DORH NA POTEZU

JOŠ ŽENA NAJAVILO KAZNENE PRIJAVE PROTIV PREDATORA IZ HUP-a: Iz Hrvatske udruge poslodavaca kažu da su sve radili po zakonu

Iz Hrvatske udruge poslodavaca kažu da su sve radili po zakonu: Poštivali smo sve zahtjeve zaposlenica tijekom cijelog procesa
Bernard Jakelić
 Darko Tomaš / CROPIX

Jedanaest žena odlučilo je prije dvadesetak dana doći u Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i prijaviti zamjenika šefa Hrvatske udruge poslodavaca Bernarda Jakelića za seksualno uznemiravanje.

Zaposlenice HUP-a odlučile su se na taj potez jer znaju da je HUP već surađivao s pravobraniteljicom Višnjom Ljubičić i Uredom za ravnopravnost spolova.

Hvalio se vezama

I doista, u Uredu su saslušali njihove pritužbe. Priče koje su ispričale bile su mučne. Prema iskazima zaposlenica koje su prijavile Jakelića, on im je čak i na sastancima govorio “Što se vučeš kao mila Gera?” ili “Pogledaj se kako izgledaš”.

Izjave “Što bih ti radio”, “Kolika ti je...”, pa i štipanja, samo su neki od oblika seksualnog uznemiravanja koje su prijavile zaposlenice HUP-a. Rekle su da su to trpjele godinama i da se Jakelić hvalio svojim vezama u DORH-u i raznim institucijama.

S druge strane, iz Hrvatske udruge poslodavaca kažu da su sve radili po zakonu.

Interni propisi

- HUP je poštovao sve zahtjeve i privatnost zaposlenica tijekom cjelokupnog procesa i za to postoje dokazi koje možemo jedino predočiti državnim institucijama, a ne medijima. Na žalost, naše ruke su vezane zakonskim ograničenjima i ne možemo se putem medija obračunavati s neimenovanim izvorima koji su nešto čuli iz druge ruke ili koji šire netočne informacije - odgovorio nam je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Nakon što je od Hrvatske udruge poslodavaca dobila obavijest o sporazumnom raskidu radnog odnosa s Bernardom Jakelićem, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, podnijela je kaznenu prijavu protiv njega, ali čeka i dokumentaciju o tome što je HUP u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova i internim propisima o zaštiti dostojanstva zaposlenica vezano uz spolno zlostavljanje na radnom mjestu poduzeo nakon pritužbi svojih zaposlenica.

- Nije primjereno, nije etički opravdano da se prihvati sporazumni raskid radnog odnosa, već je, ako je riječ o tako ozbiljnim optužbama, poslodavac trebao dati otkaz, čime bi poslao jasnu društvenu poruku i kaznio zlostavljača. Poslodavac nije niti podnio kaznenu prijavu DORH-u jer sam to ja učinila nakon što je prihvaćen sporazumni raskid radnog odnosa - rekla nam je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Naime, pravobraniteljica Ljubičić od HUP-a očekuje svu raspoloživu dokumentaciju o postupku koji je proveo kao poslodavac te o tome kako je postupak u Udruzi proveden nakon što su žrtve prijavile zlostavljača.

Iskazi

Kako smo neslužbeno doznali, nakon što je Jakelić raskinuo ugovor o radu u HUP-u te za sve doznala i javnost, uskoro slijedi i nekoliko novih kaznenih prijava koje će podnijeti žrtve njegova seksualnog uznemiravanja, a njih je sada petnaestak.

Nakon što je protiv Bernarda Jakelića prijavu za seksualno zlostavljanje podnijela pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, na potezu su DORH i policija, koji trebaju ispitati žrtve i sumnjivca te prikupiti iskaze svjedoka, a taj će postupak, s obzirom na osjetljivost optužbi, biti tajan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:12