POD ISTRAGOM POLICIJE

JESTE LI ČULI ZA DR. ŽIVKOVA? Lažni doktor mućka ulje konoplje u frizeraju Marica i vara teško oboljele

 MUP

Policija istražuje sumnjive poslove vezane uz “Udrugu za medicinsko informiranje, čuvanje i unapređenje zdravlja ‘Dr. Živkov’”, nakon što se više osoba našlo na meti internetske prijevare u kupnji sve reklamiranijeg konopljina ulja, javlja Slobodna Dalmacija.

Iako nisu htjeli govoriti o detaljima istrage, potvrdili su da se udruga koja je registrirana pri Uredu državne uprave, Službi za opću upravu Osječko-baranjske županije, kao neprofitna pravna osoba, nalazi pod povećalom kriminalista nakon što je priča o prijevari izišla u javnost.

Medijima se odlučio obratiti revoltirani Zadranin koji je ulje preko internetske stranice dr. Živkov kupio za oca koji boluje od teškog karcinoma mozga. Nakon što je testirao sadržaj kupljene bočice, doznao je da se u njoj, umjesto ulja koje je platio 8.250 kuna, nalazi nekakva tekućina pomiješana s vazelinom koja čak nije ni zdravstveno ispravna.

“Zbog tajnosti izvida, nismo u mogućnosti dostavljati podatke o konkretnom predmetu”, kazali su u Osječko-baranjsko policijskoj upravi s čijom je istragom, gotovo istodobno, na internetskim stranicama Udruge dr. Živkova osvanula obavijest kako je njihov “prijemni ured u fazi renoviranja te da stalnog radnog vremena više nema”.

“Ukoliko nas ne možete dobiti na telefon ili mobitel, zauzeti smo aktualnim projektima i poslovima, te nas stoga kontaktirajte na e-mail koji pratimo redovito, svaki dan, tijekom cijelog dana”, stoji na stranicama udruge na čijoj se adresi, kako smo otkrili, već dvadeset godina zapravo nalazi - frizerski salon “Marica”!

- Kakva udruga?! Nikad nismo čuli za nešto takvog imena. Ovdje nikada nije bilo nikakve udruge, samo frizer za žene - začudili su se u salonu na čijoj se adresi godinama nalazi upisana Udruga dr. Živkova.

O postojanju udruge koja kao glavne ciljeve navodi “promicanje zdravog načina života i prehrane utemeljeno na znanstveno potvrđenim načelima, kršćanskom svjetonazoru i alternativnoj medicini u skladu s Ustavom i zakonima RH u smislu očuvanja cjelovitog zdravlja”, ništa ne znaju ni u gradu Osijeku.

- O takvoj udruzi nemamo nikakvih saznanja, niti je ona evidentirana kao poslovni partner ovog Upravnog odjela. Riječ je o klasičnoj trgovini s kojom grad Osijek nema nikakvih dodirnih interesnih točaka - kazao je Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo grada Osijeka.

Jednaka se priča ponovila i u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi koje “Udruga za medicinsko informiranje, čuvanje i unapređenje zdravlja dr. Živkov” na svojim web stranicama navodi kao instituciju s kojom usko surađuje.

- Ministarstvo nikada nije surađivalo s takvom udrugom. Osoba koja se naziva dr. Živkovom potpuno nam je nepoznata, jednako kao i ostalim institucijama koje su u vezi s nama - kazao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva Josip Jagić o Udruzi dr. Živkova, na čijim je stranicama službeni kontakt-broj za nabavu konopljina ulja nakon usmene preporuke, našao i prevareni građanin.

Unatoč svemu, službenim dopisom sa zahtjevom za demanti oglasio se i sam dr. Živkov (i dalje bez punog imena i prezimena) navodeći kako je prisiljen zaštititi ugled udruge koja već četiri godine uspješno djeluje na području Republike Hrvatske.

“Udruga pruža razne informacije raznim pacijentima, no udruga ne može preuzeti na sebe odgovornost za moguće zloporabe kojih je na žalost i bilo te smo o njima i pisali. Na stranicama udruge se nalaze i drugi proizvodi i druge metode koje u suradnji sa liječnicima možda mogu pomoći u liječenju karcinoma”, navodi se iz Udruge dr. Živkova s prijetećim porukama o sudskim tužbama.

Još prije dvije godine zabrinuti “forumaš” na više je internetskih stranica ostavio upozorenja građanima koji se odluče na kupnju konopljina ulja ili sativex kapsula.

“Po internetu se oglašava ‘više’ osoba, pod nickovima Dr. Živkov, lexitaa, sensia, Alternativa i sl., uglavnom kompletna ta ‘ekipa’ s e-zdravlje.info foruma, koji promoviraju i prodaju po internetu navedene Sativex kapsule, te možda čak i ulje veoma upitne kvalitete.

Vrlo vjerojatno se radi o jednoj osobi ili grupici od par ljudi. Preporučujem da uopće ne kontaktirate te osobe ako na njih naiđete jer se radi o poznatim prevarantima. Forum e-zdravlje.info im je valjda glavna “baza”/okupljalište. Ja ne shvaćam kako im ova providna obmana uopće prolazi. A administrator tog foruma je već spomenuti dr. Živkov, i ima gomile izmišljenih accountova na internetu.

Inače, tip nije nikakav doktor, zove se Dražen Živković i živi u Osijeku, 90 posto tekstova su mu copy paste s interneta, raznih stranih i domaćih autora, pa čak i tekstova s vutra.org. Također je jedno vrijeme i prodavao “pravo” ulje kanabisa, za koje se doznalo da je razrjeđivano s vazelinom?! Sada prodaje “Sativex kapsule”, i na svim domaćim forumima kreira lažne račune i blati prirodno ulje od kanabisa tvrdeći da je to “neprovjereno”, “nekontrolirano”, “nečisto” itd. itd., a hvali “Sativex kapsule” na sva zvona, a dok je prodavao ulje, onda je situacija bila obrnuta” - navodi zabrinuti “forumaš” pod nickom “he-man”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:34