obavio jedan operativni zahvat i nastavio je i dalje liječiti. Istaknuo je da se vrata ginekoloških ambulanti zaključavaju zbog privatnosti pacijenata, pa je tako i on postupao. Odbacio je i tvrdnju da ju je dirao po grudima i stražnjici, kazavši da je samo u jednom trenutku stavio svoju lijevu ruku na njezino rame.

Što se tiče UZV pregleda, kazao je da nije mogao pronaći lijevi jajnik, na koji se ona tužila da je boli, pa joj je predložio pregled u trbušnom položaju na što je ona pristala. Sondom je pronašao jajnik i utvrdio da je sve u redu, ali je rekao da će obaviti i pregled prstima. Kazao joj je da se pomakne prema nazad, pri čemu se, kako je ispričao, žena nabila na njegova dva prsta, nakon čega je skočila i pitala ga što je to bilo.

Kazao joj je da se smiri, da je pokušava pregledati s dva prsta, a onda se, u trenutku kada se ona počela povlačiti prema nazad, dok je ustajao, mahinalno povukao hlače gore iz čega je ona, kako tvrdi, izvela pogrešan zaključak. Za događaj u veljači rekao je da je ona njega zagrlila i bila vidno raspoložena te da ju je on potapšao po leđima, dok u lipnju, prema njegovim riječima, nije bilo nikakvog fizičkog kontakta.

Njegov odvjetnik istaknuo je da su vještačenja pokazala da u i oko vagine nema DNK okrivljenika, kao što niti na spolovilu i gaćicama nema DNK oštećenice te da je u tim uvjetima i prostoru takva radnja nemoguća. Žena, inače, od tog događaja ima traume te je potražila i psihološku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:51