‘DI SU NOVCI?!‘

Jet-seteri oči u oči sa žrtvom koju su ‘skinuli‘ za 81.000 €: ‘Riječi njegova partnera odrezale su mi noge! U šoku sam‘

IT konzultant M.J. (36) tvrdi da su ga supružnici Matak prevarili za 81.500 eura: ‘Luka je rekao da raspolažemo sa 980.000 eura‘

Luka Grga i Adriana Matak; unajmljena kuća u elitnom dijelu Zagreba u kojoj su živjeli; policija je zapečatila ulaz u dvorište u kojem je parkiran Audi A5 S line koji su koristili

 Ranko Šuvar/ Facebook/

"Adrianu sam upoznao 2016. radeći na jednom projektu u turizmu. Pratili smo se po društvenim mrežama i nije bilo poslovne suradnje. Javila mi se 2018. da je upoznala sadašnjeg supruga i da je jako sretna te da joj se život promijenio. Kad su došli u Zagreb iduće godine, predložila je da upoznam Luku, da je postao uspješan menadžer i to sam učinio na obostrano zadovoljstvo. On mi je rekao da trguje dionicama i tržnim kapitalom i da je financijski uspješan. Iskreno, meni je to bilo zanimljivo. Kako sam imao ušteđevine kroz ranije projekte, a Luka mi je rekao da je Brexit i da će doći do određenih prilika jednom u deset godina za investirati i zaraditi, razmislio sam i pristao. Inicijalno sam mislio dati manji iznos, ali me Luka bombardirao kampanjom, da nema rizika i da je prava prilika. Bio je vrlo samouvjeren pa sam pristao i uplatio na njegov privatni račun 50.000 eura - rekao je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu u nastavku suđenja australsko-hrvatskom paru Matak, Luki Grgi (31) i Adriani (36) 36-godišnji M.J., IT konzultant, kojeg su Matakovi, tvrdi, prevarili za 81.500 eura.

Ujedno mu je kazao i da će u Londonu otvoriti firmu i prebaciti sredstva na taj račun time mu ulivši dodati entuzijazam koji je u svjedoku samo rastao.

- Vjerovao sam Luki. Sve što je do tada rekao za Brexit se dogodilo. Onda je tražio još novca navodeći da je suludo ne investirati, da treba sad ili nikad. Pratio sam preko mreža da su se Matakovi prezentirali kao jako uspješni, izgledom su bili odjeveni u skupu odjeću, on je nosio skupe satove. Nije mi bilo ni na kraj pameti da je to prevara pa sam mu uplatio još 20.000 eura 2020. U međuvremenu su Matakovi preselili u London te se profilirali u mega uspješne ljude. Laskalo mi je da sam dobro uložio novac preko nekog tko dobro barata financijskim kapitalom. Zahtijevao sam da formaliziramo suradnju. Potpisali smo ugovor o zastupanju i da je njegova naknada 10 posto od ostvarenog profita uz dogovor da ja mogu novac podići u bilokojem trenutku. Dali su mi i bjanko zadužnicu. Da bi u travnju 2020. Luka ponovno odrađivao kampanju ali je bila i korona pa je došlo do preokreta na tržištu kapitala i jako puno firmi je izgubilo na vrijednosti – otkrio je dalje svjedok koji je potom Mataku, kaže, uplatio još 11.500 eura. I tada se nadao da je novac u pravim rukama jer je kvartalno od Mataka dobivao izvješće o sudjelovanju na tržištu kapitala te mu je u svibnju Matak obznanio da nakon ulaganja raspolažu sa čak 980.000 eura na tržištu kapitala.

image

Osumnjičeni bračni par na suđenju na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu

Ronald Gorsic/Cropix

- Opet je pokušavao još novca od mene uzeti, ali sam mu čestitao na dotadašnjem uspjehu kao financijskom stručnjaku i tražio pristup tom računu, jer ne daj bože da se njemu što dogodi ja do tog novca ne mogu. Spomenuo mi je da se uplate vide na IG platformi pa na CMC platformi. Ali nikad nisam dobio mogućnost uvida u to. A kad sam krajem 2020. molio uplatu 20.000 eura jer mi je trebalo, Luka je rekao da baš tada ne može, da je tržište klimavo, ali da će mi dati novac kad njegov otac proda neku kuću u Australiji. Bilo mi je to stresno jer kao imamo velike novce na računu a ja ne mogu dobiti mizeriju u odnosu na taj iznos. On je nastavio i dalje mi slati izvještaje, gurao mi je svoju priču da smo uspješni te smo se 2021. sreli u Dubaiju gdje su oni odsjeli u ekskluzivnom resortu a ja sam bio na odmoru. Odveo me u najskuplji restoran, donio cigare. Ja sam ga pitao ‘Di su novci?‘ Počeo je priču da traži najbolje riješenje kroz konzultante i odvjetnike i da će sve biti u redu – pojasnio je još IT konzultant u sudnici ističući da je imao jako puno strpljenja. No kad mu je Matak prilikom jednog susreta rekao da ima blokiran račun u Londonu te da ne zna zašto. Ujedno je osumnjičeni, naglašava još M.J., od njega nastavio tražiti novac.

