SLETJELI U MORE I UTOPILI SE

'JURILI SU PREKO 200 KM/H I SKORO ZGAZILI JOŠ DVOJE LJUDI' Doznali smo potresne detalje stravične nesreće u Zadru

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Vidite onaj tamo parkirni automat? Tri metra nakon njega je Audi udario u nogostup, vjerojatno je klizio po njemu i udario u kandelabar, pa pokosio ove željezne stupiće. Vidite, tri ih je srušio, na kraju je udario u čeličnu bitvu i onda upao u more. Strašno, opisao je Zadranin trenutak stravične prometne nesreće u ponedjeljak oko 23.15 sati, u kojoj su život u slijetanju u more na Liburnskoj obali na Poluotoku izgubila dvojica mladića, dok se trećem liječnici bore za život.

Na mjestu nesreće poginuo je 20-godišnji vozač Audija 6, a trojica njegovih prijatelja prebačena su hitno u zadarsku Opću bolnicu. Tamo je ubrzo preminuo 17-godišnjak, njegov vršnjak je zadobio teške tjelesne ozljede, dok je četvrti putnik, 22- godišnjak, nakon pružene pomoći pušten na kućnu njegu.

Zadarski mornar koji je svjedočio smrtonosnoj putanji automobila bio je u trenutku nesreće na jednom od katamarana privezanih uz staru rivu. Nakon prvog udarca istrčao je iz kabine kako bi vidio što se dogodilo, no već je bilo kasno. Kotač jurećeg Audija pronašao je - ispred broda.

- Evo, tu je bio kotač! Tko zna što se tu dogodilo, ali da je projurio, je. I to tko zna koliko na sat. Tu je, uz obalu, bio još jedan stariji par. Dobro da i njih nije ubio. Kažu mi da su trčali da ih automobil ne bi pokosio - opisao je putanju automobila u kojem je bilo četvero mladih Zadrana. Ribiči uz Liburnsku obalu potvrdili su kako je jedan mladić odmah isplivao, dok su ostalu trojicu izvukli vatrogasci.

- Samo su projurili pokraj mene, bit će 300 na sat! Mislim da bi i mene pokupili da se nisam pomaknuo - komentirao je jedan od njih nakon nesreće.

Zamjenik ravnatelja zadarske Opće bolnice, dr. Edi Karuc, rekao je kako su oko ponoći dvojica mladića dovezena bez pulsa i svijesti.

- Odmah su poduzete mjere reanimacije koje su trajale oko pola sata. Nažalost, kod jednog od njih nismo uspjeli dobiti srčanu akciju i on je umro. Kod drugog smo nakon tridesetak minuta uspjeli dobiti srčanu akciju i on je trenutačno na Jedinci intenzivnog liječenja na respiratoru. Njegovo stanje je kritično. Treći mladić koji je primljen imao je lakše ozljede i on je nakon opservacije pušten na kućnu njegu - izjavio je dr. Karuc.

Dodao je kako pretpostavlja da su se mladići utopili jer kliničkim pregledom nisu ustanovljene teške ozlijede.

Zadarsku Opću bolnicu do sitnih su jutarnjih sati potresali mučni prizori neutješnih obitelji. Krikovi i plač rodbine prolamali su se bolnicom u koju su mladići dovezeni oko ponoći.

Tu su večer namjeravali nakon vožnje otići u McDonald’s, a prije toga su autom napravili “đir” oko Poluotoka. Iako stanovnici koji žive u staroj jezgri od početka karantene upozoravaju dežurne službe da su utrke oko zadarskog Poluotoka sve češće te se noću čuju gume i zvukovi kočenja, u policiji to nisu potvrdili. Naveli su kako se nesreća dogodila zbog neprilagođene brzine.

Potvrdili su kako je vozač imao samo jednu nesreću, koja mu se prije mjesec dana dogodila u drugom autu, ali nije zabilježen kao recidivist.

- Dvadesetogodišnji vozač dolaskom u blizinu ribarnice brzinu kretanja vozila nije prilagodio osobinama i stanju na kolniku zbog čega dolazi do zanošenja i rotacije automobila koji udara u rubnjak te se odbija i prednjim dijelom udara u rasvjetni stup. Nakon toga vozilo nastavlja nekontroliranu vožnju i prednjim dijelom udara u metalni vez te metalnu zaštitu obale i slijeće u more na dubinu od osam metara - rekli su u policiji.

Kolika je bila brzina vožnje i jesu li mladići bili pod utjecajem alkohola, još nije službeno poznato. Županijski državni odvjetnik Emilijo Kalabrić naložio je da se vozilo preveze u krug PU zadarske te da se tijela preminulih prevezu u Opću bolnicu Zadar radi obavljanja obdukcije i izuzimanja tjelesnih tekućina radi provođenja toksikološkog vještačenja.

Dvojica poginulih mladića bila su iz Turnja, a druga dvojica su iz Zadra. Nitko za njih nema loše riječi. Bili su dobri momci, bavili su se sportom, nisu upadali u probleme. Što se dogodilo u automobilu te večeri i zašto se zapalio prije nego što je upao u more, što se može vidjeti na nekoliko objavljenih videa s nadzornih kamera, utvrdit će policijska istraga.

Zadar je jučer ujutro bio u šoku. Na mjestu nesreće okupilo se desetak ljudi ne bi li shvatili što se točno dogodilo. Tragovi putanje automobila jasno se vide na cesti, po asfaltu je ostalo nekoliko dubokih rezova. Djelatnik Čistoće skupljao je sitne komadiće stakla. Na jednom mjestu, tamo gdje je automobil sletio more, ostali su tragovi krvi. Odvaljen je i čelični rubnik na rampi za trajekt.

Na mjestu nesreće jučer su gorjela četiri lampiona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 09:03