VELIKA ENIGMA

Kako je Bezuk s kalašnjikovom došao do Vlade? Dva ključna pitanja o napadu i dalje su misterij

Njegovi prijatelji tvrde da nisu znali ništa o njegovu naumu te izražavaju žaljenje zbog stradalog policajca
Prizori s Trga sv. Marka i Tuškanca nakon pucnjave, u sredini napadač Danijel Bezuk
 N1 Televizija/Facebook/Boris Kovačev/Tomislav Krišto/Cropix

Prema riječima glavnoga ravnatelja policije Nikole Miline, policija je u velikom dijelu rekonstruirala kretanje Danijela Bezuka (22) u ponedjeljak ujutro kada je naoružan automatskom puškom i pištoljem krenuo u napad na zgradu Vlade RH, pritom teško ranivši policajca koji je radio na osiguranju zgrade.

Međutim, dan nakon izjave svojega ravnatelja, policija još ne otkriva detalje svojih rekonstrukcija. Ono što je pogotovo zanimljivo jest rekonstrukcija Bezukova kretanja prije napada. Ono što se dogodilo nakon napada, manje-više je poznato. Bezuk je nakon ranjavanja jednoga policajca i razmjene vatre s dvojicom njegovih kolega počeo bježati s Gornjega grada, usput odbacivši automatsku pušku i jaknu ispod koje ju je skrivao. Samo 24 minute nakon pucnjave na Markovu trgu, Bezuk je izvršio samoubojstvo pucajući si pištoljem u glavu na području Jabukovca, 50-ak metara od kultnoga zagrebačkoga kluba Jabuka.

Međutim, što se dogodilo prije nego je Bezuk došao na Markov trg, zasad je velika enigma, pogotovo što je pred sjedište Vlade stigao noseći i automatsku pušku, predmet koji nije lako prikrivati na ulicama. Otkud je krenuo, je li bio s nekim u društvu, je li taj netko vidio da Bezuk ima automatsku pušku? Sve su to pitanja na koja, barem zasad, za javnost nema konkretnoga odgovora.

Prijatelji

Jutarnji list u protekla dva dana stupio je u kontakt s nekoliko Bezukovih prijatelja, međutim, o konkretnom događaju oni ili ništa ne znaju ili ne žele pričati. Svi oni, barem oni s kojima smo razgovarali, o mladiću koji je izveo brutalni napad teško ranivši policajca, a o čemu su izvijestili svi svjetski mediji, govore o superlativima. Štoviše, usprkos njegovom "braniteljskome backgroundu", u opisima tema o kojima su sa svojim sada mrtvim prijateljem diskutirali više su se osvrnuli na njegovu razočaranost pojavama poput korupcije te razočaranošću zbog nemogućnosti pronalaska adekvatnoga zaposlenja kao i temama poput utjecaja covida na opće stanje u društvu nego na, primjerice, teme nezadovoljstva "anacionalnim" političkim smjerom aktualne Vlade.

Nisu znali

Što se samoga čina tiče, njegovi prijatelji s kojima smo razgovarali smatraju to činom "hrabrosti", međutim, pritom žale zbog stradaloga policajca "koji ništa nije kriv". O konkretnome činu i njegovoj pripremi, tvrde, nisu ništa znali. Stoga pitanje Bezukovovih pripreme za oružani napad na Vladu te konkretni motiv koji ga je nagnao na ovaj suludi čin zasad ostaju misterij.

Zagrebačka policija jučer je ponovno na svojim web stranicama izvijestila o događaju od ponedjeljka i navela da "nastavljaju kriminalističko istraživanje" u ovome slučaju te ono što je utvrđeno provedenim očevidima. Policija je zatim dala i kratku rekonstrukciju događaja. "Očevidima je utvrđeno da je 12. listopada, oko 8 sati, 22-godišnji hrvatski državljanin došao na Trg svetog Marka te iz automatskog oružja ispalio više hitaca u smjeru trojice policijskih službenika koji su se u tom trenutku nalazili tamo, odnosno obavljali poslove osiguranja štićenih objekata pri čemu je teško ranio 31-godišnjeg policijskog službenika. Dio hitaca ispalio je i u smjeru objekata na toj adresi zbog čega su nastala oštećenja fasada, a ozlijeđenih osoba koje su se u tom trenutku nalazile u objektima nije bilo.

image
Rupe od metaka
Jutarnji List

Potom je jedan od policijskih službenika iz službenog vatrenog oružja prema počinitelju ispalio nekoliko hitaca nakon čega se počinitelj dao u bijeg, odnoseći sa sobom vatreno oružje koje je uporabio. Odmah nakon saznanja o pokušaju teškog ubojstva policijskih službenika i bijega u tom trenutku nepoznatog počinitelja, s događajem je upoznat cjelokupni operativni sastav policije te je sa svim raspoloživim policijskim snagama krenulo intenzivno traganje za njim.

