POTVRĐENA OPTUŽNICA

KAKO SU POLICIJSKI ŠEFOVI OPRAŠTALI KAZNE ‘Progledaj joj ako možeš, ako nisi odradio do kraja. To je moja draga tajnica šefa uprave Janafa'

 Boris Kovačev/EPH

Kolega i ja smo kod lokala Julius vidjeli nepoznatog muškarca u vidno alkoholiziranom stanju. Ljuljao se i pokušavao ući u automobil, mislim da je bio Mercedes.

Zaustavili smo svoj automobil da bismo vidjeli hoće li taj muškarac ući u auto, kako bismo ga zaustavili. Nakon desetak minuta do njega je došao drugi manji automobil u koji je taj muškarac ušao na suvozačevo mjesto.

Krenuli smo za njima, a kolega je ubrzo upalio rotacijsko svjetlo dajući im signal da se zaustave.

Izašao je do vozača, a vidjeli smo da je vozač ženska osoba, od koje je zatražio vozačku dozvolu, a od suvozača osobnu iskaznicu.

Mislim da se taj muškarac zvao Rajh, jer smo putem radioveze provjerili te osobe.

Kolega je pitao vozačicu je li što popila, a ne znam što mu je ona odgovorila jer sam bio udaljen tri, četiri metra. Čuo sam da je kolegi rekla može li iskoristiti “joker zovi”, a kolega ju je pitao koga bi ona to htjela zvati, no nisam čuo odgovor.

Osam osoba

Ispričao je ovo Uskok-u prometni policajac Z. P. u istrazi koja je prije nekoliko mjeseci pokrenuta protiv Gorana Batura, bivšega čelnoga čovjeka hrvatske prometne policije i voditelja Službe za sigurnost cestovnog prometa Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova.

Uz Batura optuženi su i bivši šef MUP-ovih Kobri Rudolf Tadić, načelnik 2. postaje prometne policije u Zagrebu Mario Devčić te još osam osoba od kojih su četvorica prometni policajci.

Zvučna imena

Unatoč vrlo zvučnim imenima optuženika na teret im se svakome stavlja po jedan slučaj intervencije kod opraštanja prometne kazne. Optužnicu protiv njih potvrdilo je optužno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda, a svi optuženici, njih ukupno 11, izjavili su kako se ne smatraju krivima. Međutim na predstojećem suđenju Uskok će njihove obrane pokušati demantirati najviše na osnovi tajno snimljenih telefonskih razgovora, koji su se pak snimali zbog potpuno drugih razloga.

Tražila pomoć

Naime, do izbijanja čitavoga slučaja koji je na kraju završio optužnicom protiv čelnih ljudi državne prometne policije, po svemu sudeći, došlo je jer je Uskok tajno snimao njihove telefonske razgovore zbog sasvim drugoga djela.

Mjerama su bili obuhvaćeni, osim navedenih policajaca, i suci Prekršajnoga suda te nekoliko poduzetnika kojima se pak na teret stavljalo organiziranje prostitucije, no na kraju su umjesto tih hipoteza optužbe spale samo na četiri slučaja intervencije kod opraštanja prometnih kazni.

Citati iz gore navedenoga iskaza odnose se na slučaj kad je 25. veljače prošle godine na Aleji Bologne zaustavljena tajnica predsjednika Uprave Janafa, koja je također obuhvaćena Uskok-ovom optužnicom zbog sumnji da je od Batura tražila da joj pomogne kako je prometni policajac ne bi kaznio jer je vozila pod utjecajem alkohola.

Ništa nisu pisali

Nakon što je zatražila spomenuti “joker zovi”, nazvala je Batura na mobitel te mu rekla kako je situacija kritična i da će je tražiti “da puše”. Zatim predaje mobitel Vilušiću kojemu Batur kaže: “Daj vidi to... To su mi dragi prijatelji iz Janafa, a bili su na fešti. Daj ako možeš progledati, ako već nisi do kraja odradio.”

Policajac mu kaže da nije, no da je problem što je već zvao preko veze da mu druga patrola donese “dreger”.

Na kraju ipak sve uspijevaju izgladiti, a tajnica ponovno zove Batura i kaže da “nisu ništa pisali”.

Za sličan slučaj optužen je i Tadić, no on je “svojega” policajca molio da oprosti kaznu jednome vozaču kamiona kojemu su istekle tablice. Za vozača je zvao njegov šogor, koji je zajedno s motociklistom Kobri i Tadićem također upao u mjere i završio na optužnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:52