ODREĐEN IM PRITVOR

KAKO SU PALI KRIJUMČARI MIGRANATA KOJI SU U KOMBI NATRPALI VIŠE OD 60 LJUDI Jedan od kriminalaca vozio je auto i dojavljivao gdje ima policije

Ilustracija
 Luka Gerlanc / CROPIX

Ukupno je šest državljana Republike Srbije uhićeno na riječkom području zbog pokušaja prebacivanja migranata, većinom Pakistanaca, iz Bosne i Hercegovine u Sloveniju preko Grobnika. Posebno se ističe jedan pokušaj krijumčarenja, gdje je u kombi marke Iveco srpskih registarskih oznaka uguran čak 61 migrant. Time, doduše, nije oboren hrvatski rekord nehumanih uvjeta prijevoza migranata kojeg je u prosincu 2016. postavio vozač kombija, zaustavljenog kod Novske, koji je prevozio čak 67 migranata, ali i dalje se radi o strašno bešćutnom i iznimno pogibeljnom pothvatu. Srećom, koliko je za sada poznato, nitko od migranata s Grobnika nije smrtno stradao niti je završio u bolnici.

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj potvrđuju da je u petak na području Grobnika zatečena veća grupa migranata, ne navodeći njihov broj ni porijeklo, te da je u svezi s tim događajem privedeno pet osoba. Prema policiji, kriminalističko istraživanje se nastavlja, pa ne mogu iznositi detalje istrage.

Pakistance su krijumčari pokušali prebaciti iz Donjeg Lapca do ilegalnih graničnih prijelaza sa Slovenijom. Međutim, "zapeli" su na Grobniku, gdje su ih pronašli gladne i izmorene.

Krijumčari su privedeni na ispitivanje u DORH, a potom su, nakon ispitivanja kod suca istrage, završili u pritvoru. Radi se o Jovanu Stanojkoviću (25), Aleksandru Trajkoviću (29) i Miroslavu Stošiću (30) iz Vranja u Srbiji te Vulnetu Ranadaniju (25) i Liridonu Jahiju (25) iz Preševa, također u Srbiji. Kako neslužbeno doznajemo, jedan je od njih u osobnom automobilu vozio kao izvidnica te putem dojavljivao o policiji na cestama, ali nakon što ih je policija natjerala da se skinu s autoceste, pustili su migrante da lutaju. Međutim, vrlo brzo su uhićeni i pritvoreni. Migranti su, pak, vraćeni u BiH.

Također, prošlog vikenda na Gornjem Jelenju na području Grobnika uhićen je i Aleksandar Despotović (26) iz Beograda koji je prevozio 28 Afganistanaca i Iranaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:27