HOROR U SVETOŠIMUNSKOJ

Jezive tajne sobe 113 Zatvorske bolnice u Zagrebu: silovanje, droga i prijetnje

Na Županijskom sudu u Zagrebu na četiri i pol godine zatvora danas je nepravomoćno osuđen 28-godišnji M.G.
Bolnica za osobe lišene slobode
 Goran Mehkek/Cropix

“Zaklat ću te nožem i pobiti ti cijelu obitelj. Ne uplatiš li novac, dobit ćeš majčinu glavu u kutiji. Raskomadat ću je, a i tebe ću raskomadati - jezive su rečenice koje je u sobi 113 Zatvorske bolnice u Zagrebu svome cimeru izgovarao M.G. (28) tijekom služenja kazne zatvora od preko sedam godina zbog silovanja.

Zbog svega izrečenog te veljače 2019., kao i onog što je uslijedilo potom, odnosno novog silovanja, i to svog cimera vršnjaka kojem je uputio prijetnje te ga pokušavao iznuditi, na Županijskom sudu u Zagrebu na četiri i pol godine zatvora danas je nepravomoćno osuđen 28-godišnji M.G.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je izrečena kazna primjerena težini kaznenih djela, a kao olakotnu okolnost mu je uzeto u obzir priznanje krimena iako je zatvorsko-bolničke grijehe priznao tek na kraju sudskog postupka. Također, olakotna činjenica mu je i da je tempore criminis bio bitno smanjeno ubrojiv, dok mu je otegotna njegova višestruka osuđivanost za istovrsna kaznena djela. Ujedno mu je određena i sigurnosna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja, no oslobođen je plaćanja sudskih troškova i odvjetnika po službenoj dužnosti jer nema primanja niti imovine.

Žrtva podnijela prijavu

Kako neslužbeno doznajemo, nakon saznanja za kaznena djela unutar sustava, nitko od nadležnih navodno nije podnio kaznenu prijavu već je to učinila žrtva kaznenog djela, 28-godišnjak.

Prema optužnici, M.G. je prijavljen da je omogućio cimerima u zatvorskoj sobi trošenje droge, potom da je pokušao iznuditi od cimera-vršnjaka novac nakon što mu je dao drogu na korištenje, točnije tablete Suboxone. A u konačnici je prijavljen i da je nesretnog 28-godišnjeg cimera silovao, i nad kojim se, valjda u strahu od M.G., usput seksualno iživio još jedan zatvorenik.

Ubrzo je otkriveno da je tablete u ćeliju zatvorske bolnice osuđeni silovatelj unio skrivene, da bi ih 13. veljače 2019. smrvio na stolu i pravio tzv. lajne koje je nudio cimerima na šmrkanje.

Zatim je od 13. do 16. veljače vršnjaku za konzumaciju tableta rekao da mu mora platiti 100 eura, da bi ubrzo potom iznos povisio na 8000 kuna pritom prijeteći njemu i obitelji klanjem nožem.

'Zaklat ću te'

- Tebe ću zadnjeg zaklati i pobiti ako mi ne platiš. Gledat ćeš to. Majčinu glavu ćeš dobiti u kutiji raskomadanu - govorio je M.G. žrtvi vršnjaku pokazujući na natpis na kutiji cigareta Marlbora na stolu na kojoj je pisalo 'Živite zbog onih koji su vam najmiliji'. Došlo je zatim i do udaranja u natkoljenicu, nakon čega je jedan od zatvorenika pozvao u pomoć djelatnike policije.

Da bi 14. veljače u kasnim večernjim satima za 28-godišnjaka u sobi 113 zatvorske bolnice uslijedio pravi horor jer ga je M.G., nakon prethodnih prijetnji i utjeranog straha, natjerao da pije sakupljenu mokraću iz čaše i jede izmet a što je prestravljeni mladić od straha i učinio. Uslijedio je niz udaraca potom šakama po glavi, da bi ga s ciljem zadovoljenja spolnog nagona, bacio na krevet i silovao. Agonija je okončana tek nakon još jednog silovanja, kada se još jedan zatvorenik, po nalogu i iz straha od M.G., seksualno nad njime iživio.

Tijekom suđenja ispitan je niz svjedoka kao i žrtva u čiji je iskaz sud u cIjelosti povjerovao. Saslušani su i vještaci psihijatri, kao i liječnici zatvorske bolnice kojima se maltretirani zatvorenik obratio za pomoć i koji su ga pregledali. A vještačeći optuženog, vještak je utvrdio da je u vrijeme kaznenog djela bio bitno smanjeno ubrojiv. Iza zatvorskih rešetaka M.G. ostaje do daljnjega jer mu je produžen pritvor i nije za isključiti da će mu isti biti produljivan sve do pravomoćnosti presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:20