PORUKAMA DOGOVARALI ŠVERC

Kako su ‘operirali‘ Šarić i ekipa: ‘Za otmicu vozača tražiš 30% pošiljke? Uf, mislio sam da ćeš uzeti više‘

Mobitelom se snima utovar kokaina u kontejner kako bi se vidjelo kako paketi izgledaju kad su ukrcani, koliko ih je, kakav pečat nose...

Darko Šarić uhićen je jučer u Beogradu

 CROPIX

Krijumčarili su u kontejnerima tone kokaina iz Južne Amerike u Europu. Muku mučili s južnoameričkim dobavljačima za koje su sumnjali da su ih stalno potkradali i to u poslu u kojemu se zbog "manjka na blagajni" gubi glava. Kako bi utvrdili tko krade kokain iz pošiljki, organizirali su poligrafska testiranja za svoje suradnike. Dogovarali su ubojstva na način da to više liči na pripremu otkaza nezadovoljnom zaposleniku u nekoj korporaciji, nego na dogovaranje mafijaških ubojstava.

Kokainska hobotnica crnogorskoga narkobossa Darka Šarića, o kojemu su ispričane priče i priče, dok je stvarnost izgleda nadmašivala fikciju, nedavno je ponovno iznikla iz zaborava jer se otkrilo da niti svi sudski postupci koji su se vodili protiv njezinoga šefa zapravo nikad nisu zaustavili njezino djelovanje. Naime, otkriveno je kako su usprkos činjenici da se Šarić od 2014. nalazio u srbijanskom zatvoru, a protiv njegovoga hrvatskoga suradnika Petra Ćosića u Splitu vodio dugotrajni sudski postupak zbog šverca 330 kg kokaina, njih obojica, barem prema najnovijim inkriminacijama, vrlo uspješno nastavili "raditi" prebacujući tone kokaina u Europu. Također se otkrilo da je paraleno s njima nastavila raditi i policija koja ih je konstantno tajno nadzirala.

Kako se neslužbeno doznaje, datum uhićenja Petra Ćosića u Hrvatskoj i Šarića koji je nakon 8 godina pritvora tek prije 4 mjeseca pušten u kućni pritvor svojega beogradskoga doma, nije bio slučajan. Naime, prije dva dana istekla je godina i pol trajanja tajnih mjera nad Ćosićem koje su uz sudske naloge davnog 14. listopada 2020. pokrenuli hrvatska policija i Uskok. Naime, prema hrvatskome zakonu takve radnje mogu trajati maksimalno upravo godinu i pol dana.

Istražni sudac zagrebačkoga Županijskoga suda u četvrtak navečer prihvatio je kompletan prijedlog Uskoka te odredio istražni zatvor protiv svih osumnjičenika: Ćosića, njegovoga nećaka Manuela Vulića, poduzetnika Ante Vrcana, Marka Carevića, Dragana Kričke, Luke Jerkovića, Vjekoslava Junkovića te Gorana Vuka, s time da je Vulić zasad jedini nedostupan te je za njime u tijeku raspisivanje međunarodne tjeralice i europskog uhidbenoga naloga. Osim njih, u zatvoru se na odsluženju kazne zbog krijumčarenja kokaina u luci Ploče već nalaze zagrebački poduzetnik Oliver Čokara i Anđelko Oršulić, tako da nije bilo potrebe da se protiv njih pritvor određuje.

image

Darko Šarić

Pedja Milosavljevic/CROPIX

Ćosića i ostale tereti se da su od 2019. do uhićenja iz Južne Amerike, konkretno iz Ekvadora, organizirali niz pošiljki kokaina koje su varirale od po nekoliko desetaka kilograma do onih od pola tone, da su neki od njih, paralelno s krijumčarenjem kokaina, imali vlastiti posao dostave krijumčarenih kalašnjikova, uzija, ručnih bombi i eksploziva iz BiH pripadnicima francuskoga podzemlja te u jednoj epizodi krijumčarili i ilegalce.

