SVI DETALJI MUČNOG SLUČAJA

Kako je nakon 11 godina riješen monstruozni zločin: ‘Gledali smo Google Street View i sve shvatili‘

Nakon dugotrajne i vrlo zahtjevne istrage, kriminalisti zagrebačke policije podnijeli su prijavu zbog ubojstva Slavojke Senišin

Damir Keleminčić

 Damir Krajac/Cropix

U listopadu 2011. godine tada 76-godišnja umirovljenica Slavojka Senišin nestala je pod nepoznatim okolnostima na području Trešnjevke, gdje je i živjela te posjedovala stan. Gotovo točno 11 godina kasnije misterij njezina nestanka otkrit će nevjerojatan zločin koji bi mogao ući u anale hrvatske kriminalistike.

Naime, kako neslužbeno doznajemo, nakon dugotrajne i vrlo zahtjevne istrage, kriminalisti zagrebačke policije podnijeli su prijavu zbog ubojstva Slavojke Senišin te uhitili osobu koju smatraju njezinim ubojicom. Riječ je o njezinom prvom susjedu Damiru Keleminčiću (63) koji se, vrlo brzo nakon nestanka umirovljenice, sa svojom obitelji uselio u njezin stan te od tada tamo žive.

Vikendica kod Ivanića

Tijelo nesretne umirovljenice, koja se 11 godina vodila kao nestala osoba, pronađeno je pak prije nekoliko dana na imanju Damira Keleminčića na području Ivanić Grada, a bilo je bačeno u bunar koji je Keleminčić nakon bacanja tijela zatrpao, te je policija zatražila pomoć MORH-ove mehanizacije kako bi ga otkopala.

image

Uhićenje Damira Keleminčića

Damir Krajac/Cropix
image

Uhićenje Damira Keleminčića

Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image

Mjesto na kojem je Keleminčić sakrio tijelo

Ronald Gorsic/Cropix
image

Mjesto na kojem je Keleminčić sakrio tijelo

Ronald Gorsic/Cropix

U kući u kojoj je nekad živjela i Slavojka Senišin, a u kojoj danas živi osumnjičeni ubojica sa svojom obitelji, u petak smo zatekli starijeg muškarca, navodno Damirova oca, no nakon što smo se predstavili kada se pojavio na prozoru, samo je odmahnuo rukom i rekao da ne želi razgovarati. Njegov sin je u to vrijeme saslušavan kao osumnjičenik u zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu. Naime, kako smo doznali, i navodni ubojica i njegova žrtva godinama su živjeli u kući koja je imala dva stana. No, nakon nestanka, navodni ubojica, koji je u stanu živio sa svojom suprugom, dvoje djece i ocem, jednostavno se "proširio" i na stan nestale Senišin, te sve do danas u njemu žive.

To je učinio, kako smo vidjeli u zemljišnim knjigama, temeljem ugovora o kupoprodaji koji je prezentirao sudu i u kojem je naveo da je 2005., dakle pet godina prije njezina nestanka, od Slavojke Senišin kupio stan. Na osnovi tog ugovora, za koji policija sumnja da je krivotvoren, navodni ubojica je 2016. zatražio uknjižbu na stanu nestale umirovljenice. Međutim, preuzimanje stana, tvrde susjedi s kojima smo razgovarali, dogodilo se gotovo odmah nakon njezina misterioznog nestanka.

"Ona je samo nestala, a ljudima je bilo čudno da je on zauzeo čitavu kuću, odnosno da se proširio na njezin stan, premda njih dvoje nisu bili u dobrim odnosima", rekli su nam neki od susjeda. "Ma čim je nestala, on je drugi dan počeo preuređivati kuću. Iskreno, svima nam je to bilo jako čudno. Svi smo znali da nešto nije u redu", prepričali su nam susjedi ovaj nevjerojatni slijed događaja, u kojem se nakon nestanka jedne osobe susjed jednostavno uselio u stan te nastavio u njemu živjeti bez da je itko od mjerodavnih posumnjao da su te dvije stvari povezane.

Zamotao u tepih

Pogotovo je čudno jer je nestala Senešin imala sina, no on se odselio te živi pod drugim prezimenom. Policija po svemu sudeći nije uspjela otkriti na koji je točno način ubojstvo počinjeno, međutim otkrili su da je Keleminčić do svoje vikendice pokraj Ivanić Grada prevezao tijelo zamotano u tepih. "Sumnja se da je zasad neutvrđenog dana, u razdoblju od 12. listopada do 5. studenoga 2011., na zasad točno neutvrđen način, iz koristoljublja, a s ciljem protupravnog prisvajanja nekretnine - stana oštećene, najvjerojatnije na adresi stanovanja, usmrtio oštećenu osobu posebno ranjivu zbog njezine dobi. Potom je tijelo zamotao u tepih te ga prevezao na adresu na širem području Zagrebačke županije gdje posjeduje vikend-kuću", priopćila je policija.

