ISPOVIJEST KROZ SUZE

Jet set par ‘oči u oči‘ sa žrtvom: ‘Adriana se raspituje o meni u bivšoj firmi. Nervozna sam...‘

Adriana je na slobodi, Luka Grgo u pritvoru, a svjedoci se na suđenju prisjećaju njihovih laži i luksuznog života na njihov račun

Luka Grgo Matak i Adriana Matak u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, suđenje prate uz pomoć tumača za engleski

 Ronald Goršić/Cropix

"Iskreno, nervozna sam i ne znam odakle da počnem. Jučer su me zvali iz bivše firme koja ima sjedište u Puli te su mi rekli da se Adriana Matak raspitivala o meni. Bivša kolegica V.V. mi je poslala poruku navodeći da ih je Adriana kontaktirala kako bi doznala moj zadnji dan rada kod njih. Zamolila sam ju da tu informaciju s njom ne dijeli na što su mi odgovorili da nema problema i da će me informirati ako ih još za mene bude pitao" – rekla je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu u nastavku suđenja australsko-hrvatskom paru Matak, Luki Grgi (31) i Adriani (36) ekonomistica I.H. (39). Nju su Matakovi, tvrdi, prevarili za 14.000 eura.

Tzv. jet set supružnici su, podsjetimo, na početku suđenja odbacili krivnju, a za razliku od Adriane koja je u visokom stupnju trudnoće te se brani sa slobode uz mjere opreza, Luka Grgo je i dalje iza rešetaka te čeka odluku višeg suda hoće li i njemu istražni zatvor biti zamijenjen mjerama opreza ali i jamčevinom ‘teškom‘ 274.000 eura.

Matakove tužiteljstvo tereti da su od 2018. do 2023. prevarili petero oštećenika za preko 350.000 eura uvjeravajući ih da će on za njih investirati njihov novac na tržištu kapitala iako su bili svjesni da on nema registriranu djelatnost posredovanja i pružanja investicijskih usluga niti je takve usluge stvarno mislio pružiti.

Povodom toga je I.H. vidno uznemirena, na trenutke i kroz suze, prepričavala u sudnici poznanstvo s Matakovima koje joj je prisjelo.

- Upoznala sam Adrianu i Luku u Londonu putem Matice iseljenika. Kliknuli smo odmah, družili se po Zagrebu, Londonu i na moru. Imali smo zajedničke prijatelje. U proljeće 2020. na telefon smo pričale Adriana i ja, a znajući da je Luka prema njezinim pričala uspješan investicijski menadžer, odlučila sam i ja investirati u nešto. Inicijalna investicija je bila 10.000 dolara i tražila sam crno na bijelo ugovor, jer prijateljstvo je prijateljstvo a novci su novci. Luka je ugovor kreirao te je potpisan elektronskim putem, a nakon dva tjedna javio mi je da je ulaganje dobro i da mogu investirati još. Tako da mu poslala još 10.000 dolara, investirajući u naftu i zlato. Normalno smo dalje se družili, nakon toga sam s prijateljem Petrom došla kod njih u London pa je i Petar investirao manji iznos - prisjetila se svjedokinja I.H. navodeći potom da se sa Matakovima našla još i u Biogradu kad su došli u Hrvatsku. S Adrianom se čula svaki dan po pet puta dnevno i pričale su o svemu, a Luka je uvijek bio prisutan na druženjima.

