JEDNA DRUGU POKRIVALE

Kako su Ana i Draženka opelješile trezor banke u Gospiću: Šefica i njezina desna ruka 6 godina su imale uhodan ‘biznis‘

Obje djelatnice, nakon što je afera izbila u javnost, dobile su otkaze, a onda se dogodio jedan prilično bizaran događaj

Ilustracija

 Davor Pongracic/cropix

Mislilo se da su djelatnice Splitske banke u Gospiću, šefica Poslovnice Ana P. (42) iz Gospića i njezina zamjenica Draženka R. (51) iz Otočca, pronevjerile oko milijun kuna, kada su u veljači 2019. godine osumnjičene "zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave", međutim, danas objavljenom optužnicom Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu ih tereti za vrtoglave iznose, prvookrivljenu za krađu više od 3,3 milijuna kuna, a njezinu zamjenicu da je prouzročila banci štetu od milijun kuna, za koji novac je krivotvoreći dokumnetciju "amenovala" krađu.

Šefica je zapravo krala od klijenata banke tereteći im račune po kreditima koje je dizala u njihovo ime, dizala im je račune s tekućih računa, ali i iz bančina trezora. Radilo se o njihovim susjedima, prijateljima i poznanicima. Banka je potom obeštetila klijente, te je ona ta koja je na kraju istrpjela štetu.

- Prvookrivljenoj 42-godišnjakinji se stavlja na teret da je od lipnja 2013. godine do 28. siječnja 2019., u poslovnici jedne novčarske institucije u Gospiću, s ciljem da se materijalno okoristi, kao voditeljica poslovnice; koristeći svoje ovlasti za pristup trezoru i provođenje financijskih transakcija, kao i okolnost da su joj bile poznate lozinke službenih korisničkih računa ostalih zaposlenika; iz trezora uzela i za sebe zadržala novac. Tereti ju se i da je bez znanja i odobrenja klijenata banke, višekratno provodila transakcije vezane za štedne račune i kredite klijenata, kao i da je s računa klijenata isplatila novčane iznose koje je zadržala za sebe, te da je na isplatnoj dokumentaciji krivotvorila potpise vlasnika računa, čime je banku; koja je klijentima vratila iznose koji su isplaćeni bez njihovog odobrenja i znanja; oštetila za ukupni iznos od 3.304.278,00 kuna - kažu nam u Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu.

Zamjenica je svoju šeficu "papirnato" pokrivala.

- Drugookrivljenoj 51-godišnjakinji se stavlja na teret da od 1. listopada 2013. do 28. siječnja 2019., u poslovnici jedne novčarske institucije u Gospiću, kao zamjenica voditeljice poslovnice, nije postupala sukladno svojim ovlastima i dužnostima, već je dopustila da prvookrivljenica samostalno i bez nadzora obavlja isplate i uplate u trezor poslovnice. Tereti ju se i da je potpisala dokumente u kojima je bilo navedeno neistinito stanje trezora, iako je znala da nije osobno prebrojila novac i utvrdila stvarno stanje novčanih sredstava u trezoru u kojemu je bilo znatno manje gotovog novca, uslijed čega nije pravovremeno uočeno kako prvookrivljenica iz trezora nezakonito uzima novac, čime je banka oštećena za iznos 1.074.670,00 kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu predložilo je da se prvookrivljenici oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom te da se objema okrivljenicama izrekne zabrana obavljanja djelatnostima vezanim za bankarsko i financijsko poslovanje.

Obje djelatnice, nakon što je afera izbila u javnost, dobile su otkaze, a onda se dogodio jedan prilično bizaran događaj.

Drugookrivljena je tužila banku tražeći da je vrati na posao, tvrdeći da banka nije imala razloga otpustiti je, međutim u nepravomoćnom postupku Općinski sud u Gospiću je odbio njezinu tužbu i presudio u korist banke, navodeći u obrazloženju kako je "sud utvrdio da ponašanje tužiteljice ima značaj osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa te da uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2021 22:14