OBJAVIO USKOK

Kako je operirala šumarska mafija: U tri godine okrenuli 24 milijuna kn, pomagale im i knjigovotkinje

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika

Ilustracija, posječena stabla

 Arterra Picture Library/Alamy/Profimedia/Arterra Picture Library/Alamy/Profimedia

Uskok je na svojim web stranicama objavio detalje inkriminacija u najnovijoj akciji koju su sproveli zajedno s policijom, a zbog sumnji na kružne porezne prevare pri trgovini drvetom.

USKOK je, na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice bosanskohercegovačkih državljana (1978., 1957.) i sedmero hrvatskih državljana (1969., 1955., 1995., 1971., 1977., 1963., 1940.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., od početka 2019. do sredine svibnja 2022. na području Zagreba, Zagrebačke županije, Slatine i Slavonije, kao osobe koje su upravljale s više trgovačkih društava, povezali u zajedničko djelovanje preostale okrivljenike i još dvije osobe, odredivši kao cilj djelovanja stjecanje nepripadne materijalne dobiti za sebe i duge neosnovanim isplatama novčanih sredstava iz trgovačkih društava pod njihovom kontrolom i kontrolom IV. okr., kao i uskratu dužnih davanja Državnom proračunu Republike Hrvatske neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza za dodanu vrijednost i poreza na dobit.

Angažirali više osoba

U realizaciji tog cilja su osobno ili izdavanjem naloga drugim osobama, I. i II. okr. vršili isplate s žiro-računa društava pod njihovom kontrolom u korist drugih društava pod njihovom kontrolom ili kontrolom s njima povezanih osoba. Također su I. i II. okr. angažirali više osoba i s njima dogovorili da osnuju trgovačka društva ili da u društvima pod njihovim upravljanjem formalno preuzmu funkciju direktora i ovlaštenih potpisnika dokumentacije platnog prometa. Po potrebi su ti okrivljenici potpisivali odgovorne osobe pojedinih trgovačkih društava odnosno osigurali ili potpisivali nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju kojom bi se opravdale neosnovane novčane doznake, te po njihovim nalozima podizali novac sa žiro-računa društava i predavali ga njima. Ujedno su I. i II. okr. angažirali osobe koje će provoditi knjiženja nevjerodostojne poslovne dokumentacije i na njezinom temelju neosnovano umanjivati obveze s osnove poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost.

Tako su s III. okr. dogovorili da preuzme ulogu direktora društava kojima su faktično upravljali, te da na njihovo traženje potpisuje nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju i podiže novac sa žiro-računa i predaje im ga. Sa VI. i VII. okr. su dogovorili da će tijekom 2019. koristiti trgovačka društva u kojima je VI. okr. direktor, a VII. okr. osoba ovlaštena raspolagati novčanim sredstvima, te da će tim društvima doznačivati novac, koji će potom po njihovim nalozima VI. i VII. okr. podizati sa žiro-računa i predavati im.

Tijekom 2020. I. i II. okr. su angažirali dvije osobe iz Srbije da osnuju trgovačka društva bez stvarne namjere obavljanja poslovne djelatnosti, na koja će neosnovano uplaćivati novac i koristiti ih za neosnovano izvlačenje novca.

Novac na privatne račune

S IV. okr. su dogovorili da će na svoje privatne račune primati novac koji mu tako doznače, te ga podizati i s njima dijeliti, kao i da će kao stvarni voditelj poslovanja jednog trgovačkog društva osigurati izdavanje nevjerodostojnih računa tog trgovačkog društva prema društvima pod njihovom kontrolom. Također su dogovorili da će IV. okr. po uplatama njegovom društvu nalagati neosnovane isplate u korist V. okr., svoje kćerke koju je formalno angažirao kao direktoricu, a koja će potom taj novac doznačiti IV. okr. koji će ga dijeliti s I. i II. okr.

Sukladno planu, sa VIII. okr., zaposlenicom knjigovodstvenog servisa, dogovorili su da će po njihovim nalozima neosnovano doznačivati novac s žiro-računa društava pod njihovom kontrolom, te da će sačinjavati nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju prema naznačenim društvima kojima bi se takve novčane transakcije opravdale, potpisujući pritom račune imenom i prezimenom formalno ovlaštenih direktora. Također su dogovorili da će VIII. i IX. okr., vlasnica i prokuristica knjigovodstvenog servisa, knjižiti nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju, obračunavati porez knjiženjem nevjerodostojnih računa u rashodima i tako umanjivati osnovicu poreza na dobit, kao i da će prilikom obračuna i iskazivanja poreza na dodanu vrijednost odbijati pretporez, iako su bile svjesne da to nema osnove.

Opisanim radnjama okrivljenika, I. i II. okr. su se zajednički nepripadno materijalno okoristili za najmanje 17.439.654,54 kune, a IV. okr. za najmanje 6.521.510,20 kuna, dok su državnom proračunu s osnove poreza na dodanu vrijednost uskratili najmanje 4.061.722,31 kuna, te s osnove poreza na dobit najmanje 3.459.500,09 kuna. Na taj način su oštetili državni proračun za najmanje 7.521.222,4 kune.

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:02