SNIMILI POSAVCA

Kako se zaposlila referentica: ‘Milorad ti bude dao pitanja, samo to ne smiješ nikome reći‘

Posavec je na ispitivanju u Uskoku odlučio priznati djelo, te je podnio ostavku na dužnost župana
Matija Posavec
 Darko Tomas/Cropix

"Evo, ja sam ti od sebe donio 10 tisuća kuna, nemaš nikakve obaveze prema meni, probaj me, ako kak možeš varijantu u ŽUC me deti jer ti budeš pobijedil, tu nema sumnje, razumiješ me. Nekam me ubaci u ŽUC i gotovo", citat je ovo iz tajno snimljenoga razgovora kojega su 6. svibnja ove godine vodili bivši / budući član upravoga vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije (ŽUC), Josip Kobal, te međimurski župan Matija Posavec.

Kobal je, sumnjiči ga Uskok, od Posavca tražio da mu omogući preimenovanje u ŽUC te mu na stol stavio 10.000 kuna. Na ovaj Kobalov prijedlog, župan je odgovorio, a što su snimili policijski tajno postavljeni mikrofoni u njegovu uredu: "Riješeno. Može".

Najvjerojatnije suočen upravo s ovim snimkama, Posavec je na ispitivanju u Uskoku u subotu odlučio priznati djelo, te je podnio ostavku na dužnost župana. "Moje ponašanje bilo je nesmotreno i pogrešno i sad se kajem zbog toga", rekao je Posavec na ispitivanju.

'Savjesno obavljao posao'

Kobal je, pak, na ispitivanju u Uskoku porekao da je dao novac kako bi ga Posavec zaposlio te tvrdi da je 10.000 kuna bila donacija u izbornoj kampanji za župana koja je upravo tada trajala. "Član Upravnoga vijeća ŽUC-a bio sam već u dva prethodna mandata i savjesno sam obavljao svoj posao", rekao je Kobal.

Osim snimljenoga razgovora između Kobala i Posavca, policija i Uskok snimili su tijekom nekoliko mjeseci tajne akcije i druge Posavčeve razgovore iz kojih su zaključili kako se Posavec zaista angažirao da Kobal dobije reizbor. Naime, odluku o imenovanju ne donosi župan, već Skupština međimurske županije, no snimljeni su razgovori između Posavca i službenika županije od kojih ga je jedan upozoravao da im dosadašnje Upravno vijeće nije baš najbolje.

"Čonka tamo jadnik radi već 100 let i normalno samo se smije i zajebava, a i s Kobalom je isto mučenje. Kad Kobal govori, nitko ne zna o čemu priča. Upravna vijeća nam traju po par minuta do pola sata, a prije su trajala dva i pol sata." Na ovu opasku Posavec, međutim, nije ništa komentirao, no iz jednog sljedećeg razgovora proizlazi da riječ župana ima veliku težinu u Skupštini županije, budući da Posavec, iako Skupština još nije odlučila o imenovanjima, kaže: "Moram sad stavit na skupštinu i promjene upravnoga vijeća ŽUC-a, dio ih bude ostao, a dio ću mijenjati".

Snimajući tajno Posavčev ured, istražitelji su snimili i čitav niz osoba koje mu se javljaju i dogovaraju sastanke otvoreno ga pitajući ima li kakvo mjesto za njih. Posavec im uglavnom odgovara da sve ima u vidu i da će vidjeti.

Ono tamo u ŽUC-u

Bivši načelnik općine Šenkovec Saša Horvat mu kaže da dolazi na kavu kako bi vidjeli kakve su mu šanse za "ono tamo u ŽUC-u." Vedran Lukman ga zove i pita ima li u svojemu sustavu neko rukovodeće mjesto za njega, prije svega predsjednika ŽUC-a. Na kraju, snimljen je i razgovor gdje Posavec svojoj suradnici diktira tko će biti izabran u upravno vijeće ŽUC-a.

"Čonko ide ponovno unutra, Kobal ide ponovno unutra, Franjo Makovec ide unutra, Za Blažeka ne znam, ali ti budem rekao, imam negdje zapisano," govori Posavec.

Što se tiče zapošljavanja dviju referentica, a zbog čega je za zapošljavanje jedne kreirano novo radno mjesto, policijski mikrofoni su također snimili kompromitirajuće razgovore. Naime, snimljen je razgovor između Milorada Novkovića i kandidatkinje, inače kćeri Posavčeve suradnice, a kojemu je nazočio i Posavec.

Međutim, po svemu sudeći došlo je do nesporazuma jer djevojka nije imala odgovarajuću spremu za ona radna mjesta koja su bila otvorena. "To sad mijenja sve. Ja sam mislio da je ona magistar. Hoćemo sad mijenjati pravilnik i staviti nešto?",pita Novković Posavca, a ovaj mu potvrdno odgovara i kaže mu da mu tako izmijenjeni pravilnik donese na potpis. Nakon što je objavljen natječaj, djevojka je u razgovoru rekla Posavcu da mora pitati Milorada što da krene učiti, a Posavec joj odgovara "Milorad ti bude dao pitanja, samo to ne smiješ nikome reći."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:57