POTRAGA ZA ANTOM VRKIĆEM

KAKO JE KRADLJIVAC GORIVA I SITNOG ALATA POBJEGAO IZ ŠIBENSKOG ZATVORA Uz pomoć kante za smeće se popeo na garažu pa se provukao kroz bodljikavu žicu

 
Zatvor u Šibeniku, Ante Vrkić
 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Policija traga za Antom Vrkićem (40), zvanim Galac, iz Obrovca koji je u srijedu u 18.10 sati pobjegao iz šibenskog zatvora dok je nosio kantu za smeće iz zatvorske kuhinje u kojoj je radio.

Vrkić je kantu iskoristio kako bi se preko nje popeo na krov garaže koji se naslanja na zatvorsku ogradu, pa se provukao kroz bodljikavu žicu na ogradi, tzv. unproforku, na zidu u dijelu koju mu je netko prethodno razmaknuo dovoljno da se kroz to mogao provući.

Pretpostavlja se da je Vrkića nakon što se dočepao slobode netko čekao i zatim autom odvezao u nepoznato.

On je inače donedavno bio na zatvorenom odjelu jer je bio pozitivan na drogu, ali je vraćen da radi kao pomoćno osoblje u kuhinju.

Vrkić je u šibenskom zatvoru služio kaznu od dvije godine i četiri mjeseca zbog niza provala i krađa na području Zadarske županije. Iako je prije toga čak pet puta osuđivan zbog sličnih kaznenih djela, ovo mu je bila prva kazna jer su one ranije bile uvjetne ili zamijenjene radom za opće dobro. Kazna od dvije godine i četiri mjeseca dosuđena mu je prije tri godine na Općinskom sudu u Zadru, no očito je nije dobro podnio pa je pobjegao.

Osim u PU šibenskoj, njegov nestanak se vodi i na stranicama Nacionalne evidencije nestalih osoba. Navodi se da je Vrkić nestao s adrese Karla Vipauca, što je adresa zatvora u Šibeniku, u nepoznatom smjeru odjeven u bijelu majicu kratkih rukava i bijele hlače.

Na zadarskom području “operirao” je s prijateljem, 47-godišnjim Tomislavom Karamarkom koji je osuđen na dvije godine i pet mjeseci. U još jednoj presudi zbog krađa priključio im se i Davor Narančić (59) iz Obrovca. Na popisu predmeta koje su ukrali 2015. su gorivo, gumene cijevi s priključkom za motor, više komada sitnog alata, jedan akumulator marke “Varta”, sidro, svjećice, sonar, kompresor, ronilačko odijelo, tri ribolovna štapa s rolama, parangal, nož i kompas...

Nakon bijega, a ovo je već drugi bijeg zatvorenika, odnosno pritvorenika u ovoj godini, postavlja se pitanje kako nitko nije primijetio bijeg na kamerama videonadzora kojima je opremljena šibenska kaznionica. Zbog niza propusta u osiguranju Sindikat pravosudne policije Hrvatske, kaže nam Amir Tatarević, predsjednik Sindikata, zatražit će ostavke najodgovornijih u Upravi za zatvorski sustav. Zbog propusta u osiguranju već je smijenjen Anto Aščić, načelnik osiguranja remetinečkog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:48