Također, Ćosiću i njegovom nećaku Vuliću na teret se stavlja da su zajedno s nepozatim osobama organizirali likvidaciju Milana Milovca zvanoga "Čupavi", suradnika Darka Šarića koji je živio u Ekvadoru. Naime, veći dio dokaza protiv ove skupine pribavljen je uz pomoć međunarodne policijske suradnje kojom je probijena enkriptirana komunikacija na tajnom messengeru SKY. Riječ je o posebnom programu koji se instalira na mobitel tako da bude sakriven unutar opcije kalkulatora, no kad se u kalkulator unese određeni tajni PIN, otvara se skriveni messenger. Na njemu se pak osoba pojavljuje pod nickovima te PIN-ovima, tako da je u prikupljenoj komunikaciji još uvijek veliki broj tajnih sugovornika čiji je indentitet nepoznat.

Posebno je zanimljiva osoba koja se skriva iza PIN-ova 8I1JDW, 2MIPSK, F8BD55, budući je riječ o nekome kome su Ćosić, ali i drugi osumnjičenici, pa i ubijeni Milovac, iskazivali veliki respekt i odanost. Misteriozni "gospodin 8I1JDW, 2MIPSK, F8BD55" pojavljuje se samo u komunikaciji kojom se dogovara ubojstvo Milovca, inače dugogodišnjega suradnika Darka Šarića koji je prije desetak godina pobjegao u Ekvador skrivajući se pred istragom srbijanske policije u akciji "Balkanski ratnik".

Međutim, premda je veliki dio tajnih pinova ostao neotkriven, poput misterioznoga "dr. Pasta", navodnog kolumbijskog dobavljača kokaina za sve njihove pošiljke, veliki dio osoba policija je indentificirala - tako između ostaloga Ćosića, čiji je nick bio Giboni, Milovca s nickom "Ludi", Olivera Čokare s nickom "9" i drugih.

Veći dio nadziranih razgovora skinutih sa SKY-a čitatelja uvodi u nevjerojatan svijet međunarodne trgovine kokainom na najvišoj razini - konstatnih problema s utovarom kokaina u već postojeće kontejnere s nekom drugom robom, prijevoza kontejnera na međunardnim teretnim brodovima koji plove pod raznim svjetskim zastavama te pogotovo problema na koji krijumčari nailaze kad trebaju kokain izvaditi iz zavarenih kontejnera, a pritom kontejnere s "bananama" pustiti da nastave svoj put prema odredištu. Također su vidljivi problemi sa stalnim kalkulacijama i nestancima dijelova isporuka, za koje onda krijumčari krive jedni druge, a u konačnici ih takvi gubici, ukoliko ih ne mogu nadokanditi, mogu koštati života. Kilogram kokaina u Ekvadoru plaćali su između 4500 do 5000 eura, a u Europi bi ga prodavali za cca 28.000 eura.

Također je vidljiva i praksa da se mobitelom snima utovar kokaina u kontejner kako bi se vidjelo točno kako su paketi izgledali kad su ukrcani, koliko ih je bilo, kakav su pečat nosili, a sve kako bi osoba koja na drugom kraju svijeta (u Europi) lakše mogla izvaditi robu iz kontejnera te da bi se utvrdilo je li se s robom "manipuliralo". Ta snimka utovara, naravno, šalje se putem enkriptirane komunikacije osobama koje tu drogu moraju istovariti.

image
CROPIX

Prva od pošiljki čije se krijumčarenje stavlja na teret Ćosiću i drugima potječe s kraja 2019., a radilo se o pola tone kokaina koji je Milovac u jednom kontejneru ukrcao na teretni brod Zlata R., koji plovi pod liberijskom zastavom i koji je nakon 20-ak dana uplovio u antverpensku luku. Međutim, osobe koje su angažirali da izvade kokain iz kontejnera u tome nisu uspjeli, pa je kokain neplanirano drugim brodom nastavio u Hamburg. Tu su angažirali još dvojicu pomagača da u Njemačkoj iz kontejnera izvade kokain. U tome su uspjeli tek nakon što su 30. prosinca 2019. presreli kamion koji je vozio kontejner te doslovce oteli robu od vozača koji nije niti slutio što vozi. Njemački pomagači za svoje su usluge nagrađeni sa 150 kg kokaina, a Šarac je preuzeo ostalih 350 kg te ih prodao za 9,8 milijuna eura.