Govorio o samoobrani

Također ono što je zanimljivo jest to da je prema policijskim sumnjama osumnjičeni tijelo najprije bacio u bunar, zatim bunar zatrpao građevinskim materijalom i zemljom, da bi pokraj tog zatrpanog bunara napravio novi "lažni bunar", tako da je tijelo zapravo bilo nemoguće otkriti. "Okno bunara je maknuo i premjestio ispred vikend-kuće kako bi prikrio mjesto gdje se nalazio prijašnji bunar", rekli su iz policije. Zbog sumnje da je ubio Slavojku Senešin iz koristoljublja, odnosno kako bi joj oteo stan, policija je Keleminčića prijavila za teško ubojstvo za koje je zapriječena kazna do 40 godina zatvora. Prijavljen je i za krivotvorenje isprava i ovjeravanje neistinog sadržaja, a što se odnosi na kupoprodajni ugovor kojim joj je i formalno, nakon što ju je ubio, uzeo stan. Kako doznajemo, Keleminčić se brani šutnjom, a sudac istrage odredio mu je istražni zatvor.

image

Mjesto na kojem je Keleminčić sakrio tijelo

Ronald Gorsic/Cropix
image

Mjesto na kojem je Keleminčić sakrio tijelo

Ronald Gorsic/Cropix
image

Mjesto na kojem je Keleminčić sakrio tijelo

Ronald Gorsic/Cropix
image

Mjesto na kojem je Keleminčić sakrio tijelo

Ronald Gorsic/Cropix
image

Mjesto na kojem je Keleminčić sakrio tijelo

Ronald Gorsic/Cropix
image

Damir Keleminčić

Damir Krajac/Cropix

U mjestu u blizini Ivanić-Grada gdje se nalazi vikendica osumnjičenoga mještani su nakon tri neprospavane noći još uvijek u šoku. Susjeda Jelica Nikolić rekla nam je da je skoro svaki vikend dolazio, a svi su ga poznavali kao jako dobru osobu.

"Bio je jako ljubazan, pristojan i prihvatljiv. Uvijek je bio miroljubiv i voljan pomoći svima", ispričala nam je šokirana susjeda. Osumnjičenog je dobro poznavala, pošto je bio kum njenom unuku, a kada ga je tijekom protekla dva dana interventna policija dovodila i odvodila, pozdravio je njenu obitelj i rekao im da se nada kako će im jednog dana moći sve ispričati. Rekao je da je on to napravio u samoobrani, ali kako u samoobrani ako je on muškarac, a ona starija žena, zapitala se sugovornica.

Policijska akcija trajala je tri dana, a svoj posao su završili u petak oko 12 sati. Prekopavali su cijelo dvorište i iskopali bunar koji je osumnjičeni zatrpao smećem. Susjeda Jelica Nikolić rekla nam je da su djeca u susjedstvu uznemirena, jer su cijelo vrijeme gledali kako je vojska dovela dva bagera i policiju koja je po cijele noći čuvala vikend kuću osumnjičenog.

‘Gledali smo Google Street View i sve shvatili‘

RTL-ova reporterka Ivana Ivanda Rožić o ovom slučaju je razgovarala sa Zvonimirom Petrovićem, voditeljem Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke.

"Ovaj slučaj smo riješili provođenjem niza tehničko-taktičkih i dokaznih mjera i radnji. Prije dvije godine radeći krim istraživanje po drugim predmetima shvatili smo da se radi o osobi koja bi po svom profilu bila kadra učiniti ovako nešto. Radi se o našem isključivom terenskom radu, odnosno prikupljanju obavijesti. Shvatili smo da je na adresi gdje je počinitelj prijavljen, prijavljena i gospođa, nestala osoba čiji je nestanak prijavljen 2011. i tada smo se počeli baviti slučajem pod pretpostavkom da je ova osoba odgovorna za nestanak i za smrt", kazao je.

Kazao je i kako je prije 11 godina kada je prijavljen nestanak obavljen razgovor s počiniteljem, ali i s nizom drugih osoba.

Objasnio je i što ih je navelo da se vrate na mjesto događaja do bunara.

"Što se samog bunara tiče, pregledom Google street viewa smo shvatili da je prije samog nestanka žrtve bunar bio na svom mjestu. Kad smo na mjesto pronalaska tijela došli fizički, shvatili smo da bunara nema, da je samo kruna od bunara premještena ispred vikend kuće. To je bila indicija da intenzivnije krenemo u provođenje drugih mjera radnje", kazao je.

"Tada smo pretpostavljali da bi se moglo raditi o tome, kasnije smo operacionalizirali i jučer realizirali istraživanje", dodao je Petrović.

Komentirao je i navode da se osumnjičenog i ranije povezivalo s kaznenim djelima.

"Ne mogu točno reći o čemu. Istražujući druga kaznena djela osoba je bila sumnjiva. Tada smo se za nju zainteresirali", kazao je te dodao da su istražujući drugi slučaj koji se veže uz osumnjičenog riješili ovaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:55