GRAĐANI U ŠOKU

‘Kad sam je vidjela kako ležerno šeće gradom, pomislila sam da nije moguće! Nek‘ nam se svima smije...‘

‘Možete li zamisliti da na ulici sretnete ženu kojoj je dokazano ubojstvo i to ono najbrutalnije...‘

Smiljana Srnec sa suprugom u Varaždinu

 Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

Varaždinci su se naježili kad su u srijedu ujutro, u pola osam, u središtu grada vidjeli Smiljanu Srnec, ženu koja je prema sudskoj presudi zatukla sestru Jasminu Dominić tupim predmetom, spremila njezino tijelo u rashladnu škrinju ispod stepeništa kuće i živjela tako 19 godina. Znali su da je žena, čiju je kaznu na 15 godina zatvora, potvrdio i Vrhovni sud, na odsluženju zatvorske kazne u Požegi pa im njezino slobodno šetanje gradom u pratnji supruga, nije bilo jasno.

Ionako su dosuđenu zatvorsku kaznu smatrali preblagom u odnosu na monstruoznost zločina da bi tri godine kasnije ležerno šetala Varaždinom. Njezin je odvjetnik, Krešimir Golubić, prekinuo spekulacije kako žena koja se 19 godila budila, lijegala, živjela i svakodnevno na desetke puta prošla pokraj škrinje u kojoj je ispod vrećica sa smrznutim povrćem i mesom, bilo mrtvo tijelo njezine sestre. Odvjetnik Golubić je rekao da je Srnec privremeno, na tri mjeseca, izašla iz zatvora zbog bolesti, a u Varaždin se došla javiti u Probacijski ured što će morati redovno raditi jednom na tjedan.

Tko je vidio Srnec u Varaždinu, gradom je pronio priču, a čini se tako i na fotografijama, da izgleda dobro. Mršavija nego je bila, u izlizanim trapericama, i svježe ofarbanom kosom, ne daje se naslutiti da je bolesna. Navodno mora na operaciju kralježnice, ali mještani Palovca, međimurskog sela u kojemu živi, pitaju se kako je moguće da se presuđenog ubojicu pušta da bilo kakav problem koji ga je snašao rješava sa slobode, bez policijske pratnje i nadzora.

- Zar se u bolnicu ne ide iz zatvora? Po čemu je ona drukčija od bilo kojeg drugog ubojice, a nisam čula da je bilo tko od njih svoje zdravstvene probleme rješavao sa slobode. I ono malo povjerenja koje sam možda još imala u pravnu državu, netragom je nestalo. Pa možete li zamisliti da na ulici susretnete ženu kojoj je dokazano ubojstvo i ono najbrutalnije, sakrivanje leša u škrinji u kući gdje živi?

Žene ubijaju kao muhe, Jasminu nije ubio muž nego vlastita sestra, i ovo je tretman koji imaju njihove ubojice? Za mene ovo nije ništa drugo nego još jedan dokaz kako se tretiraju ubojice žena. Za ovakav slučaj, puštanja iz zatvora i šetanja gradom znam samo da uživa Tomislav Horvatinčić, a evo sad i Srnec. Sve mi se to gadi. Svima nek‘ nam se sad nasmije u lice – rekla je za Jutarnji Tatjana Ž,. koja se u srijedu ujutro mimoišla sa Smiljanom Srnec u Varaždinu dok je išla na posao.

- Prvo sam mislila da je to nemoguće, ali sam se sjetila da sam večer ranije na TV-u čula da je izašla iz zatvora – u nevjerici vrti glavom.

Smiljana Srnec u varaždinskom se Probacijskom uredu zadržala neko vrijeme, kući je u Palovec stigla u 9.50 sati. Novinarima koji su ju tamo dočekali odbila je dati izjavu, samo je odmahnula rukom. Da netko iz zatvora u Požegi nije dojavio medijima o njezinu puštanju, cijeli bi ovaj, za mnoge skandal, prošao službeno u tajnosti. Službeno, jer Smiljana Srnec ljude na cesti nije mogla izbjeći, niti se, čini se, trudila.

