PRIJAVLJENA DVA DUGOREŠKA SLUŽBENIKA

KORUMPIRANI POLICAJCI UNIŠTILI 600 DOKAZNIH SNIMAKA? U zamjenu za mito uklonili zapise prekršaja od 500.000 kn

Vozač koji je razotkrio korumpirane policajce umjesto zahvale dobio je kaznenu prijavu
 Duje Klarić/CROPIX

Dvojicu dugogodišnjih prometnih policajaca dugoreške policijske postaje njihovi karlovački kolege prijavit će USKOK-u zbog primanja mita.

Priopćili su to iz PU karlovačke dva dana nakon događaja u izvanrednom priopćenju, sat i petnaest minuta nakon što su od Jutarnjeg lista zaprimili upit o slučaju.

Navode da su nad dvojicom 48-godišnjih policijskih službenika proveli kriminalističko istraživanje tijekom kojeg su utvrdili osnovanu sumnju da su policajci na području Duge Rese za vrijeme službe, prilikom kontrole prometa, da ne obave službenu radnju, od 35-godišnjaka zatražili i primili mito u novcu. Dvojac je suspendiran te ih, osim sudskog, čeka i disciplinski postupak koji bi ih, ovisno o presudi, mogao koštati i otkaza. U ovom je slučaju zanimljivo i to što je USKOK-u prijavljena i njihova žrtva, 35-godišnji muškarac, čovjek koji ih je razotkrio, i to zbog kaznenog djela davanja mita.

Kaznit će i prijavitelja

Naš izvor iz policije tvrdi da je vozač, radi se o Makaraninu, bio izuzetno revoltiran, ali i odlučan u raskrinkavanju policijskih lupeža te je inzistirao da se oni izvedu pred lice pravde. Do duboko u noć čekao je njihovo uhićenje i privođenje, a potom je organizirano prepoznavanje u kojemu je on prokazao dvojac koji je od njega toga dana zatražio 100 kuna da bi mu oprostili kaznu za prebrzu vožnju.

Umjesto da mu iz policije zahvale što im pomaže upozoriti na kriminal, pa makar i u njihovim redovima, oni ga kazneno prijavljuju po kaznenom zakonu po kojemu bi mogao biti osuđen na šest mjeseci do pet godina zatvora. Isti članak, na njegovu sreću, predviđa da se “počinitelj kaznenog djela koji je dao mito na zahtjev službene ili odgovorne osobe i prijavio djelo prije njegova otkrivanja ili prije saznanja da je djelo otkriveno, može osloboditi kazne, no o tome će se odlučivati tijekom sudskog postupka”.

Istražitelji u šoku

Cijeli je slučaj još tragičniji jer kriminalistički policajci već dvije godine češljaju tu policijsku postaju zbog storniranja 600 kazni, uglavnom za prebrzu vožnju, koje su netragom nestale iz policijskih ladica.

Pitali smo karlovačku policiju dokle su došli u svojoj istrazi, a oni su nam odgovorili isto što i prije godinu i pol: izvidi su u tijeku.

Naš izvor nam otkriva da su i sami istražitelji ostali zatečeni onim što su pronašli u Dugoj Resi. Nedvojbeno je utvrđeno da su dugoreški policajci zataškali ili sakrili 600 snimki vozača uhvaćenih u prekršajima brze vožnje. Od ukupno 3600 vozača uhvaćenih u prekršaju, procesuirano ih je bilo 3000, a za ostale je dokumentacija bila nepotpuna. Kako nije bilo snimaka, nije bilo ni dokaza na temelju kojih bi se prekršiteljima naplatile kazne.

Ugled policije dodatno je srozan činjenicom da su nazivali prekršitelje ispitujući ih o slučajevima opraštanja kazni, istovremenu im nudeći mogućnost plaćanja s popustom, po novom zakonu koji je tada već bio nastupio. Jedan policajac nikako to ne bi mogao učiniti sam, a jedna policijska smjena vrlo teško. Istražitelji su zaključili da je u sustav bila umrežena većina policajaca te postaje.

- Uvjeren sam da će sve stati i da na kraju nitko neće odgovarati, MUP si ne može dopustiti zatvaranje cijele postaje - kaže naš izvor.

Predmeti idu u zastaru

Većina prometnih prekršitelja nikada neće biti kažnjena jer će predmeti otići u zastaru i prije nego što dođu do Prekršajnog suda. Naš izvor kaže da će se možda spasiti stotinjak naloga. Kako kazne koje nikada neće biti uplaćene iznose između 500 i 3000 kuna, lako je izračunati da je državni proračun uskraćen za oko pola milijuna kuna. Istovremeno, doznajemo da su korumpirani policajci za storniranje kazni uzimali između 100 i 200 kuna, pa su značajna i sredstva koja su “zaradili” na taj način.

No nisu uzimali samo novac, tražili su i druge usluge. Primjerice, jedan nam je prijevoznik ispričao da je uhvaćen u švercu drva za ogrjev, a k tome je još bio i pretovaren. Dugoreški policajci pustili su ga nekažnjenog, a zauzvrat je za obojicu morao osigurati besplatan ogrjev za cijelu zimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:50