-Tražio me 8000 eura da premosti blokirane račune. A mi kao imamo preko pola milijuna eura na našem računu. Rekao sam da me izgovori više ne zanimaju i da mi isplati novac. Početkom 2023. sam mu poslao veliki email, rekapitulaciju svega. Opet mi je obećao isplatiti novac i ujedno pronalazio izgovore. Počeo me ignorirati te je jedan dan rekao da je isplata cijelog iznosa spremna i poslana da bi mi najednom kazao, totalno pucajući, da mu je blokiran račun, da nema pristup novcu, da traži rješenje jer da je pošten čovjek ali da je banka kriva. Šokirao sam se i krenuo ga istraživati. Našao sam njegova bivšeg poslovnog partnera koji mi je rekao da je i njega on oštetio i još neke osobe za preko 150.000 funti i da ima oštećenih i u Londonu i u Australiji. Meni su se odrezale noge. Nakon nekog vremena javio mi se Lukin odvjetnik sa prijedlogom otkupnog plana i da potpišem ugovor o povjerenju jer da bez toga nema isplate. Tražio sam dokaz da je novac uplaćen, da je račun blokiran itd, a oni su se vadili na pravo privatnost tako da ništa nismo potpisali – prisjetio se još svjedok.

image

Kuća u kojoj su živjeli Matakovi u vrijeme uhićenja

Ranko Suvar/Cropix

Na upit tužiteljstva je li Adriana sudjelovala na bilo koji način u poslovnoj suradnji njega i Luke, svjedok kaže da nije nego da je njezina uloga bila da ih spoji i pripremi teren kako bi sve izgledalo spontano. Odavala je dojam, kaže još, da preko mreže radio PR indirektno i usput pokazuje kako žive uspješno.

Tzv. jet set supružnici su, podsjetimo, na početku suđenja odbacili krivnju. Tužiteljstvo ih tereti da su od 2018. do 2023. prevarili petero oštećenika za preko 350.000 eura uvjeravajući ih da će on za njih investirati njihov novac na tržištu kapitala iako su bili svjesni da on nema registriranu djelatnost posredovanja i pružanja investicijskih usluga niti je takve usluge stvarno mislio pružiti.

Na prošlom ročištu vrlo uznemireno svjedočila je I.H. koju su Matakovi prevarili za 14.000 eura i koja je otkrila da se Adriana Matak par dana prije njezina svjedočenja, raspitivala o njoj na bivšem radnom mjestu.

A kako smo već pisali, Matakovima je policija u pretresu njihova iznajmljenog doma i vozila oduzela razne mobitele, laptope, memorijske kartice, kao i bankovne domaće i strane. Oduzeli su im i razne račune hotela, trgovina, poliklinika, nekoliko rokovnika, zlatni nakit, skupocjene kubanske cigare te ekskluzivne skupocjene markirane torbice...

- Bavim se tržištem kapitala, no supruga u ove poslove za koje ju se isto tereti, nije uključena. Žrtve su investirale novac. Za te investicije postoji visoki rizik – branio se pred tužiteljima šturo Luka Grgo Matak napominjući da on nikada nikoga nije imao namjere prevariti. Njegova tvrtka u Ujedinjenom Kraljevstvu, u kojoj je prema vlastitim tvrdnjama imao plaću od 5000 eura, je blokirana te će biti brisana iz sudskog registra jer nema imovine. Njegov poslovni partner A.P.W. se osjeća izigranim jer ga je uvjerio da se bavi investicijama i trgovanjem na svjetskim tržištima kapitala te da je osnovao investicijski fond vrijedan 12 milijuna funti sa godišnjom zaradom od 25 posto. Prekasno je shvatio, kako je otkrio, da Matak nikada nije započeo dobivanje licence FCA (Agencije za nadzor financijskih usluga u UK) koja je nužna za obavljanje poslova.

Adriana Matak je također u tužiteljstvu ustvrdila da nije sudjelovala u poslovima svoga supruga, no otkrila je neke detalje pojedinih poznanstava sa oštećenicima.

image

Policija je zapečatila ulaz u dvorište u kojem je parkiran Audi A5 S line koji su koristili

Ranko Suvar/Cropix

- Šokirana sam svime. Ja ne poznajem taj poslovni svijet mog supruga. Sa M.J. sam se nalazila na piću u Zagrebu kad sam se tu doselila 2016. Ja sam uglavnom pila sok od naranče jer sam liječeni alkoholičar i nismo bili nešto bliski. Njega je zapravo zanimao Luka i želio ga je upoznati kad sam mu rekla što radi. I Luki nije M.J.odmah dao novac samo da se zna već se oko njega morao potruditi. Na kraju je M.J. uložio, dakle dao je novac i više s njim nisam pričala o poslu. Za nikakve probleme ja nisam znala sve dok mi 2023. nisu počele stizati poruke od I.B. i Z.Ć. koje su mi rekle da nas M.J. traži. Bilo je to nužno riješiti, ali smo prvo morali naći način kako jer je Luka u RH imao problem sa bankom obzirom da se novac sa brokerskog računa nije mogao prebaciti na račun u Erste. Pisao mi je potom da je Luku gledao kao uspješnog poslovnog čovjeka i da ga poštuje. Ja sam mu rekla da Luka ima novac te da moramo pronaći zakonit način za povrat – branila se optužena Matak ukazavši da su ih dugovi pritisli pa su kontaktirali odvjetnika. Isti je, dodala je dalje, poslao M.J.prijedlog za mirenje.

- Poslan mu je bio i plan otplate, ali M.J. je nas nastavio uznemiravati. Sačinio je i internetsku stranicu o nama, uznemiravao nam prijatelje – zaključila je Matak po čijim je navodima "Luka zatvorio iznos od 600.000 eura na brokerskom računu" koji samo čeka da se isplati oštećenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:34