PRIHVAĆENA ŽALBA

Jozi Čabraji Visoki kazneni sud smanjio kaznu za ubojstvo iz 2014.: U zatvoru će provesti 11 godina

Prizivni sud je istaknuo da je Županijski sud u Splitu pravilno utvrdio olakotne okolnosti za Čabraju poput neosuđivanosti

Jozo Čabraja

 Tom Dubravec/cropix/

Visoki kazneni sud smanjio je s 14 na 11 godina kaznu zatvora Jozi Čabraji (33), osuđenom za ubojstvo 19-godišnjeg Marina Matijaša u lipnju 2014. godine ispred osnovne škole Bijači u Kaštel Novom, izvijestio je Visoki kazneni sud.

Visoki kazneni sud je, ne navodeći identitete, izvijestio da je prvostupanjsku presudu s ponovljenog suđenja Čabraji preinačio prihvaćajući djelomično žalbu optuženika.

Prizivni sud je istaknuo da je Županijski sud u Splitu pravilno utvrdio olakotne okolnosti za Čabraju poput neosuđivanosti, mladosti prilikom počinjenja djela, smanjenu ubrojivost, iskazano žaljenje i obiteljske prilike. Međutim, naglašeno je da je Čabraja s pravom isticao i doprinos Matijaša te njegovog društva spornom događaju, kao i da je Čabraja proglašen krivim zbog postupanja s neizravnom namjerom.

Visoki kazneni sud je precizirao da je samom događaju prethodio fizički sukob Čabraja i Matijaša te da je potonji otišao kući i okupio društvo s namjerom da se potuku s Čabrajom, koji je također okupio svoje društvo i krenuo u ‘đir‘.

Apelacijski sud ističe da je Čabraja, pri susretu s Matijašem i njegovim društvom, ispalio jedan hitac u smjeru Matijaša te ga pogodio u glavu, uslijed čega je preminuo na odjelu intenzivnog liječenja.

- Zato su neosnovani žalbeni navodi optuženika kojima ustraje u tezi da je postupao u nužnoj obrani. Optuženiku u trenutku pucanja nije prijetio nikakav napad, jer su žrtva i njegovo društvo samo raštrkano stajali i promatrali vozilo optuženika i osoba u njemu, neovisno o tome što su u rukama imali palice ili slične predmete - navodi se u odluci Visokog kaznenog suda.

Prizivni sud je izvijestio da je prvostupanjski sud pravilno ocijenio društvenu opasnost ovakvog kaznenog djela kao otegotno okolnost. No, dodaje da je sud pogrešno Čabraji uzeo otegotnim smrt jedne osobe te nošenje u uporabu pištolja jer su te okolnosti i činjenice sadržane u opisu i biću kaznenog djela za koje je Čabraja proglašen krivim.

- Zbog toga je zaključeno da je nešto blaža kazna u trajanju 11 godina prikladna radi ostvarivanja svrhe kažnjavanja u ovom konkretnom predmetu - zaključio je prizivni sud.

U prvom postupku, koji je okončan 2015. godine, osuđujućom presudom Čabraja je dobio 13 godina zatvora, no odluku je poništio Vrhovni sud te je zakazano novo suđenje.

Čabraja je u u međuvremenu pušten na slobodu te je na njega najmanje tri puta pokušan atentat, s time da je u nekoliko odvojenih incidenata bio propucan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 00:28