NOVA LICA U AFERI

JUTARNJI OTKRIVA: TKO SU UHIĆENI MAMIĆEVI SURADNICI STIPANČIĆ I KROTA? Istarski poduzetnici radili su s Dodikom i Julijom Timošenko...

Imena dvojice istarskih poduzetnika u nekoliko su se navrata spominjala u kontekstu raznih malverzacija

“Nova lica” u aferi izvlačenja milijuna iz GNK Dinama, Sandro Stipančić (44) i Igor Krota (47), do sada su široj javnosti bili relativno nepoznati.

No, imena dvojice istarskih poduzetnika u nekoliko su se navrata spominjala u kontekstu raznih malverzacija, prvenstveno u inozemstvu, i pranja novca preko off-shore tvrtki registriranih mahom u poznatim poreznim oazama diljem svijeta.

Ove godine na njih se izravno obrušio istaknuti istarski političar, bivši član IDS-a Damir Kajin.

Kompostana u Buzetu

Radilo se o investiciji, planiranoj kompostani, u Maloj Hubi u Buzetu. Kajin je upozorio da se iza te investicije krije “dvojbena ekipa”, pri čemu je posebno istaknuo Krotu i Stipančića, ustvrdivši da je potonji bratić predsjednika IDS-a Borisa Miletića koji, naglasio je, i gura cijeli projekt.

FOTOGALERIJA: Dovođenje Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića u prostorije USKOK-

Igor Krota osobno je davao izjave u vezi s tim projektom kao direktor u tvrtki Adria Eta iz Zagreba, čiji je osnivač tvrtka Pursuit iz Belizea. Krota je objašnjavao da su tvrtku u Belizeu osnovali samo zbog toga što im to smanjuje birokratske troškove i ujedno ubrzava cijelu proceduru. Zanimljivo je također da su se Krota i Stipančić spominjali prije pet godina u službenim izvješćima ukrajinskih vlasti u kontekstu korupcije i pranja novca, pri čemu se jedan od spornih poslova odnosio na nabavu vozila preko njihove off shore tvrtke LBC i povezanih društava, za što je vlada Julije Timošenko, prema iznesenim optužbama, platila nerealno visoku cijenu.

Ponovno zbog povezanosti s off shore tvrtkama, ime Sandra Stipančića spominjalo se i u istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva vezanom uz povlaštene investicijske kredite koje je predsjednik RS-a Milorad Dodik dijelio, mahom samo “papirnatim”, stranim off shore tvrtkama. Jednu od tvrtki koja je dobila značajna sredstva vodio je, prema izvještaju CIN-a, upravo Stipančić.

Pukanićeve firme

Sandro Stipančić zastupao je i dvije off shore tvrtke, registrirane u Belizeu i na Floridi, koje su nekoliko mjeseci prije ubojstva vlasnika Nacionala Ive Pukanića u listopadu 2008. preuzele Pukanićeve tvrtke Ekrana, Manistra i Plaga Projekt. Kroz jednu od njih preuzele su i vlasništvo nad iste godine kupljenom kućom na zagrebačkom Ribnjaku, vrijednom 1,2 milijuna eura.

Svakako je zanimljiva i informacija da Sandro Stipančić i Mario Mamić u Češkoj imaju zajedničku savjetničku tvrtku S-Plus Consulting, osnovanu 2006. godine u Pragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:24