TAJNI AGENTI U AKCIJI

JUTARNJI PRVI DOZNAJE: SOA, VSOA i Vojna policija istražuju otkud ubojici Filipu Zavadlavu kalašnjikov

Obzirom da je riječ o oružju vojnog porijekla i namjene u istragu su uključene tajne službe, ali i vojna policija
Ubojstvo u Splitu
 Vojko Basic / CROPIX

Fokus nastavka policijske istrage o trostrukom ubojstvu u Splitu prošle subote je na utvrđivanju kako je Filip Zavadlav nabavio kalašnjikov jer ga, koliko je poznato, nema nitko od članova obitelji. Splitska policija koja vodi istragu u tome surađuje sa svim svojim kolegama uključujući SOA-u, VSOA-u i Vojnu policiju obzirom da se radi o oružju vojnog porijekla.

Istovremeno, u Splitu Filipov otac Ante službeno je ovlastio odvjetnika Branka Šerića za obranu svog sina.

- Prikupio sam već određenu dokumentaciju vezano za zdravstveno stanje Filipa Zavadlava - rekao nam je danas odvjetnik Branko Šerić koji zajedno s kolegicom, splitskom odvjetnicom Ivankom Šamijom, brani osumnjičenog za trostruko ubojstvo.

- Odrekao sam se prava na žalbu na rješenje o provođenju istrage i određivanje istražnog zatvora jer bi to samo odgodilo početak psihijatrijskog vještačenja, a nama je u interesu da se ono obavi što prije - rekao nam je odvjetnik Šerić i dodao kako mu je Ante Zavadlav potpisao punomoć za zastupanje sina, a s majkom osumnjičenog nije se susreo.

U rješenju o provođenju istrage Ante Zavadlav, otac Filipa Zavadlava nije predložen za svjedoka od strane tužiteljstva, ali postoji mogućnost da će ga kao svjedoka predložiti Filipov branitelj, odvjetnik Branko Šerić. Ante Zavadlav ima zakonsku blagodat i ne mora svjedočiti, ali očito ako bi ga obrana predložila Ante Zavadlav bi svjedočio i morao bi govoriti istinu. Uostalom, jedna od prvih reakcija oca Filipa Zavadlava nakon njegova uhićenja bila je kako će se saznati istina.

Pitali smo odvjetnika Šerića hoće li strategija obrane biti da Filip Zavadlav u vrijeme počinjenja djela nije bio ubrojiv, s obzirom na to da su neki svjedoci, od stanodavke do onih koji su ga viđali tih dana, govorili da je bio prilično rastrojen, da je tupo gledao u prazno i razmišljao o tome da potraži pomoć psihijatra, od čega ga je odvratio otac.

Facebook, CROPIX

- Prije svega, vještaci su ti koji moraju ustanoviti njegovo zdravstveno stanje prije počinjenja kaznenog djela, u vrijeme i nakon počinjenja kaznenog djela. Kada bih ja sada iznosio bilo kakav stav u tom pogledu, to bi bio pokušaj utjecaja na vještake, a kao odvjetnik s dugogodišnjim stažem i iskustvom takvo što mi nije namjera. Međutim, obrana može prikupiti određene relevantne podatke i na tome radimo. Ali, dopustite da sada o pojedinostima ne mogu govoriti - odgovorio nam je odvjetnik Šerić.

Je li vam poznato je li policija ustanovila otkud oružje kojim su počinjena ubojstva, pitali smo odvjetnika Šerića.

- Ne, o tome nema podataka u spisu - rekao nam je branitelj optuženog.

Na pitanje hoće li on kao branitelj tražiti da se pribave i spisi o tome da je njegov branjenik bio u djetinjstvu i poslije zlostavljan u obitelji, odgovorio nam je kako očekuje da će te spise pribaviti Državno odvjetništvo.

Odvjetnik Šerić u splitskom je Županijskom sudu ishodio dozvolu za posjet svom branjeniku, a posjetit će ga u Bolnici za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj kad se vrati u Zagreb i, naravno, ako njegov branjenik bude u stanju razgovarati s njim.

Šerić kaže da kao odvjetnik neće ulaziti u politizaciju cijelog slučaja, kao što to neki čine, jer se on ne bavi politikom. Međutim, razumije bunt ljudi koji ukazuju na propuste sustava i napominje kako je ovaj slučaj za njega kao odvjetnika velik izazov. Što se tiče honorara i uplata grupe "Pravda za Filipa" koja ga je angažirala, kaže kako je sve što se tiče uplata i honorara lako provjerljivo.

Kad je, pak, riječ o tretmanu Filipa Zavadlava u Bolnici za osobe lišene slobode, od ponedjeljka, kad je dovezen pod nadzorom liječnika, oni u njegovu zdravstvenom kartonu moraju evidentirati svu terapiju i stanje pacijenta, odnosno osumnjičenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:49