Iz kriptirane komunikacije na SKY-u proizlazi da su osobe koje su trebale izvaditi kokain u Antwerpenu javljaju Ćosiću da ne mogu priči kontejneru. Krijumčari zbog ovoga novonastloga problema međusobno komentiraju kako bi osoba koja je utovarivala kokain u kontejner u Ekvadoru mogla zbog načina na koji je to napravila "izgubiti glavu". Posebno je interesantna komunikacija kad kreće akcija presretanja kamiona s kontejnerom na autocesti od Hamburga prema Münchenu.

"Kreće akcija. Napadaju da otmu kamion", javlja se u grupu jedan od krijumčara. "Odradiće oni to. To je njima rutina", kaže drugi.

Naime, po svemu sudeći u Njemačkoj je angažirana ekipa "podizvođača" koja se isključivo bavi takvim prepadima, odnosno akcije otimanja kontejnera s kokainom nisu im novost. To proizlazi iz presrećene komunikacije iz koje ispada da je jedan od tih "podizvođača" već imao cjenik za takve stvari. Točnije, Ćosiću je poslao screenshot cjenika na kojemu su upisane varijante "spašavanja kokaina" te uz stavku "cijena za otmicu vozača kamiona i kamiona 30%", na što je Ćosić bio jako zadovoljan jer je očekivao da će cijena biti pola pošiljke. "Nećemo propasti zbog 30%", odgovara Ćosić "podizvođaču".

Zatim su krenule pošiljke za luku Ploče, a u kojima je navodno sudjelovao i nedavno uhićeni i osuđeni Oliver Čokara. No ono što nije poznato jest to da je isporuka 57 kilograma kokaina, na kojoj je Čokara pao, bila četvrta po redu - prijašnje tri od po 40 i 45 kilograma, koje su došle u luku Ploče u veljači i srpnju 2020. te u siječnju 2021., uopće nisu bile detektirane. Na jednoj od tih pošijlki, međutim, umjesto 40, stiglo je samo 25 kilograma, odnosno nedostajalo je 15 kilograma. Vulić kontaktira ljude u Ekvadoru i kaže da se Ćosić ljuti. "Ne može se ovako raditi", piše Vulić i traži snimku utovara droge u kontejner u Ekvadoru. "Prošli put je nestao jedan, a sad 15 paketa", piše. Ozbiljno se razmatra da se osobe koje su u to bile uključene odvedu na poligrafsko testiranje u Srbiju.

"To je jedini način da se to riješi. Čovjek je spreman ići na poligraf, a i drugi koji su tu bili", piše Vulić. Naime, u tom trenutku nitko od njih ne zna je li kokain ukraden pri utovaru u Ekvadoru ili pri istovaru u Luci Ploče. "Ukoliko se utvrdi da su to ovi uzeli u Luci Ploče, mi ćemo morati sve platiti. Svi moraju snositi troškove gubitka uključujući i 20% koliki je ulog dobavljača", kaže Vulić.

image
CROPIX

Na kraju je zaključak interne istrage bio da su prevareni kad se droga utovarivala u Ekvadoru jer je iz snimke utovara ispalo da je dio droge utovaren u drugi kontejner. Zanimljivo je i kako se novac plaća dobavljačima u Ekvador. Naime, po novac, u ovom slučaju 300.000 eura, dolazi nekoliko kineskih kurira koji žive u Zagrebu, a lozinka za prepoznavanje im je serijski broj novčanice koje će donijeti.

Rekonstrukcijom tajne komunikacije otkriveno je kako su krijumčari reagirali i kad je Čokara "pao" u ožujku prošle godine, prilikom pretovara droge u Opuzenu, nedugo nakon što je ona u kontejneru dovedena iz Luke Ploče. Samo nekoliko sati nakon što je Interventna policija u zasjedi "pokupila" Čokaru, Ćosić piše jednome od suradnika da se Čokara ne javlja. "Stižu mu poruke, ali ih ne čita", piše. "Da nije pao?", sumnjčav je Ćosić nakon što već neko vrijeme ne može stupiti u kontakt s Čokarom preko SKY-a. Uskoro kreće potraga. Zovu dobavljače u Ekvador koji imaju GPS tracker u pošiljki kokaina da provjere gdje je pošiljka. "Di su ih digli?", uskoro Ćosić piše u grupu, iz čega prizlazi kako su shvatili da su Čokara i Oršulić u rukama policije. "Bila je frka dole. Očisti stan. I kaži da mu sprže telefon", javio je jedan od krijumčara drugome da odmah ode do Čokarina zagrebačkog stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 17:47