image

Luka Grga Matak i supruga Adriana Matak

Ranko Šuvar/ Facebook

- U zimu 2020. bila sam s njima i D.M. na večeri na Gornjem Gradu. Rekli su mi tad Luka i Adriana da bi išli u Dubai na tri mjeseca zbog situacije s koronom da bi se na ljeto vratili na Korčulu pa smo se dan, dva družili u Dalmaciji. U jednom trenutku sam nakon toga odlučila kupiti stan. Javila sam Luki da je ugovor istekao i da želim da mi prebaci uloženi novac jer da idem u veliku investiciju. Preselila sam se u Hrvatsku početkom 2021. a on mi je govorio da ne brinem, bilo je to povuci-potegni i na kraju mi je poslao 3000 funti. Tog ljeta je Adriana rodila i otišli su za Englesku da bi mi kazala da se čudne stvari tamo događaju i da razmišlja o selidbi u RH. Spojila sam je s nekim ljudima da im pomognu naći stan u Zagrebu. Dok su živjeli u stanu u Alagovićevoj ulici često smo se viđali. Upoznala sam ju i s nekim mamama koje su imale bebe, a s tim proljećem 2023. naše prijateljstvo više nije držalo vodu. Ostala sam bez posla kao tehnološki višak i to sam im rekla, a Luka je ponavljao da ne brinem oko novca. Da bi mi prijatelj Petar natuknuo jednom prilikom da je čuo da Matakovi nisu otišli iz Londona jer im se selilo nego da su otamo bježali – dodala je dalje I.H. Navodeći da joj je Petar tad savjetovao da je bolje da pripazi jer da je Luka njemu ostao dužan 500 eura.

Matakovi su, ističe svjedokinja opetovano, itekako bili svjesni njezine loše financijske situacije jer je Adriana s njom čak otišla i do burze rada. Nije dugo prošlo kad joj je, kaže još, Adriana natuknula da "će se ona i Luka u London po stvari radi iseljenja".

- Otišli su u London i nakon toga produžili za Dubai da bi mi Luka rekao otamo da mi može poslati 500 eura. Kad su se vratili u Zagreb, on me izbjegavao, a nju sam srela. Otišli su zatim za Dubrovnik nakon čega me Adriana nazvala i pitala jesam li vidjela web stranicu na kojoj o njima piše da su kriminalci. Luka mi je počeo govoriti da ima blokirane račune, a vozio je skupe unajmljene aute. Adriana je plaćala dadilju i čistačicu te su izdvajali 3500 eura najma s osobljem. Vidjela sam da se novci troše, da je sve samo obrazac i ništa mi više nije imalo smisla pa sam ih prijavila policiji. Tog petka ujutro, prije nego su uhićeni, Adriana me nervozno i histerično nazvala rekavši da su im neki ljudi upali u kuću i da će se prikriti na neko vrijeme jer da se ne osjećaju sigurno. Pitala me jesam li se povezala s nekim ljudima i jesam li u kakvoj WhatsApp grupi – dodala je dalje svjedokinja izdvojivši i jedan trenutak kad je, bez ikakvih novčanih priljeva, morala doktoru specijalisti radi teške bolesti. Luka joj se tad, jer su Matakovi bili upućeni u njezinu problematiku, pa i da skrbi o bolesnoj sestri radi koje se vratila u Hrvatsku, pojavio na vratima. I umjesto da vrati kompletan iznos koji joj duguje na ime tobožnjih investicija, dao joj je 500 eura za pregled.

- Sramotno mi se pojavio na vratima. Gledao je u pod i novac stavio na stol. Pitao me gdje ću na more na što sam rekla da novca nemam za ništa a kamoli za more jer mi financijski pomažu trenutno penzići, moji roditelji. Na što je on rekao da će oni za Italiju – ispričala je I.H. za koju je prijateljstvo s njima preraslo u veliko povjerenje. Jednom prilikom ju je Adriana, kaže, pitala komentirajući njezino ulaganje: ‘A što bi napravila da investicija loše prođe?‘

- Uložila sam novac u naftu i zlato. Luka mi je slao statistiku, ali ništa fizički na ruke. Adriana je uvijek bila prisutna, znala je da on vodi biznis, a kasnije se počela ograđivati od svega. Kad sam ju pitala kako ide investicija, odgovarala mi je: ‘Nemoj mene pitati. Ali rekao mi je tvoj investitor da ti ide dobro. Pitaj dalje njega jer si se s njim i dogovarala. Pred kraj sam već prolupala zbog Luke, prebrzo sam mu povjerovala, govorio je bit će uplata, samo što nije. Ja sam ga zvala, budila se u pet ujutro, čekala uplatu, a on je postao bezobrazan i rekao mi da sam trebala uzeti onih 500 što mi je htio poslati iz Dubaija. - kazala je svjedokinja.

