NAKON 4 MJESECA

Jutarnji doznaje: Ukupno 30 BBB-ovaca izlazi na slobodu, ovo su uvjeti njihova puštanja!

‘Prvih deset ili 20 bi moglo na slobodu u ponedjeljak najranije. Za ostale se nadamo da će biti nakon toga‘, rekao je odvjetnik

Pritvoreni navijači BBB u dvoristu suda

 /Cropix

NOVO 14:48 - Još deset hrvatskih navijača dobilo je odluku od puštanja na slobodu, čime ih sada ukupno trideset uskoro izlazi zatvora, neslužbeno doznajemo. Prema svemu sudeći, to bi mogli biti svi oslobođeni navijači za danas jer grčki sud radi do 15 sati. Navijači koji su dobili odluku o puštanju moraju se vratiti u zatvorske urede, tamo položiti jamčevinu od 1000 eura i proći birokraciju. Pitanje je hoće li to uspjeti do kraja dana ili će većina fizički biti puštena na slobodu idući tjedan.


09:50 - Donesna je odluka o puštanju 20 hrvatskih navijača zagrebačkog Dinama kojima je određen pritvor zbog incidenta na stadionu AEK-a, neslužbeno doznajemo.

Boysi su podnijeli zahtjeve za puštanje iz zatvora koje su im sada prihvaćene uz dva restriktivna uvjeta: zabrana ulaska u zemlju radi gledanja sportskih utakmica i jamčevina od 1000 eura.

Kontaktirali smo odvjetnika hrvatskih navijača Atanosa Kaimenakisa, koji nam je to potvrdio.

Međutim, dodao je da to ne znači puštanje iz zatvora, nego da tek ide procedura polaganja jamčevine.

“Prvih deset ili 20 bi moglo na slobodu u ponedjeljak najranije. Za ostale se nadamo da će biti nakon toga”, rekao je.

Prema trenutnim informacijama, odluka o ostalim zahtjevima očekuje se tijekom dana. Ukupno su hrvatski optuženici podnijeli oko 95 zahtjeva za puštanje iz zatvora.

Odvjetnik Vassilis Karkazis, koji brani jednog hrvatskog navijača, kaže da zasad nema potvrdu za svog klijenta, ali da sud odluke donosi redom kojim su zahtjevi predani. Podsjetimo, Jutarnji je već pisao da su za dio hrvatskih navijača zahtjevi za puštanje iz pritvora predani prije više od dva tjedna i da je sud imao dovoljno vremena da ih razmotri.

„Napravili su grupe, koliko znamo. Navijači izlaze van u skupinama od nekoliko desetaka prema vremenu kada su predali zahtjeve za puštanje. Većina će odluka suda stići do Božića”, za Jutarnji je ispričao odvjetnik.

Također, na slobodu najprije izlaze oni navijači za koje sud nije imao materijalne dokaze, može se pretpostaviti. Prema riječima odvjetnika, za najmanje 60 navijača, koje zastupa Kaimenakis, nije bilo takvih dokaza – snimaka, otisaka prstiju ili imena u razmjenama poruka. Također, većina od 95 navijača koje zastupa, tvrdio je odvjetnik, nije imala nikakvu prethodnu evidenciju u Hrvatskoj (iako je sud navodno dobio dosje dokumentaciju navijača na više od 200 stranica).

Detalji današnjih odluka nisu poznati. Konkretno, važna je informacija koliko će se navijača morati vraćati u Grčki radi suđenja.

Osim toga, nije poznato niti koja je procedura puštanja iz zatvora i slanja za Hrvatsku. Naime, navijači su bili raspoređeni u ukupno 20 zatvora diljem Grčke. Nakon ovotjednog saslušanja na atenskom sudu u Evelpidonu svi su privremeno bili smješteni u atenskom zatvoru Korydallosu. Međutim, kako je saslušanje završilo, dio je već vraćen u svoje zatvore, a neki su udaljeni i do 400 kilometara, poput nekih koji su u zatvoru na Kreti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:30