BUBA U AUTOMOBILU

‘Jesmo se dogovorili da ćete mu dati 100.000 u kešu? U novom projektu, a ne u ovome, u p***u!‘

Vlasnik Elektrocentra Petek s direktorom Vodoopskrbe razrađivao je taktiku kako izbaciti Slovence i Litavce iz natječaja
Vinko Grgić (L), Dražen Barišić (sredina)
 Damjan Tadić, Damir Krajač/cropix

Dan nakon što je sudac istrage odredio istražni zatvor za poduzetnika Krešu Peteka i direktora Janafa Dragana Kovačevića te još nekoliko suokrivljenika, jučer je odlučeno da će im se u Remetincu pridružiti i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić (SDP) i Velike Gorice Dražen Barišić (HDZ). Jednomjesečni istražni zatvor, na prijedlog USKOK-a, određen im je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela, a obrane su na tu odluku najavile žalbu.

Barišićev odvjetnik Igor Cišper izjavio je jučer kako za njegovu ostavku na mjesto gradonačelnika nema potrebe jer, kako kaže, HDZ-ovac misli da nije napravio ništa protuzakonito. Grgićev odvjetnik Zoran Mataić rekao je pak nakon ispitivanja da je Grgić spreman odstupiti s mjesta gradonačelnika iz moralnih razloga.

I Grgić i Barišić jučer ujutro ispitani su na USKOK-u, a prema riječima njihovih branitelja Mataića i Cišpera, obojica su porekli krivnju. USKOK je protiv njih dvojice jučer formalno donio i rješenje o proširenju istrage. Na teret im se stavlja da su od rujna prošle godine, sve donedavno, pogodovali Peteku za dobivanje poslova u njihovim općinama.

image
Gradonačelnik Nove Gradiške iznio je, kako je izvijestio njegov odvjetnik, opširnu obranu
Damjan Tadic/Cropix

Solarna elektrana

Grgića se tereti da je Peteku pomagao dobiti posao izgradnje solarne elektrane Biosol u Gradiški, težak 4,1 milijuna kuna, a Barišiću da je Peteku pogodovao prilikom dobivanja poslova projektiranja i rekonstrukcije velikogoričkog pročišćavača otpadnih voda, vrijednoga oko 118 milijuna te obnove sustava velikogoričke javne rasvjete, vrijedne oko 30 milijuna.

Dok za slučaj Nove Gradiške USKOK tvrdi da je Petek Grgiću obećao i platiti 102.000 kuna mita, kod Barišića se radilo isključivo o pogodovanju iz usluge. Do dokaza za takve optužbe USKOK je došao najviše zahvaljujući provedbi tzv. posebnih dokaznih radnji, tj. tajnom snimanju telefonskih razgovora osumnjičenika te njihovim tajnim praćenjem i videosnimanjem.

image
U subotu ujutro uhićeni gradonačelnik Velike Gorice odgovarao je na pitanja USKOK-a
Ronald Gorsic/Cropix

U slučaju N. Gradiške, snimljeni su razgovori između Peteka i njegova poslovnoga partnera Zvonka Marasa u kojima Petek s Marasom dogovara da on organizira ručak s Grgićem. “Mogli bismo u četvrtak, ali mogli bismo tam negdje na periferiji, da ne idem u centar jer idem na put. Ima tamo jedan kod Arene, pitaj ga je l’ hoće meso ili ribu”. Dva dana kasnije do sastanka je najvjerojatnije i došlo, jer je Peteka tijekom sastanka nazvao sin, a Petek mu je rekao: “Ja sam tu s Gradiškom”.

Nesporazum

No, još su interesantniji razgovori koje je Petek istoga dana vodio s jednim svojim drugim poslovnim partnerom, i iz kojih proizlazi da su se Petek i njegov partner krivo razumjeli oko toga tko treba dati 102.000 kuna za Grgića. Još gore, do nesporazuma je došlo jer se uz projekt solarne elektrane izgleda dogovaralo i pogodovanje oko posla s nekim reciklažnim dvorištem u Novoj Gradiški. “Jesmo se dogovorili da ćete vi njemu dati 100 tisuća u kešu. Tak ste se vi dogovorili, tak ste mi rekli, Krešo”, kaže suradnik. “U novom projektu, a ne u ovome u p...ku”, pobjesnio je Petek. “Ali vi ste s njim, kada ste otišli, kada sam ja otišao, tamo dogovorili, i on je meni rekao...”, nastavlja suradnik. “Ne, buduće projekte, nismo se razumjeli”, pojašnjava Petek.

image
Damir Krajac/Cropix

Osim telefona i videonadzora, Peteku je policija do travnja ove godine uspjela, kao i bivšoj državnoj tajnici Josipi Rimac, “ugraditi” bubu u auto. Snimljen je i razgovor koji je u svom autu Petek vodio s Tomislavom Jelisavcem, direktorom velikogoričke Vodoopskrbe, s kojim je Peteka spojio Barišić. U to vrijeme već je bio raspisan natječaj za pročišćivač. Na kraju će na njemu pobijediti Petek s najnižom ponudom od 118 milijuna kuna.

Petek i Jelisavac, čije je poduzeće raspisivalo natječaj, razgovarali su o ostalim ponudama koje bi mogle stići na natječaj. “Slovenci 115, je l’ bi mi mogli ići ispod”, pitao je Peteka Jelisavac. “Moramo ići ispod”, kaže Petek. “Zato govorim, mi moramo koordinirati zajedno”, odgovara komunalac, dodajući “ili pri vami se bumo nalazili ili ovako, da telefonom ništa nije”. Petek mu kaže “Dražen je rekel, Krešo gle, ti s Tomislavom sve dogovaraš...”. “Pojavili su se Slovenci koji nude 115, mi bi trebali to po 110 po meni. Mislim da bi tu bili sigurni. Litavci koji jesu, ja ću dobit to kroz 10 dana, mislim da imam određenu osobu koja može utjecati na njih da se uopće ne jave, ali sada moramo vidjeti budu li oni ili ne budu htjeli odustati”, kaže Jelisavac, ne znajući da se nalaze nepuni metar od prislušnog uređaja u Petekovu autu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 03:55