TAJNO SNIMLJENI RAZGOVORI

‘Jesi li spreman sufinancirati jedan mali poklon? Znam ga, njemu se praznih ruku ne ide...‘

Doznali smo nove detalje o osobama uhićenima u drugom krugu USKOK-ove akcije u Zagrebu
 Marko Todorov, Goran Mehkek/CROPIX

Darko Barun (51), pomoćnik pročenika za provedbu komunalnih aktivnosti mjesne samouprave u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu Grada Zagreba te građevinski poduzetnik Ivan Papić (47), uhićeni u posljednjem kraku antikorupcijske akcije protiv poduzetnika i gradskih zaposlenika zbog primanja i davanja mita, narednih mjesec dana provesti će u pritvoru. Odlučio je to sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu, dok je Ivanu Rukavini (63) i Zdravku Čabraji (73) odredio mjeru obveznog javljanja u policijsku postaju, pa će se zajedno sa ostatkom osumnjičenika – Milivojem Kotrlom (66), Jelenom Barišić (50), Krešimirom Huzjanom (76), Dubravkom Milojevićem (68), Sanjom Borisavljević (56) i Goranom Miličićem (54) braniti sa slobode.

Nedavno umirovljeni Kotrla, u inkriminirano vrijeme prošle godine bio je voditelj Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u Sektoru za promet grada Zagreba, a u okviru Gradskog ureda za prostorno uređenje, i time je bio ovlašten donositi odluke o posebnim uvjetima u postupku dobivanja lokacijskih dozvola za prometne i druge objekte, kao i za izdavanja suglasnosti na tehničku dokumentaciju. Sporost birokracije i volju da ubrza postupke, znao je elegantno naplatiti od očajnih poduzetnika, a kad je upao pod mjere istražitelji su brzo pohvatali konce.

'Primio sam mito'

- Točno je da sam primio mito. Jelena Barišić kao projektantica se žalila na doneseno rješenje o naknadi koju je bilo potrebno platiti za dodatna parkirna mjesta, a nakon što je donesena odluka u skladu sa žalbenim navodima kao nagradu mi je dala 1300 eura. Krešimir Huzjan mi je došao sa nalogom MUP-a za izmjenu kolnog ulaza za vatrogasna vozila za Savsku 32. Proučio sam dokumentaciju i angažirao se oko pronalaska tehničkog rješenja koje bi zadovoljavalo investitora. Huzjanu sam dao upute te za uzvrat dobio 5000 eura. A kako je njemu bilo potrebno i dodatno, brzo rješenje privremene regulacije na nogustupu radi rokova, obratio sam se Darku Barunu obećavši da će mu se stranka zahvaliti i dobio je 500 eura – priznao je istražiteljima Kotrla.

Njemu se obratio i Zdravko Čabraja od kojega je, pak, poduzetnik Ivan Rukavina, vlasnik trgovačkog društva Nera, tražio pomoć oko pronalaženja rješenja za izmjenu kolnog ulaza za trgovinu Nera na Kvatriću.

- Dugi niz godina znam Zdravka Čabraju čija supruga radi u Neri i od njega sam tražio savjet koji arhitektonski biro da angažiram za svoj projekt pa me upoznao sa Dubravkom Milojevićem koji mi je izradio ponudu na 20.000 kuna od čega 15.000 ide preko računa a ostalo u gotovini. Čabraja je od mene tražio da u njihovo ime predam zahtjev za izdavanje suglasnosti. Znao sam da on poznaje ljude u nadležnim tijelima koji mogu ubrzati stvari. Kad sam ga pitao koliko sam mu dužan za njegove usluge, rekao mi je 5000 kuna koliko sam mu i dao. I doista nemam saznanja da je on za spomenute usluge plaćao Kotrlu ili bilo koga drugoga - objašnjavao je vlasnik Nere.

Čabraja je ispričao istražiteljima da mu se Rukavina doista obratio za savjet oko mogućnosti konstrukcije pristupnog puta poslovnom objektu, ali da nikakvo mito nije primato niti ikome davao.

- Rekao sam mu da ne znam, ali da kao vijećnik često odlazim u Grad Zagreb gdje poznajem neke ljude pa da se mogu raspitati. S dokumentacijom sam otišao do Kotrla, prikupljena dokumentacija je kasnije urudžbirana, a Kotrla je javio kad je bila donesena odluka - uvjeravao je Čabraja.

Nagrada od 5000 kuna

Tvrtka Prometheum Dubravka Milojevića je radila elaborat, a u donošenju akata u tom predmetu sudjelovao je Kotrla kojeg je Milojević, prema Kotrlinim tvrdnjama, nagradio sa 5000 kuna koje je podijelio sa posrednikom Čabrajom.

Grijehe je, doznajemo, priznala i Jelena Barišić kao voditeljica građevinskih projekata BIPA-e koja je, prema vlastitim tvrdnjama, uložila prigovor na odluku Sektora za promet Gradskog ureda za prostorno uređenje u svezi rekonstrukcije poslovnih prostora zgrade u Maksimirskoj 123.

