USKOK ŠIRI ISTRAGU

Kad ti Rimac sređuje posao: ‘Vrati se na ispit i prenesi da drž. tajnica traži da te opet pitaju‘

U svoju koruptivnu mrežu, tvrdi Uskok, uvukla je i Sašu Dujmića, člana uprave HEP-a
 Ronald Gorsic/Cropix

Točno mjesec dana nakon uhićenja donedavne državne tajnice u Ministarstvu uprave, bivše gradonačelnica Knina Josipe Rimac, USKOK je jučer donio rješenje o proširenju istrage protiv nje i još četvero novih suosumnjičenih za daljnja kaznena djela trgovanja utjecajem, zlouporabe ovlasti i položaja te primanja i davanja mita.

Iako USKOK u svome priopćenju nije naveo identitete, već samo funkcije osumnjičenih osoba, neslužbeno doznajemo da su proširenjem istrage uz J. Rimac obuhvaćeni član uprave HEP-a Saša Dujmić, službenica u Ministarstvu uprave Nada Budimir, vježbenica iz Ministarstva kulture Ana-Mari Škoro te urednik jednog portala s područja Ličko-senjske županije, a navodno se radi o Draženu P.

Produljenje pritvora

Jučer je inače isticao jednomjesečni istražni zatvor koji je određen Josipi Rimac i još nekolicini privedenih u “osnovnoj” aferi vjetroelektrane. Nadležni sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu produžio im je istražni zatvor.

Što se tiče proširenja istrage, radi se o tri nove optužbe. Prema priopćenju USKOK-a, sumnja se da je Josipa Rimac, “koristeći svoj položaj državne tajnice u Ministarstvu uprave, kao i društveni utjecaj koji je stekla kroz višegodišnje obnašanje dužnosti gradonačelnice Knina te zastupnice u Hrvatskom saboru”, sredila Ani-Mari Škoro da položi poseban dio Državnog stručnog ispita, neposredno nakon što je “pala” na tom dijelu ispita. Škoro je inače zaposlena u Ministarstvu kulture u rujnu 2018. na neodređeno na mjesto stručne referentice - vježbenice, ali uz obvezan probni rok od godinu dana i uvjet da položi Državni stručni ispit u roku od šest mjeseci nakon isteka vježbeničkog staža. Ona je u zadanom roku i pristupila polaganju ispita, ali je onda 25. siječnja ove godine obavijestila Josipu Rimac da nije položila posebni dio ispita, ispričavši joj da ju je ispitivala članica Državne ispitne komisije Nada Budimir, inače službenica iz Ministarstva uprave. Rimčeva je Škoro uputila, navodi se u priopćenju, da se vrati na mjesto ispitivanja i prenese N. Budimir “da državna tajnica traži da je ponovno ispita”, što je Ana-Mari Škoro i učinila. Budimir je prihvatila “sugestiju” državne tajnice te je naknadno izmijenila zapisnik, navevši da je Škoro u cijelosti položila ispit.

Sina u HZZ-u u Otočcu

U drugoj točki Rimčevu se tereti da je u svoju koruptivnu mrežu uvukla i člana uprave HEP-a, sada suosumnjičenog Sašu Dujmića, od kojega je tražila da njezinoj sestri, neovisno o potrebama tvrtke, osigura stalno zaposlenje u HEP ODS-u - Elektri Šibenik.

Njezina je sestra u toj tvrtki inače bila zaposlena na određeno vrijeme, a Dujmić joj je na koncu osigurao potpisivanje potrebnih suglasnosti o prijemu na neodređeno vrijeme, a i sam je, kao član uprave zadužen za poslovanje HEP ODS-a, potpisao suglasnost.

Treća optužba odnosi se na “potkupljivanje” novinara, odnosno glavnog urednika jednog ličkog internetskog portala, da ne piše o nezakonitostima prilikom zapošljavanja u sustavu HEP-a. Nakon što je od Dujmića saznala da šef portala istražuje spomenutu temu, Rimčeva ga je u ožujku kontaktirala i zatražila da odustane od priče, a da će mu ona zauzvrat zaposliti sina u ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Otočcu.

Glavni urednik je, tvrdi USKOK, pristao na njezinu ponudu te je odustao od objave članka, dok je Rimčeva od ravnatelja HZZ-a u više navrata zatražila da osigura zapošljavanje njegovu sinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2023 19:53