USKOKOVA AKCIJA

KAKO JE KRAO KUM DARKA MILINOVIĆA Šef ličke policije 'zaradio' 680.000 kuna na lažnim prekovremenim i bonovima za mobitel

Svoje prijateljstvo s političkom vrhuškom u Lici nikada nije skrivao, bio je redovit na skupovima HDZ-a
gospic,270505Nacelnik PU licko senjske Zeljko Jurkovicfoto zeljko popovicdesk
 Željko Popović/CROPIX

NOVO 15:00 Bivšem načelniku ličko-senjske policije Željku Jurkoviću, kojega USKOK tereti da je sebi nezakonito pribavio 680 tisuća kuna danas je određen jednomesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja istrage.

Istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jurkovića je zadržala u zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništavanja dokaza, s obzirom da u arhivu ličko-senjske policijske uprave nije pronađena tražena dokumentacija, doznaje se od glasnogovornika suda Krešimira Devčića.

USKOK je danas protiv Jurkovića pokrenuo istragu zbog sumnje da je da je više od sedam godina lažno prikazivao svoj prekovremeni rad i nalagao da mu se kupuju bonovi za mobitel, iako je imao službeni, čime je navodno sebi pribavio 680 tisuća kuna.

Istraga je pokrenuta i protiv njegove bivše tajnice i voditelja službe zajedničkih i upravnih poslova u ličko-senjskoj policiji. Oni su pušteni da se brane sa slobode od optužbi da su pomagali bivšem šefu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

11:34 Bivšeg načelnika ličko-senjske policije Željka Jurkovića USKOK tereti da je više od sedam godina lažno prikazivao svoj prekovremeni rad i nalagao da mu se kupuju bonovi za mobitel, iako je imao službeni, čime je navodno sebi pribavio 680 tisuća kuna, izvijestio je DORH na svojim internetskim stranicama.

USKOK je nakon ispitivanja Jurkovića u svojem sjedištu u Zagrebu protiv njega pokrenuo istragu i zatražio određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora o čemu bi danas trebala odlučiti dežurna sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić.

Istraga je pokrenuta i protiv Jurkovićeve bivše tajnice i voditelja službe zajedničkih i upravnih poslova u ličko-senjskoj policiji koji su pušteni da se brane sa slobode od optužbi da su pomagali bivšem šefu.

Jurković, koji je s ostalim osumnjičenicima uhićen jučer u Gospiću, nakon čega je noć proveo u pritvoru, a jutro na ispitivanju u USKOK-u, navodno je od travnja 2005. do kolovoza 2012. neistinito obračunao čak 2398 prekovremenih sati.

Sumnja se i da je od kolovoza 2004. do rujna 2012. nalagao da mu se kupuju bonovi za mobilne telefone, iako je imao službeni mobitel. Bonove su mu na njegov zahtjev zaduživali suosumnjičena bivša tajnica i voditelj službe zajedničkih i upravnih poslova.

Jurković je na tome, tvrdi USKOK, "zaradio" više od 680 tisuća kuna, dok je državni proračun oštetio za više od 740 tisuća kuna.

------------------------------------

GOSPIĆ - Djelatnici PU ličko-senjske po nalogu uskočkih istražitelja danas su uhitili svojeg donedavnog šefa, bivšeg načelnika Policijske uprave Željka Jurkovića, njegovu bivšu tajnicu te navodno još nekoliko istaknutih djelatnika ličke policije. Glasnogovornica Maja Brozičević potvrdila je akciju njihove policije i uhićenje djelatnih osobe PU ličko-senjske, a o razlozima bi se više trebalo znati u petak.

Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Nagađa se da su uhićenici osumnjičeni za kaznena djela krivotvorenja službenih dokumenata, odnosno zlouporabu položaja i ovlasti. Navodno su na lažnim prekovremenim satima i drugim malverzacijama oštetili MUP za više od pola milijuna kuna.

Uhićeni Jurković diplomirani je novinar, a njegovo imenovanje načelnikom PU ličko-senjske povezuje se s uzletom političke karijere najmoćnijeg Ličanina i njegovog kuma Darka Milinovića.

Svoje prijateljstvo s političkom vrhuškom u Lici Jurković nikada nije skrivao, štoviše uredno se pojavljivao na njihovim političkim skupovima. Vladajući HDZ-ovci to su očito znali cijeniti, pa su mu prodali gradski stan po više nego povoljnoj cijeni, na što je još prije tri godine upozorio Jutarnji list.

Grad Gospić prodao mu je stan u centru Gospića veličine 70 kvadrata za svega 120.500,00 kuna, iako je Jurković bio stambeno zbrinut u obiteljskoj kući samo nekoliko ulica dalje, a stan je ponudio na prodaju po višestruko višoj cijeni. Jutarnjem listu cijelu situaciju komentirao je prilično opušteno, a bilo nam je gotovo nevjerojatno što je na novinarski upit izravno priznao da mu se pogodovola pri kupnji stana.

- Dobio sam informaciju od Grada da su se na natječaj javili taj, taj i taj, da je onaj ponudio toliko, ovaj ovoliko, onaj onoliko. Ja sam ponudio najviše i pošto je moja ponuda bila najbolja iz Grada su me pozvali na sklapanje ugovora. Točno je, sada prodajem stan jer mi je previsoko, znate, na četvrtom katu. Nađem li kupca, možda bih kupio neki objekt na moru - bio je prije tri godine vrlo izravan Željko Jurković.

Ugovor je bio potpisao s tadašnjim gradonačelnikom Milanom Kolićem, koji je na netom održanim izborima izabran za župana Ličko-senjske županije.

Nakon promjene vlasti na nacionalnoj razini i smjene policijskih službenika, bio je jedan od prvih koji je smijenjen s mjesta načelnika neke policijske uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:00