- Otišla sam u njihov ured i upoznala Kotrlu. Rekao je da postupak može biti riješen po mom prigovoru ali da to košta. Na papir mi je napisao 1300 eura i da mu toliko trebam dati. Rekla sam to Ivanu Papiću pa smo se dogovorili to podijeliti popola - otkrila je Barišić koja je mito odnijela Kotrlu na kućni prag u Zaprešić.

Ivan Papić, pak, negira upletenost u podmićivanje te tvrdi da je nekretnina u Maksimirskoj od njegove mame te da je dio prostora u zakupu BIPA-e, a Barišić mu je rekla da joj fale tri parkirna mjesta i da treba platiti 5000 kuna naknade. Pa joj je on, tvrdi, dao taj novac, a ona mu je javila da je sve riješeno.

Krešimir Huzjan kao direktor Gradarha također je, doznajemo, priznao krive odluke jer se našao u vremenskoj stisci zbog opasnosti proteka ugovornog roka. Kotrle mu je rekao da je moguće ishoditi sve potrebne dozvole u kratkom roku pritom tražeći od njega, otkrio je Huzjan, 5000 eura. Dao mu je i dodatnih 500 eura za drugu dozvolu a u tom pomaganju sudjelovao je Barun s kojim ga je Kotrla spojio.

'Samo sam mu htjela zahvaliti...'

Arhitektica Sanja Borisavljević je rekla da je Kotrla samo radio svoj posao za koji je ona htjela nagraditi njegov trud.

- Samo sam mu htjela zahvaliti na učinjenom i to je moja greška. Znala sam mu i karitativno pomagati jer je teško bolestan, no svjesna sam da je davanje novca za posao za koji je plaćen da ga radi, bilo protuzakonito. Davala sam mu u nekoliko navrata 100, 200 eura, a kod jednog većeg projekta 500. Moj izvanbračni suprug Goran Miličić, jer sam ga ja molila, Kotrli je novac davao na zadnjem parkingu Gradskog poglavarstva. I to samo radi brzog ishođenja potrebnih suglasnosti - priznala je Borisavljević.

"Imam za tebe pitanje. Bila sam kod šefa Odjela za promet (Milovoj Kotrla o.pa). Jesi li spreman sufinancirati jedan mali poklon?" - pitala je na telefon 3. rujna 2020. Jelena Barišić, voditeljica građevinskih projekata BIPA-e građevinskog poduzetnika Ivana Papića.

Na to ju je on upitao: 'Jel Kotrle? Znam njega. Njemu se praznih ruku ne ide. A koliko para traži?" pa mu Barišić odgovara "13 dijeljeno na 2, dakle 650 eura svaki". Istu večer mu Barišić javlja SMS-om: "Poz, Ivan, večeras idem na skupu kavu u Zaprešić, a mi se vidimo...drugi tjedan 10.000 kuna". Da bi 11. rujna u kafić Storm na Maksimirskoj Barišić došla Papiću gdje joj on, ne znajući da su prikriveni istražitelji u blizini, daje kuvertu s novcem.

- To je za gospodina. Tražio je da mu sinoć donesem u Zaprešić, ali nisam mogla jer nisam mogla dignuti 10.000 kuna na bankomatu - objašnjavala je Barišić zašto već dogovoreno mito nije uručeno Kotrlu.

'Kokošarske' usluge

Istražitelji su otkrili da je Kotrle novac kroz "kokošarske" usluge teške stotine, tisuće i desetke tisuća kuna, osim na parkiralištu sa zapadne strane Gradskog poglavarstva sa čijih se stepenica spuštao po nagrade, dobivao u kafiću Caballero, u svojoj kući u Zaprešiću... A jednom prilikom je i on osobno, zajedno sa Krešimirom Huzjanom koji je došao po njega autom pred Gradsko poglavarstvo, sumnja se odnio mito Darku Barunu u zgradu Gradskog ureda za mjesnu samoupravu na Vukovarskoj.

Naime, po ulasku u Huzjanov auto Kotrla u rukama nije nosio ništa da bi po izlasku iz njega, a po dolasku pred Barunovu zgradu gdje radi, Kotrla izašao noseći žutu kuvertu u rukama. A kad se nakon desetak minuta vratio, u rukama je nosio opet žutu kuvertu koju je po ulasku u auto predao Huzjanu. Huzjan ju je otvorio, prolistao papire te sve odložio na stražnje sjedalo.

O možebitnim budućim koruptivnim dogovorima njih dvojice svjedoči i snimljen telefonski dijalog: "Ti si tu dugo godina. Ako bude što pametno, uvijek se ti i ja možemo dogovoriti. Ako budeš imao kakvu pametnu kombinaciju, uvijek možemo sjesti" - rekao je Huzjan Kotrlu koji se složio s tim prijedlogom.

No sve te planove jučer su im pomrsili USKOK, PNUSKOK-om te Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 04:41