BIVŠI MINISTAR

JUTARNJI U POSJEDU ISKAZA BOŽIDARA KALMETE Što je HDZ-ov moćnik rekao USKOK-u o aferi Remorker?

U istrazi ga terete da je zajedno sa Zdravkom Livakovićem i suokrivljenim šefovima HAC-a podijelio 24,5 milijuna kuna, dok je Igor Premilovac zadržao 5,5 milijuna kuna

Odlučno odbacujem sve inkriminacije koje mi se stavljaju na teret. Nikada nisam naredio bilo kome nikakve nezakonitosti, nisam nikoga poticao na nezakonite radnje niti sam ikada lipe uzeo iz državnog proračuna. Da sam imao saznanja o bilo čemu, da se tu netko hoće šporkati, prvi bih došao u ovu zgradu i to prijavio - izjavio je u svojoj obrani u prostorijama USKOK-a u Zagrebu okrivljeni Božidar Kalmeta, bivši ministar mora, prometa i infrastrukture, i aktualni gradonačelnik Zadra. Nakon što je USKOK u sudenom prošle godine i na njega proširio istragu u aferi HAC, vezanoj uz izvlačenje novca preko famozne tvrtke Remorker, Kalmeta je 14. siječnja iznio obranu pred zamjenicom ravnateljice USKOK-a Željkom Mostečak. Jutarnji list došao je do snimke njegove obrane koja je trajala nepunih sat vremena.

Fiktivne fakture

Državno odvjetništvo i policija su u drugoj polovici 2013. otkrili kako su se preko češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca iz Zagreba preko fiktivnih faktura izvlačili deseci milijuna kuna iz tvrtki u Hrvatskoj. Riječ je o nizu marketinških i PR agencija, a najveći slučajevi u kojima su otvorene istrage su izvlačenje sredstava iz HGK, kojom je obuhvaćen Nadan Vidošević, te slučaj HAC-a gdje su istragom obuhvaćeni bivši Kalmetin državni tajnik Zdravko Livaković, te prijašnji šefovi HAC-a i niz direktora poznatih građevinskih poduzeća, u prvom redu Viadukta.

Kalmeta je optužen da je kao resorni ministar “u namjeri stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge okrivljenike” od 2005. do 2010. povezao u zajedničko djelovanje Livakovića i tadašnje šefove HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Josipa Sapunara, Milivoja Mikulića i Stjepka Bobana, koji su potom, sukladno dogovoru s Kalmetom, organizirali izvlačenje novca iz HAC-a i HC-a preko Viadukta, Zagorje-Tehnobetona, Strabaga, Granita iz Skoplja i Osijek Koteksa.

Kalmetina brza cesta

Kako bi uopće dobivale poslove, te su tvrtke, kako proizlazi iz istrage, bile primorane na “suradnju” te su uz sudjelovanje u izvlačenju novca također pristajale na zahtjeve investitora da se povuku s natječaja da bi posao dobila tvrtka prema želji šefova HAC-a, odnosno njihovih “nadređenih” u Ministarstvu.

Preko Remorkera je, prvenstveno na gradnji tzv. Kalmetine, brze ceste koja povezuju izlaz s autoceste Zadar 2 s Lukom Gaženica, iz HAC-a izvučeno najmanje 30 milijuna kuna. Od toga je Premilovac zadržao 5,5 milijuna kuna dok su Kalmeta, Livaković i suokrivljeni šefovi HAC-a podijelili 24,5 milijuna kuna.

Nikoga nije štitio

- Meni nije svejedno što će se o meni govoriti sutra, što će se govoriti o mojoj djeci i unucima. I zato što sam cijeli život radio pošteno i odano, da sam imao bilo kakvih indicija oko ovoga, budite sigurni da bih ja napravio što treba napraviti, prijavio bih to - istaknuo je Kalmeta. Iznoseći svoju obranu Kalmeta se gotovo ni u jednom trenutku nije upuštao u detaljnije obrazlaganje pojedinih optužbi; tvrdio je da on o većini toga nema nikakvih saznanja. Pritom ni jednom riječju nije stao u zaštitu svojih prijašnjih suradnika, sada suokrivljenika, nego je poricao da je imao ikakvih saznanja o nezakonitim postupcima.

Kašeta brukava

Isticao je da su projekti gradnje brze ceste koja povezuje autocestu i Gaženicu, kao i gradnja same Luke Gaženica projekti od egzistencijalne važnosti za Zadar pa su to bili i njegovi, rekao je, životni projekti iza kojih i dalje stoji.

- Moj interes bio je da se ta cesta napravi, a natječaj, komisija... ja se u to uopće nisam pačao - istaknuo je Kalmeta i dodao: - Bojao sam se upravo ovakvih situacija. Na početku sam znao u kakvu sam kašetu brukava upao, kakvi se tu sve interesi isprepliću, da postoje mreže o kojima ja ne znam ni kakve su. Došao sam iz Zadra u Zagreb, ali sam bio dovoljno pametan da mogu pretpostaviti što je to... pa odbacujem sve optužbe - kaže bivši ministar.

‘Livaković je bio dobar operativac’

Izvlačenje novca odvijalo se tako da su šefovi HAC-a izvođačima radova odobravali plaćanja neosnovano uvećanih vrijednosti radova te plaćanja neizvršenih izvantroškovničkih radova. Potom su izvođači sklapali fiktivne ugovore s tvrtkama Igora Premilovca, koji je ta sredstva prebacivao na račun svoje tvrtke Remorker u Pragu i potom podizao gotovinu. Za sebe bi zadržao proviziju, a glavninu novca “vraćao je” šefovima HAC-a. Sve je to detaljno priznao i Igor Premilovac, ali i bivši član Uprave HAC-a Josip Sapunar. O Zdravku Livakoviću, koji je godinama bio njegova desna ruka, Kalmeta je samo kratko naveo: - Bio je moj suradnik u gradskoj upravi u Zadru od 1993. Nije bio član ni jedne stranke... pokazao se kao izvrstan operativac... - rekao je Kalmeta spomenuvši još njegovo obrazovanje, petice u školi i slično. Za Sapunara je rekao da ga je “naslijedio” jer je otprije bio u sustavu, a imao je dobre preporuke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:32