TOMISLAV KOTIĆ

KOBNA VOŽNJA IZVAN RADNOG VREMENA Šef policije u Karlovcu dvaput slupao službenu Škodu

Tomislav Kotić obje je nesreće doživio u nedjelju: prvu dok se vraćao iz posjeta rodbini u Slunju, a drugu na parkingu šoping-centra. Ni u jednoj nije bio pijan
 Robert Fajt/EPH

Veliku pozornost javnosti izazvala je odluka novog ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića da ukine mogućnost cjelodnevnog korištenja službenih vozila za pedesetak rukovoditeljskih pozicija MUP-a, pogodnost koju su dosad koristili zamjenici, pomoćnici i šefovi u policiji, pa od 1. ožujka 24 sata dnevno službena vozila mogu biti na raspolaganju samo za obavljanje redovitih zadaća.

Od 0 do 24

Tako službena vozila od 0 do 24 sada imaju samo glavni ravnatelj policije te načelnici policijskih uprava. Iako se podrazumijeva da bi takva vozila trebala biti na raspolaganju za službene potrebe, nemoguće je iskontrolirati hoće li ih policijski načelnici koristiti i u privatne svrhe.

Tomislav Kotić (58), načelnik Policijske uprave karlovačke, jednostavno nije imao sreće. Za njega, naime, možemo reći da svoju službenu Škodu Rapid koristi i u privatne svrhe, što bi bilo vrlo teško ustvrditi da u posljednjih pet mjeseci s tim vozilom nije sudjelovao u dvije prometne nesreće. Obje su se dogodile u nedjelju, na načelnikov neradni dan, i u vrijeme kada, pouzdano to znamo, nije obavljao nikakve policijske zadaće.

Splet nesretnih okolnosti

Prva nesreća zbila se 20. rujna prošle godine u 16.50 sati, kada se u Karlovac vraćao iz Slunja, gdje je bio u posjetu obitelji, a druga 21. veljače oko 10.40 sati ispred jednog trgovačkog centra u karlovačkoj gradskoj četvrti Novi Centar, kamo je načelnik Kotić skoknuo po namirnice. Oba događaja potvrdili su nam u policijskoj upravi kojoj je na čelu.

Prva nesreća dogodila se nakon spleta nesretnih okolnosti. Načelnik Kotić je nije skrivio i ni na koji način je nije mogao izbjeći. Kobnoga trenutka on je vozio Državnom cestom D-1 kroz Tušilović te je službenom Škodom zapravo naletio na prometnu nesreću koja se dogodila ispred njega.

Bez ozlijeđenih

Uspio je izbjeći nalet na osobno vozilo krapinskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 45-godišnjak i njemački kamper koji je vozio 68-godišnjak iz Njemačke, koji su se sudarili, ali su krhotine oštetile i njegovo, odnosno policijsko vozilo.

- Vozač osobnog vozila nije se držao sredine prometne trake već je prešao u suprotnu prometnu traku i udario u kamper vozilo, pri čemu su otpali dijelovi s vozila. Jedan takav dio udario je u prednji dio civilnog službenog vozila policije kojim je upravljao načelnik Policijske uprave karlovačke Tomislav Kotić. Kod sudionika nije utvrđena prisutnost alkohola, a kako pravila službe i nalažu, na mjestu događaja obavljen je očevid. Na službenom automobilu nastala je materijalna šteta od oko 5000 kuna - kažu nam u karlovačkoj policiji.

Druga nesreća dogodila se u karlovačkoj Ulici kralja Petra Krešimira IV. Nju je načelnik Kotić skrivio te je i zaradio kaznu od svojih podređenih.

- Prilikom izlaska s parkirališnog mjesta, vožnjom unatrag načelnik je udario u osobno vozilo karlovačkih registracijskih oznaka, kojim je tom prilikom na prostoru parkirališta upravljao 44-godišnjak. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, a prilikom alkotestiranja vozača nije utvrđena prisutnost alkohola. Načelniku Policijske uprave karlovačke zbog počinjenog prekršaja, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, uručena je obavijest o počinjenom prekršaju te je on novčanu kaznu i platio. Materijalna šteta je oko 500 kuna - opisali su događaj načelnikovi kolege.

‘Imao pravo voziti’

Pokušali smo od policije doznati je li u vrijeme sudjelovanja u nesrećama načelnik Kotić koristio službeno vozilo u privatne svrhe, ali su nam objasnili da “svaki načelnik policijske uprave, pa tako i načelnik Policijske uprave karlovačke, obavlja poslove tijekom 24 sata te mu je u tu svrhu, sukladno Odluci o korištenju službenih osobnih automobila u Ministarstvu unutarnjih poslova, odobreno korištenje službenog automobila kako bi u svakom trenutku bio na raspolaganju za potrebe službe”.

Odlikovani ratnik školovao se uz rad

Tomislav Kotić je diplomirani kriminalist koji je školovanje završio uz rad. MUP-u se priključio 1990. u rodnom Slunju, gdje je dvije godine kasnije postao zamjenik zapovjednika postaje, a ubrzo i zapovjednik. Nakon Domovinskog rata, iz kojega je izašao s brojnim odlikovanjima, postao je zamjenik načelnika Policijske uprave, odakle je premješten za šefa Operativno komunikacijskog centra karlovačke Policijske uprave, a karijeru je nastavio OKC-u MUP-a. S tog je radnog mjesta došao na mjesto načelnika Policijske uprave karlovačke. Imenovao ga je tadašnji SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, zamijenivši njime Josipa Ćelića, koji je u javnosti poznat i kao bivši zamjenik zapovjednika specijalne policije koji je svjedočio optuženicima za slučaj Grubori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:32