Pola sata nakon tog događaja, policija je zaprimila dojavu o muškoj osobi koja je najvjerojatnije počinila samoubojstvo vatrenim oružjem, a koja leži na tlu na Tuškancu u Ulici Jabukovac. Na trećoj lokaciji pronađeno je odbačeno automatsko oružje za koje se sumnja da ga je koristio prilikom ranjavanja policijskog službenika na Trgu svetog Marka", priopćili su iz PU zagrebačke. Međutim, kako se neslužbeno doznaje, neki od očevida jučer su još uvijek trajali jer su se pojavile nove "mikro-lokacije" događaja s kojih je trebalo izuzeti tragove.

Rupa na autu

Riječ je uglavnom o otkrićima novih mjesta gdje su završavali ispaljeni meci. Jučer smo oko 11 sati prolazeći kroz park pored Ilirskog trga ugledali pripadnike policije u civilu koji su prolazili rutom kojom je u ponedjeljak bježao Bezuk. Pregledavali su okolno grmlje te provjeravali je li napadač u bijegu nešto odbacio. Njih šestorica također su pregledavali šumu i livadu kod Dubravkinog puta te terasu jedne obližnje vile. Usto, sami smo uočili 3 do 4 rupe na fasadi na zgradi na uglu Mletačke i Ulice Tita Brezovačkog, vjerojatno od hitaca koje je policajac ispalio za napadačem.

Kako doznajemo, jedan građanin koji se u trenutku pucnjave vozio pored Markovoga trga, jučer se javio policiji tvrdeći da je kod fara svojega automobila pronašao oštećenja karakteristična za propucavanje hicima iz vatrenoga oružja, pa će i na tome vozilu biti napravljen kratki očevid.

Otvorena pitanja

Koji je bio motiv Danijela Bezuka

Pitanje koje vjerojatno zanima svakoga građana ove države, no za sada konkretnoga odgovora nema. Prema sadržaju objava na Facebooku ali i iz razgovora s njegovim prijateljima da se zaključiti da je Bezuk bio ogorčen nizom stvari u aktualnim institucijama države. Čime konkretno - nitko ne zna

kako je i gdje napadač nabavio oružje

Premda, kako znamo, vojno vatreno oružje nažalost u RH nije teško nabaviti, pitanje gdje ga je konkretno nabavio Bezuk, ostaje bez odgovora. Neki sumnjaju da ga je uzeo od oca kojemu je policija u pretresima kuće pronašla dvije snajperske puške te blizu 1000 komada raznoga streljiva

Kako je došao do Markova trga

Trasu kretanja Danijela Bezuka u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, iz samo njima znanih razloga, policija još ne otkriva javnosti. Za razliku od trase njegovoga bijega, koju su novinari manje više rekonstruirali, građane zanima kako je došao do zgrade Vlade sa skrivenim kalašnjikovom

Je li napadač imao pomagača

Činjenica da se ništa ne zna o njegovom dolasku u Zagreb u ponedjeljak pobuđuje sumnju da je namjeru napada na zgradu Vlade možda ipak podijelio s nekim iz svoje blizine. Premda svi tvrde da nitko nije mogao pretpostaviti što će napraviti, mnogi iz njegove okoline imaju razumijevanja za taj čin

Je li Bezuk planirao izvesti napad

Iz činjenica da je posebno prepravio "kalašnjikov", da je razmišljao o tome kako ga može sakriti pod jaknu, kao i da je osim puške nosio pištolj u futroli, proizlazi da je Bezuk u najmanju ruku neko vrijeme promišljao kako izvršiti napad. Nije nemoguće da je i ranije dolazio pred Vladu

Zašto izostaje osuda javnosti

Po svemu sudeći, barem među komentarima na društvenim mrežama, puno ljudi pokazuje neku vrstu razumijevanja za jedan doslovce teroristički čin koji je trebao rezultirati smrću policajaca i civila. Očito se u djelu populacije stvorio svjetonazor da je nasilje legitiman način borbe za svoje stavove

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 16:24