Na upit suda je li Adriana radila s Lukom išta oko njezinih investicija i je li ga savjetovala, I.H. Je rekla da ne zna, ali da je Adriana bila prisutna i da je komentirala aktualne teme, govorila da je Luka na sastanku s klijentima, te da se i njoj obratila oko povrata svog uloženog novca da podsjeti supruga ...

Podsjetimo, Matakovima je policija u pretresu njihova iznajmljenog doma i vozila oduzela razne mobitele, laptope, memorijske kartice, kao i bankovne domaće i strane. Oduzeli su im i razne račune hotela, trgovina, poliklinika, nekoliko rokovnika, zlatni nakit, skupocjene kubanske cigare te ekskluzivne skupocjene markirane torbice...

embed_photo_jl}3014573{/embed_photo_jl}

- Bavim se tržištem kapitala, no supruga u ove poslove za koje ju se isto tereti, nije uključena. Žrtve su investirale novac. Za te investicije postoji visoki rizik – branio se pred tužiteljima šturo Luka Grgo Matak napominjući da on nikada nikoga nije imao namjere prevariti. Njegova tvrtka u Ujedinjenom Kraljevstvu, u kojoj je prema vlastitim tvrdnjama imao plaću od 5000 eura, je blokirana te će biti brisana iz sudskog registra jer nema imovine. Njegov poslovni partner A.P.W. se osjeća izigranim jer ga je uvjerio da se bavi investicijama i trgovanjem na svjetskim tržištima kapitala te da je osnovao investicijski fond vrijedan 12 milijuna funti s godišnjom zaradom od 25 posto. Prekasno je shvatio, kako je otkrio, da Matak nikada nije započeo dobivanje licence FCA (Agencije za nadzor financijskih usluga u UK) koja je nužna za obavljanje poslova.

Adriana Matak je također u tužiteljstvu ustvrdila da nije sudjelovala u poslovima svoga supruga, no otkrila je neke detalje pojedinih poznanstava sa oštećenicima.

- Šokirana sam svime. Ja ne poznajem taj poslovni svijet mog supruga. S M.J. sam se nalazila na piću u Zagrebu kad sam se tu doselila 2016. Ja sam uglavnom pila sok od naranče jer sam liječeni alkoholičar i nismo bili nešto bliski. Njega je zapravo zanimao Luka i želio ga je upoznati kad sam mu rekla što radi. I Luki nije M.J.odmah dao novac samo da se zna već se oko njega morao potruditi. Na kraju je M.J. uložio, dakle dao je novac i više s njim nisam pričala o poslu. Za nikakve probleme ja nisam znala sve dok mi 2023. nisu počele stizati poruke od I.B. i Z.Ć.koje su mi rekle da nas M.J. traži. Bilo je to nužno riješiti, ali smo prvo morali naći način kako jer je Luka u RH imao problem s bankom obzirom da se novac sa brokerskog računa nije mogao prebaciti na račun u Erste. Pisao mi je potom da je Luku gledao kao uspješnog poslovnog čovjeka i da ga poštuje. Ja sam mu rekla da Luka ima novac te da moramo pronaći zakonit način za povrat – branila se optužena Matak pred tužiteljima ukazavši da su ih dugovi pritisli pa su kontaktirali odvjetnika. Isti je, dodala je dalje, poslao M.J.prijedlog za mirenje.

- Poslan mu je bio i plan otplate, ali M.J. je nas nastavio uznemiravati. Sačinio je i internetsku stranicu o nama, uznemiravao nam prijatelje – zaključila je Matak po čijim je navodima "Luka zatvorio iznos od 600.000 eura na brokerskom računu" koji samo čeka da se isplati oštećenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:14