TKO JE UHIĆENI STANIŠIĆ

Josipa Rimac je živjela u zgradi čiji je vlasnik tvrtka u kojoj je direktor, a povezivalo ga se i s Milanom Bandićem

Tvrtka Graditelj svratišta d.o.o., čiji je direktor uhićen registrirana je za gradnju zgrada, a godišnje ostvaruje prihode veće od 17 milijuna eura

Dovođenje na ispitivanje u USKOK

 Nera Simic/Cropix

Poduzetnik Ante Stanišić, koji je na meti USKOK-a, direktor je zagrebačke tvrtke Graditelj svratišta d.o.o. Riječ je o tvrtki u kojoj je Stanišić direktor od ožujka ove godine, a koja je, prema registru stvarnih vlasnika, u stopostotnom vlasništvu poduzetnika Dragana Radića iz Bosne i Hercegovine.

Tvrtka je lani prijavila 18,9 milijuna eura prihoda te dobit veću od 800.000 eura, a i proteklih nekoliko godina prijavljivala je prihod od 17 do 18 milijuna eura. Tvrtka je registrirana za gradnju stambenih i nestambenih zgrada, a ima više od 190 zaposlenih. Tvrtka je osnovana 1995. godine te ima temeljni kapital od 2,2 milijuna eura. U najnovijem slučaju direktor tvrtke se povezuje s aferom u kojoj je uhićena Josipa Rimac, iako ona nije obuhvaćena ovim uhićenjem.

image

Dvije zgrade u Mlinovima u vlasništvu Graditelja svratišta d.o.o. U jednoj je stanovala Josipa Rimac

Željko Puhovski/CROPIX

Rade za Grad i državu

Ali Rimac je, dok je obnašala dužnost državne tajnice u Ministarstvu uprave, stanovala u stanu u zgradi u zagrebačkim Mlinovima čiji je vlasnik tvrtka Graditelj svratišta.

Nju se i prije spominjalo u kontekstu nekih afera koje su se povezivale s bivšim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Međutim, tvrtka i danas posluje s Gradom pa je, primjerice, angažirana i za uređenje tunela Grič te u mnogim drugim građevinskim projektima.

Tvrtka, osim s Gradom Zagrebom, posluje i s brojnim državnim institucijama. Direktora Stanišića nedavno je u jednom članku spomenuo i portal Telegram, a odnosio se na to da je Europsko tužiteljstvo otvorilo istragu zbog sumnji u namještanje natječaja za sortirnicu otpada u Rijeci.

Navodno je nekoliko ljudi iz riječke gradske uprave, pisao je Telegram, pogodovalo tadašnjem SDP-ovom poduzetniku Đuri Horvatu, vlasniku tvrtke Tehnix. Natječaj je, sumnja se, napisan baš za njegovu tvrtku, koja je čak i evaluirala svoju ponudu. Ostali poduzetnici shvatili su da neće moći dobiti taj posao, a jedna je konkurentska tvrtka na kraju sve i prijavila.

Od Rame do Zagreba

"Detaljnom analizom dokumentacije o nabavi utvrdili smo da se radi o opremi koju koristi Tehnix. Ponudili smo im da izađemo zajedno na natječaj, ali smo dobili usmenu odbijenicu. Nakon toga samo zaključili da nećemo ići ni samostalno ni u zajednici ponuditelja", izjavio je tijekom ranijeg postupka Ante Stanišić iz tvrtke Graditelj svratišta koja je također bila zainteresirana za radove na sortirnici, a o čemu je pisao portal Telegram.

Poduzetnik Radić, vlasnik tvrtke, podrijetlom je iz sela u Rumboci.

Njegov je otac 60-ih osnovao soboslikarsko-ličilački obrt u Rami, ali sedamdesetih godina preselili su se u Zagreb gdje su nastavili građevinski posao. Radić je u Zagrebu završio građevinski fakultet te nastavio tradiciju obiteljskog poduzetništva i sa suprugom Franjkom utemeljio tvrtku Graditelj svratišta d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:47