ISPAD MAJE ŠUPE

Kako je uhićena sutkinja vikala na novinare: ‘Hrvatsko pravosuđe nije cirkus!‘

Javnost ju je najviše upamtila po oslobađajućoj presudi za Tomislava Horvatinčića, kasnije osuđenog da je jahtom usmrtio bračni par

Maja Šupe

 Screenshot

Šibenska sutkinja Maja Šupe, koja je uhićena u sklopu PNUSKOK-ove istrage zbog navodnog primanja mita kako bi donijela oslobađajuću presudu, već je u nekoliko navrata bila poznato lice s novinskih stranica.

Javnost ju je najviše upamtila kao sutkinju koja je prvo 2015. uvjetno na godinu i osam mjeseci zatvora osudila, a u ponovljenom suđenju oslobodila krivnje poduzetnika Tomislava Horvatinčića, kojemu se sudilo za pomorsku nesreću u šibenskom akvatoriju u kojoj je smrtno stradao talijanski bračni par Salpietro.

Ona je tada prihvatila tezu obrane kako se kod Horvatinčića radilo o ‘famoznoj‘ sinkopi, iznenadnom kratkotrajnom gubitku svijesti, da bi Horvatinčić bio poslije pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora jer je upravljajući jahtom skrivio tu nesreću sa smrtnim posljedicama u kolovozu 2011.

Te njezine dvije odluke, a posebno oslobađajuća presuda zbog sinkope, izazvale su bijes javnosti, a sutkinja Šupe se u to vrijeme žalila da je žrtva medijskog linča. Prvo ročište ponovljenog suđenja tako je obilježila na nekonvencionalan način, obrušivši se na novinare.

- U ovom predmetu kao sutkinja izložena sam nezapamćenom medijskom linču, ispada da se sudi meni, a ne okrivljeniku. Novinari su me proglasili najkorumpiranijom sutkinjom u državi, kroz medije me se optužuje da sam u ovom sudskom slučaju s nekim podijelila milijun eura. Oklevetana sam i osramoćena, nanesena mi je ogrom­na šteta, a ja poručujem da sam nakon 27 godina rada itekako kompetentna da ovaj postupak provedem do kraja. S ovog sudskog postupka izvještavalo se neobjektivno i nestručno. Sve to se događa jer vi novinari koji pratite ovo suđenje niste educirani i ne poznajete odredbe Zakona o kaznenom postupku. Novinari i medijske kuće nemaju pravo da ocjenjuju moj rad i procjenjuju moje odluke. Za svoj rad odgovorna sam isključivo Županijskom sudu, Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa - nabrajala je Šupe novinarima koji, prema njezinu iznesenom mišljenju, nisu odrađivali svoj posao profesionalno.

image

Sutkinja Maja Šupe

CROPIX

Na taj istup reagiralo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pa je Šupe ponovno medijima održala ‘bukvicu‘.

- Hrvatsko pravosuđe nije cirkus, a ovo suđenje nije sprdačina kako se to prikazuje u medijima. Ja nisam bijesna sutkinja kako me se naziva po portalima. (...) Napali su me iz HND-a tvrdeći da sam odgovorna narodu. A ja im poručujem da to nije točno, ja nisam odgovorna narodu. Provjerite tko bira suce i na koji način - gromoglasno je sutkinja Šupe u sudnici poručila novinarima.

S obzirom na to da se Šupe u obrazloženju presude ni jednom riječju nije osvrnula na zahtjev ODO-a koje je tražilo da se Horvatinčiću odredi mjera zabrane upravljanja motornim vozilima na moru i kopnu, poduzetnik je i dalje mogao slobodno voziti, ploviti, pilotirati ako poželi, uz dozvolu.

Sutkinja Maja Šupe sada će se morati suočiti s optužbama da je primila 15 tisuća eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu kontroverznom poduzetniku Blaži Petroviću, koji je također uhićen, kao i zagrebački odvjetnik Branimir Zmijanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:00