OPET PUCALI NA BEKAVCA

KAKO JE 'ČOVJEK SLUČAJ' IZ SPLITA PREŽIVIO JOŠ JEDAN ATENTAT Otkrivamo što je rekao policiji i tko je bio s njim u trenutku napada

 
Marko Bekavac ranjen je u svibnju kada su i nastale ove uznemirujuće fotografije
 Dalmacija Danas/Hanza Media

Marko Bekavac, 28-godišnjak koji je u utorak navečer oko 21.40 sati propucan iz vatrenog oružja u Janjevskoj ulici u Splitu, operiran je u splitskom KBC-u te mu je, začudo, utvrđena laka tjelesna ozljeda.

Kako smo doznali, na Bekavca je, dok je sa 28-godišnjom djevojkom sjedio u automobilu na parkiralištu u Janjevskoj ulici, zasad nepoznati napadač ispalio najmanje četiri hica. Jedan metak, navodno manjeg kalibra, pogodio ga je u šiju, odnosno stražnji dio vrata, a djevojka nije ozlijeđena. Ostali hici završili su u karoseriji automobila. Prema onome što su njih dvoje rekli policajcima, napadač je prišao vrlo blizu automobilu te je zapucao bez ikakva upozorenja.

Prijatelji pušteni

Nakon što je ranjen, Bekavac je nazvao policiju i obavijestio ih što se dogodilo, a potom je nazvao i svog prijatelja A. O. koji je bio u jednom kafiću na Mejašima, kazavši mu da je propucan i da dođe po njega. Upravo tog prijatelja i još jednog mladića koji je nedavno izašao iz zatvora, gdje je bio zbog droge, na mjestu napada zatekla je policija te su bili zadržani na kriminalističkoj obradi, a uzete su im i tzv. parafinske rukavice da se vidi imaju li na rukama tragova baruta. No, obojica su tijekom srijede puštena na slobodu i ne povezuje ih se s napadom. Policija i nadležno Županijsko državno odvjetništvo slučaj vode kao ubojstvo u pokušaju, a cijelo jučerašnje jutro na mjestu pucnjave obavljao se očevid i istražitelji su tragali za čahurama i oružjem.

Nakon što je prebačen na Hitni kirurški odjel splitske bolnice liječnici su oko jedan sat u noći napravili operativni zahvat koji je trajao oko pola sata te mu je izvađeno zrno koje se zabilo nekoliko centimetara duboko u vrat. Bekavac je cijeli zahvat podnio prilično opuštajuće, nije bio nimalo agresivan niti se ičemu opirao. Zadržan je u bolnici na daljnjem liječenju, a ispred njegove sobe dežuraju policajci.

Propucani Bekavac posljednjih je godina dana postao prava medijska “zvijezda” zahvaljujući nizu napada kojima je bio izložen i iz kojih se uvijek, bez obzira na to koliko se oni brutalni činili, izvukao bez ozbiljnijih zdravstvenih posljedica.

Ubio mladića

Iako je kao dijete bio dosta perspektivan i nadaren nogometaš, već sa 15 godina upada u probleme. Policija ga je tada obrađivala zbog razbojništava po trgovinama, no opljačkao je i jednu sportsku kladionicu te je bio registriran i za zloupotrebu droga, krađe, teške krađe i nasilništvo u obitelji. A onda je 2008. kao 17-godišnjak ubio tada 21-godišnjeg mladića u jednom noćnom klubu na Bačvicama tako što mu je zario nož u trbuh. A razlog je bio više nego banalan.

- Osjećao sam se uvrijeđeno jer me je izbacio iz WC-a - tada je rekao istražnom sucu. Naime, htio je ući u toalet u kojem se tada nalazio sada nažalost pokojni mladić koji je Bekavcu rekao da ne može. Ovoga je to jako razljutilo te je počeo vikati da će ga ubiti. Kad su ga redari izbacili, to ga je dodatno uvrijedilo i ponizilo pa se popeo kat poviše i s pulta fast fooda uzeo nož i čekao mladića. Kada se ovaj pojavio, bez riječi ga je ubo nožem i pobjegao. Kao maloljetnik osuđen je na pet godina zatvora.

Društvene mreže
Marko Bekavac

- Da sad rečen da to nisan tija napraviti, to više nikome nije ni bitno. Bija san te večeri na kokainu, uboja san ga jedan put i nada san se da će taj momak ostati živ, ali, nažalost, on je umra. Zbog toga san posta ubojica i ovakav i onakav, a i prije toga san bija u Turopolju, u Požegi... Stvorila se o meni slika ka da san ne znam šta. Zbog toga ja jesan ubojica i to se nikad neće prominiti, ni za deset ni za dvadeset godina, ali sve ovo posli šta se događalo veže mi se za to ubojstvo, za šta san kaznu odslužija - rekao je za Slobodnu Dalmaciju prije dvije godine, nakon što je bio otet na Bačvicama i brutalno pretučen.

To se dogodilo nakon što je pušten iz istražnog zatvora na Bilicama, gdje je proveo četiri mjeseca zbog pokušaja ubojstva i taj je postupak naposljetku obustavljen. Nakon što je izašao, nepoznate osobe su ga otele, strpale u kombi i nemilosrdno ga pretukle bejzbolskim palicama.

- Dočekala su me odma četvorica maskiranih likova, ne mogu ih uopće opisati. Nikakve priče među nama nije bilo nego san, čim su izletili iznutra, odma dobija nekoliko metaka u prsa i noge, ali to su bili oni meci ka iz elektrošokera. Nakon šta su me pogodili i onda udarili šakama par puta po glavi, ubačen sam u taj kombi i više se ničega ne sićan, niti di san bija, niti di san ostavljen. Posli san pročita da san ostavljen u garaži. Ne znan ni čime su me tukli i čime su me polomili - govorio je tada Bekavac za Slobodnu.

Ranjen u noge

Bilo je nakon toga još problema, a posljednji datira iz svibnja ove godine kada ga je ispred jednog splitskog kafića s četiri metka propucao Ivan Giljanović, njegov prijatelj protiv kojeg je ovih dana podignuta optužnica za pokušaj ubojstva i koji se još nalazi u bijegu.

Bekavac je tada zadobio dvije prostrijelne rane desne natkoljenice, jednu prostrijelnu ranu lijeve natkoljenice i jednu prostrijelnu ranu lijeve podlaktice. Tužiteljima je rekao kako nije zainteresiran za Giljanovićev progon te da ne postavlja imovinskopravni zahtjev, odnosno ne traži nikakvu odštetu za ranjavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:53