STEČAJNE MALVERZACIJE

Kako su operirali sudac & ortaci: Sebi i bližnjima na lažna imena isplatili više od 5 milijuna kn

Sudac Kovačić koristio se imenima Branimir Farkašević i Ivan Jakopec, novac je išao i supruzi, sinu, suradnici...
 Željko Puhovski/Cropix

Više od pet milijuna kuna, prema optužbi, sudac Mihael Kovačić i njegovi pomagači izvukli su iz stečajeva 20 tvrtki preko rezervacija sredstava za namirenje predviđenih obaveza u postupku.

Sudac Kovačić sredstva je sa sudskog depozita prebacivao na depozit kod javnih bilježnika, a ono što je odskakalo od redovne procedure bilo je da osumnjičeni sudac mahom naloge za javnobilježničke depozite nije stavljao u sudske spise. Kao ni naloge za isplate s tih depozita.

Međutim, sve sporne transakcije koje nisu sadržane u sudskim spisima, ostale su pohranjene u spisima javnih bilježnika koje su tijekom izvida istražitelji izuzeli i proučili. Tako su pronašli i naloge suca Kovačića javnim bilježnicima da s njim komuniciraju putem elektroničke pošte te da mu sve šalju na njegovu privatnu e-mail adresu jer službeni mail navodno nije dobro funkcionirao.

Tako je bez ozbiljnije mogućnosti da to netko uoči davao naloge da se isplaćuju sredstva na račune s njim povezanih tvrtki i osoba, predstavljajući ih uglavnom vjerovnicima u stečajevima iako to nisu bili. Zanimljivo je da su sredstva s depozita isplaćivana, tvrdi USKOK, i na njegov račun, račun njegove supruge, sina, suradnice sa suda, suosumnjičene Aleksandre Mažić, njezina supruga i drugih bliskih osoba.

Kako bi se prikrila ta činjenica, koristili su se lažnim imenima koje zapravo nitko nije dalje kontrolirao. Sam sudac, primjerice, koristio se imenima Branimir Farkašević i Ivan Jakopec, Aleksandra Mažić skrivala se iza imena Aleksandra Madžar i Aleksandra Cvitanović, njezin suprug Andrija Mažić "bio je" Andrija Mužinić, stečajni upravitelj Branko Patanjek dobivao je uplate kao Branko Horvatić i Branimir Posilović, a lažna imena koristili su i sučeva supruga, sin i drugi.

Samo u stečaju Termocommerca tako su "zamračili" 2,6 milijuna kuna. No, u ovom slučaju taj su iznos nadomjestili mahom sredstvima iz stečaja tvrtke Tempo. I inače su usmjeravali sredstva na račune drugih tvrtki čije su stečajeve vodili kad je to bilo nužno da bi prikrili nedostatak sredstava koja su izvukli prethodno.

Istražitelji tako ističu da su sudac i stečajna upraviteljica u stečaju Tempa od rujna 2018. do siječnja 2019. nezakonito potrošili čak 4,8 milijuna kuna, dijelom za pokrivanje "rupe" u stečaju Termocommerca, a dijelom za druge nezakonite isplate, a onda su unatoč tome u prosincu 2019. objavili da nedostaje stečajne mase za pokriće troškova stečajnog postupka.

Potom su zaključili stečaj Tempa, a sudac Kovačić odmah nakon toga odredio je upis "stečajne mase iza Tempa" u sudski registar i jednostavno nastavio postupak pod novim stečajnim brojem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:14