NOVI DETALJI O RASISTU

‘Juka je video s Indijcem poslao prijatelju. Nije očekivao takvu eksploziju reakcija...‘

Juraj Mesić (34) proveo je noć u policiji koja ga je prijavila za javno poticanje na nasilje i mržnju

Juraj Mesić

 Cropix

Iza Juraja Mesića (34) zvanog Juka iz Ivanić Grada je noć provedena u policiji, a na prijedlog zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Pritvaranje je uslijedilo nakon što je svojim skandaloznim videouratkom u kojem na rasnoj osnovi u centru Zagreba vrijeđa dostavljača Wolta iz Indije zaprepastio javnost, a dok mu je policija pretresala dom, našem fotoreporteru Cropixa je s desnicom u zraku ostrašćeno uzvikivao ‘Heil Hitler‘ i uvrede, pa je i za to zaradio optužni prijedlog.

image

Juraj Mesić

Cropix
image

Juraj Mesić

Cropix
image

Juraj Mesić

Cropix
image

Juraj Mesić

Cropix

Zagrebačka policija ga je u konačnici prijavila za javno poticanje na nasilje i mržnju. U prostorijama Općinskog državnog odvjetništva, gdje je doveden u lisicama i dobro raspoložen, branio se šutnjom.

Policija je utvrdila da je na javnom mjestu na Europskom trgu i u Ljubijskoj ulici verbalno napao i vrijeđao strane državljane zbog njihova podrijetla, boje kože i rase. Pritom je pozivao na nasilje i mržnju na engleskom i hrvatskom jeziku, usput im upućujući pogrdne riječi uz poruke da se vrate u zemlje iz kojih su i došli.

- Događaje u kojima je na otvorenim prostorima vrijeđao strane državljane osobno je snimao. Snimku, koja je nastala u Ljubijskoj ulici u Zagrebu, anonimni je korisnik objavio na jednoj od društvenih mreža u drugoj polovici veljače 2023. ujutro. U prvoj polovici ožujka nastali su video zapisi koji su prenijeti i objavljeni na više novinskih portala a korisnici društvenih mreža su ih dijelili te su postali dostupni javnosti – stoji u kaznenoj prijavi policije proslijeđenoj državnom odvjetništvu.

Osim toga, Mesić će biti i prekršajno gonjen jer se tijekom postupanja policijskih službenika ispred svoje kuće, dok se na ulici nalazio određeni broj građana pa i fotoreporter Cropixa, ogriješio o članak 5. i 6. Zakona o prekršajnima protiv javnog reda i mira, točnije sipao je uvrede i vikao ‘Heil Hitler‘.

Mesić je, kako smo već pisali, u svom videu koji je objavljen na Redditu, nakon što je zaustavio dostavljača Wolta, neumjesno i totalno neprimjereno mu među ostalim rekao: "Je*eni nigeru, odi doma u Indiju! (...) Ovo je naša zemlja, Hrvatska, ovo je Europa. Za bijele ljude, a ne za crnce".

Video je ovog vikenda postao viralan pa se policija brzo umiješala u slučaj i nakon kvalitetnih dojava građana vrlo brzo raspolagala identitetom širitelja mržnje kojeg su, s odmakom od 24 sata, uhitili na kućnom pragu gdje su mu priredili "doček" po povratku kući.

Upućeni u problematiku kažu nam, pak, da je sporni video u kojem verbalno maltretira Indijca na Europskom trgu zapravo poslao prijatelju međutim da nije očekivao toliku eksploziju reakcija kad je dospjelo u javnost.

Također, nakon svega, navodno je požalio što je na takav način odlučio iskazati netrpeljivost.

Inače, to je samo jedan u nizu skandaloznih videouradaka u kojima svisoka, prepun sebe vrijeđa strane državljane zbog boje kože, a u jednom se osvrnuo i na Ukrajinu te, salutirajući nacističkim pozdravom desnom rukom u zrak, iskazuje podršku toj zemlji u ratnom vihoru.

image

Juraj Mesić

Cropix
image

Policijski istražitelji odvode Juraja Mesića iz njegove kuće

Cropix
image

Policijski istražitelji odvode Juraja Mesića iz njegove kuće

Cropix/Cropix

Protiv Mesića je policija, kako doznajemo, unazad desetak godina podnijela šarolik spektar prekršajnih prijava među kojima ima nereda na sportskim natjecanjima, narušavanja javnog reda i mira a ogriješio se i o Zakon o nabavi i posjedovanju oružja. Neke su na kraju postupi na sudovima bili osuđujući, ali ima dosta i odbačaja prijava ili pak zastara slučajeva. Također, u tijeku je još uvijek protiv njega kazneni postupak za nanošenje teških tjelesnih ozljeda poznaniku 2016., i to nakon što su prethodne dvije presude, jedna osuđujuća a druga oslobađajuća, ukinute.

image

Policijski istražitelji odvode Juraja Mesića iz njegove kuće

Cropix/Cropix
image

Policijski istražitelji odvode Juraja Mesića iz njegove kuće

Cropix/Cropix

Prema vlastitim tvrdnjama, Mesić je tehničar za računarstvo i trenutno je zaposlen. U jesen 2020. bio je osuđen na plaćanje 5000 kuna kazne jer je u njegovu domu u travnju 2019. policija pronašla spremnik za streljivo HP sa 14 komada streljiva a za što nije posjedovao oružani list ni odobrenje. A dok je krajem 2021. bio iza zatvorskih rešetaka, bio je stegovno kažnjen te mu je bilo, neslužbeno doznajemo, uskraćeno korištenje novca u zatvoru. Razlog? Tabletu terapije uguranu u kuglicu kruha je bacio na šetalište zatvorskog kruga drugom zatvoreniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:20