Probacijski ured Varaždin u središtu je grada, ulica je jednosmjerna s dvije prometne trake i zapravo je lako bilo moguće ostaviti Srnec pred ulazom i jednako ju tako i pokupiti. I u zatvoru su ostali, kažu, zatečeni puštanjem, situacijom za koju se ne sjećaju kad se ranije dogodila, ali o tome odlučuje sud, a ne zatvorski sustav.

image

Obiteljski dom Smiljane Srnec u Pavlovcu

Marko Jurinec/Cropix

Mještani sela Palovec danas su se vratili u 2020. godinu kad je slučajno otkriveno tijelo Jasmine Dominić i novinari su kružili ovom, inače mirnom međimurskom, Novom ulicom. Srnecovi žive na kraju ulice, još jedna je kuća pa nogometno igralište lokalnog NK "Dinamo".

- Ne dajemo izjave - rekla nam je mršava žena u crnom, ravne sijede kose svezane u rep. Majka Smiljane Srnec, saznajemo od susjeda, u kući je nakon otkrića tijela ostala živjeti sama. Druga kći se s mužem, koji je dok su bili zaručeni i otkrio tijelo u škrinji, preselila u drugu općinu. I Smiljanin suprug s njihovo još dvoje djece živi kao podstanar u susjednom selu. Svi su, osim majke, odselili iz kuće u kojoj je 19 godina tijelo Jasmine Dominić bilo smrznuto u Končarevoj ledenici.

Prije nego što smo pozvonili na vrata iz kuće su se čuli glasovi, nakon zvona su utihnuli. Kad smo izašli s trijema na kojemu se izležavao crni mačak, a na "štriku" se sušila vjerojatno Smiljanina odjeća iz zatvora, jer traperice koje su ondje visjele njezinoj bi majci bile tri broja prevelike, mlađa ženska osoba izašla je za nama i poslikala nas mobitelom. Kolege novinari koje smo sreli u Palovcu, kažu da su slikali i njih.

Od prvog dolaska u Palovec nismo susreli osobu koja je dvojila da je Smiljana ubila svoju sestru, ali i da je majka to morala znati. Isto govore i danas.

- Gledajte, žena je radila u MTČ-u, otišla u Njemačku kad je tvrtka propala, muž je ostao doma. Majka je dolazila za Božić doma pa nemoguće je da nije otvorila škrinju u svojoj kući. A ovo što se dogodilo je tragedija. Umjesto da se o našem selu piše kako je uređeno, imamo novu školu, novinari iz Zagreba dolaze zbog ubojstva. To je tragedija jedne familije. Živim u istoj ulici, znam mater. Ovo smo sve prožvakali, mislili smo da je gotovo i evo iznova.

Samo sam se nadala da će se pokazati kako su se svađale, naguravale, pa je ova možda pala i lupila glavom... Što ja znam, svašta se može dogoditi. Ali ispalo je da nije. Ima troje djece, ima muža, svaka mu čast, on od nje ne odustaje. Svi su se odselili, mater je sama – kaže gospođa koja stanuje u blizini Caffe bara Domino.

image

Smiljana Srnec

Željko Hajdinjak/Cropix

Smiljana Srnec je prije presude za ubojstvo u selu bila poznata kao osoba sklona kocki. Lažno je prijavila napad nakon što je prokockala novac. Sestru Jasminu jednom je ošišala na ćelavo, njezin ujak Dragutin Sabol svjedočio je u korist optužbe. Prije suđenja je za Jutarnji rekao: - Da se mene pita ne bi nikad ne bi izašla iz zatvora – bio je tada vrlo potresen.

Kako to da žena koja je drškom sjekire zatukla sestru i 18 je godina njezino tijelo držala u škrinji pod stepenicama, slobodno šeće gradom, novinari su pitali i ministra pravosuđa, Ivana Malenicu.

- Prekid znači da kazna kao takva nije prestala, ona i dalje postoji samo se prekida izdržavanje dok postoje zdravstveni razlozi, a nakon što prestanu postojati, a koliko sam vidio od očitovanja suda radi se o operativnom zahvatu, kad prestanu razlozi trebalo bi se nastaviti izdržavanje kazne. Odgovornost je na sudu i sucima koji su tako odlučili, zaključio je.

Novinari koji desetljećima prate crnu kroniku ne sjećaju se slučaja kad je ubojica osuđen za teško ubojstvo šetao gradom kao što danas šeta Smiljana Srnec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:42